Sam mam DS821 i spisuje się rewelacyjnie pod kogutkami 10-15g
Powiem szczzerze ,że blanki z tej serii bardzo mi się podobają,a Twojego Żbiku kumpel miał w łapie i musiałem ukręcić kolejnego
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 01 listopad 2014 - 16:33
Sam mam DS821 i spisuje się rewelacyjnie pod kogutkami 10-15g
Powiem szczzerze ,że blanki z tej serii bardzo mi się podobają,a Twojego Żbiku kumpel miał w łapie i musiałem ukręcić kolejnego
Napisano 01 listopad 2014 - 16:53
Napisano 07 listopad 2014 - 21:23
Minął rok, ponad rok, gdy pierwsze blanki Hydra trafiły do mnie, trafiały bardzo przyjemnie bo punktem kontaktowym był Mc Donalds przy lotnisku. Kawa, ciasteczka, opwiesci o rybach i łowiskach, na stoliku komponenty w paczuszkach a na przeciwko Paweł Friko - zleceniodawca
Powiem ze prawdziwy, bo wszystko przygotowane na tip-top, przelotki w torebce strunowej, uchwyt w oddzielnej, pianki i arbory w kolejnej, torebka w torebce, zamknieta w duzej a na duzej mazakiem symol blanku
Na mojej skrzynce @ pojawiały sie kolejno projekty :
USA MB 843.pdf 21,16 KB 133 Ilość pobrań
USA MB 844.pdf 21,22 KB 45 Ilość pobrań
USA SJ 842.pdf 21,25 KB 33 Ilość pobrań
USA SP 843-2.pdf 22,79 KB 25 Ilość pobrań
USA SP 844-2.pdf 22,62 KB 43 Ilość pobrań
Prawda, ze laserowa precyzja projektu?
natomiast wykonanie... eech fajnie było, cykałem Pawłowi fotki aparatem telefonicznym a On jeszcze i jeszcze dawaj i dawaj, bo zima, bo sie nie łowi, bo to jedyna radosc gdy zamiec, śnieg i zimno... konca nie było przy pierwszej parze wedek... potem juz spokojniej.
Yglo-3650-2.jpg 180,1 KB 18 Ilość pobrań Yglo-3605.jpg 143,23 KB 18 Ilość pobrań
Yglo-3556.jpg 108,33 KB 18 Ilość pobrań Yglo-3569.jpg 125,82 KB 18 Ilość pobrań
Yglo-3583.jpg 106,74 KB 18 Ilość pobrań Yglo-3591.jpg 110,38 KB 18 Ilość pobrań
Yglo-3616.jpg 126,13 KB 18 Ilość pobrań Yglo-3626.jpg 114,99 KB 19 Ilość pobrań
Yglo-3467.jpg 127,11 KB 18 Ilość pobrań Yglo-3521.jpg 120,05 KB 18 Ilość pobrań
Yglo-3530.jpg 113,06 KB 18 Ilość pobrań Yglo-3487.jpg 117,82 KB 18 Ilość pobrań
Yglo-3552.jpg 100,27 KB 18 Ilość pobrań Yglo-3538.jpg 114,78 KB 18 Ilość pobrań
A same blanki : http://hydrafishing.com/
takie we wszystkim akuratne, na pewno lekkie, ładnie i płynnie wchodzace w ugiecie, ani cienkoscienne ani grubo.. tak te jednoskładowe jak i dwu, z wyczuwalnym na całej długosci spiralnym oplotem, jakby wąż owinał sie naokolo blanku. Egz które miałem nie nalezały do zbyt prostych, jedne mocniej drugie mniej "wezykowały" ale jakos udało sie zbrojeniem wyjsc na prostą zgodnie i w miare zgodnie z kregosłupem:
Dwa egz ( juz w/g moich projektów) pojechały na stałe do SE, łowi nimi moj Przyjaciel Andrzej : dlugas dwuskładowy 320cm do bombardy na trotki z morskiego brzegu i jednoskład okoniowy co nie boi sie metrowych szczupaków w przyłowie:
P4010085.JPG 145,92 KB 17 Ilość pobrań P3250052.JPG 59,22 KB 17 Ilość pobrań
A "czułość" tych blanków... jak zapenia firma podobno 100% grafitu w graficie i w blanku... ale o tym to juz Paweł opowie
Użytkownik yglo edytował ten post 07 listopad 2014 - 23:40
Napisano 07 listopad 2014 - 21:50
Robi wrażenie, gratulacje za projekt i zlecenie. teraz wiem na pewno, że przy pierwszej prezentacji dobrze typowałem, właściciel lubi łowić ryby. Pozostaje prosić o to aby podzielił się wrażeniami odnośnie walorów użytkowych tych maszyn
Napisano 07 listopad 2014 - 21:59
Mam casta na Hydrze(zagubionego z tego stadka powyzej )
Czułość wedeczki niesamowita,naprawdę to jakas inna,dziwna technologia (8lb ,a rzucałem nawet sliderem 7)
Nawet CD xls był mniej czuły ,choć to on był dla mnie wyznacznikiem i wzorem tego parametru.
Przeznaczam go na duze okonie jak i srednie szczupaki,Spokojnie czuje się takze przy kleniowych wabikach około 4g.
U mnie robi jako castowy lekki uniwersał.
Użytkownik skius edytował ten post 07 listopad 2014 - 23:11
Napisano 08 listopad 2014 - 10:36
dobrze typowałem, właściciel lubi łowić ryby. Pozostaje prosić o to aby podzielił się wrażeniami odnośnie walorów użytkowych tych maszyn
dobrze typowałeś
Historia tego projektu jest długa i pokręcona. Smaku dodaje fakt, że za wszystkim stoi amerykański rodbuilder polskiego pochodzenia - Alex Dzięgielewski. Były tournamentowy zawodnik bassowy i generalnie znana postać w świecie amerykańskiego rodbuildingu.
Alex postanowił stworzyć blanki, które będą spełniały wyśrubowane wymagania zawodowców łowiących bassy - chodzi o to że sprzęt nie może zawieść, nawet jeśli jest traktowany brutalnie w trakcie zawodów - wiadomo, duża presja, walka z czasem, wędki są czasem rzucane na pokład etc.
Ostatecznie zdecydowano się na produkcję blanków w dosyć ciekawej koncepcji - tzn. materiał węglowy jest średniomodułowy, ale cały blank jest bardzo dokładnie wyciśniety z żywic dzięki czemu "moduł" całości kompozytowego materiału jest zbliżony do modułu maty węglowej. Wrażenie w ręku jest takie że blanki są lekkie, dobrze wyważone, o dosyć dużych zbieżnościach. Na sucho wydają się sztywne, ale pod ryba albo przy rzucie bardzo głęboko się uginają. Moim ulubionym modelem jest MagBass 843 - kij o bardzo dużej rozpiętości gramatury przynęt, świetnie trzymający rybe, prawdziwy łódkowy uniwersał.
Wędki wykonane na blankach mają świetne właściwości użytkowe, natomiast prawdą jest też to co napisał @ygloo że estetyka wykończenia jest typowo amerykańska, tzn. trafiają się blanki krzywe, z wyczuwalnym pod lakierem spiralnym oplotem etc - no cóż, "oni" po prostu łowią ryby a nie gapią się na blanki ....
Próbowałem zainteresować kilku polskich rodbuilderów blankami od Alexa ale bezskutecznie - z powodu w/w defektów estetycznych nikt nie był zainteresowany wprowadzeniem do oferty. Pozostaje zatem import indywidualny, przez podaną przez @ygloo stronę internetową
Ciekawostka technologiczną pozostaje, że producent twierdzi iz blanki produkowane sa w technologii która wyeliminiowała warstwę "scrim" z układu materiału kompozytowego - próbowałem pociagnąć Alexa za język o co tu chodzi, czy o jakieś nanożywice czy jeszcze o coś innego - ale zasłonił się tajemnicą handlową. Wydaje mi się że ten 'zewnętrzny' oplot wyczuwalny na niektórych blankach może mieć coś wspólnego z tymi twierdzeniami o 'no scrim'
Realizacja techniczna projektu przez @ygloo - super. Cieszę się że @slider zrobił dobre zdjęcie kijom, które choć trochę oddają solidność pracy rodbuildera - bardzo dziękuję obu chłopakom w tym miejscu !
edit: dodam że wszystkie omawiane blanki pochodzą z serii "NG", w międzyczasie pojawiła się jeszcze tańsza seria "OS" ale o niej nic nie wiem
Użytkownik Friko edytował ten post 08 listopad 2014 - 19:33
Napisano 08 listopad 2014 - 11:11
Dodam jeszcze, że wg informacji od Alexa blanki produkowane są w USA, w małej choć działającej od 20 lat manufakturze w Arkansas.
Materiał również jest podobno amerykański - Alex pisał mi że początkowo ściągali prepreg z Japonii ale wycofali się z tego i poszukali amerykańskiego dostawcy. Klopot z tym związany jest podobno taki, że ten amerykański dostawca robi również dla wojska więc jak przychodzi zamówienie wojskowe to wiadomo że ma priorytet i wtedy maja "nieplanowane przerwy w dostawie". Ale podobno mimo to jakoś dają radę. Prawdziwa czy nie, podoba mi się ta historia i wmawiam sobie że być może łowiąc hydrą trzymam w ręku kawałek F22 albo innego Raptora - brzmi nieźle, co ?
Napisano 08 listopad 2014 - 12:42
Po takich informacjach swoją Hydrę polubiłem jeszcze bardziej
Napisano 08 listopad 2014 - 18:25
Friko muszę przyznać zaostrzyłeś mi apetyt. Kiedyś przypadkiem wpadłem na Hydrę ale ..... nikt nie widział, nikt nie słyszał, na zaawansowane prace "wykopaliskowe" czasu brak i trochę sprawa przyschła. Aż tu, "ni z tond ni z owąd" w galerii yglo Hydra, bodajże w wieściach z nad wody (skius) Hydra a teraz jeszcze Ty. Zaczynam się czuć osaczony, obawiam się, że zacznę się z tego leczyć, a wiadomo skuteczne leczenie jest kosztowne Teraz stopery w uszy, bo mi coś jeszcze zacznie szeptać, "Hydra najlepiej pasuje do twoich (znaczy moich) chorych wizji"
Napisano 08 listopad 2014 - 19:26
No, muszę powiedzieć, że ona faktycznie może całkiem nieźle pasować .... do "tych" wizji
Napisano 08 listopad 2014 - 20:24
Użytkownik yglo edytował ten post 08 listopad 2014 - 20:25
Napisano 08 listopad 2014 - 20:48
Ostal mi sie jeden egz Hydry, jednosklad, perla taka, ze za nic na swiecie nie oddam... i czesto sie dziwie jak ja Pawel przeoczyl
Przeoczył? Oj chyba Paweł Ci ufa i może lubi, to tak zdeponował, może jak wiewiórka orzecha
Napisano 08 listopad 2014 - 20:57
No, muszę powiedzieć, że ona faktycznie może całkiem nieźle pasować .... do "tych" wizji
Wierzę, że obiektywne opinie z TEGO źródła to pewnik, z wiekiem czasu ubywa a ja jakby cierpliwszy się robię, kto wie?
Napisano 08 listopad 2014 - 20:59
Niech Ci służy Zbysiu jak najlepiej
Napisano 08 listopad 2014 - 21:33
Użytkownik yglo edytował ten post 08 listopad 2014 - 22:42
Napisano 09 listopad 2014 - 00:11
Napisano 09 listopad 2014 - 12:14
Minął rok, ponad rok, gdy pierwsze blanki Hydra (...)
(...) Dwa egz ( juz w/g moich projektów) pojechały na stałe do SE, łowi nimi moj Przyjaciel Andrzej : dlugas dwuskładowy 320cm do bombardy na trotki z morskiego brzegu (...)
Ten 320 cm to jakaś specjalna edycja, bo w katalogu z linku widzę maksymalnie 8 stóp dł. blanki?
Jeśli można to poproszę o jakieś namiary na ten blank .
Napisano 09 listopad 2014 - 12:43
Użytkownik yglo edytował ten post 09 listopad 2014 - 12:45
Napisano 09 listopad 2014 - 13:18
Napisano 09 listopad 2014 - 22:04
A coś więcej o niej? Brzmi interesująco
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||