Napisano 20 czerwiec 2006 - 19:50
Witam,
Mam nadzieję, że to nie koniec Przygody z wędką. Chciałbym, aby nowy użytkownik wędki napisał za kilka miesięcy swoją opinię. Dziękuję Friko i Gumo. Cykl art. powstał dzięki nim. Szczególne podziękowania należą się Friko, który przychodził na kolejne spotkania doskonale przygotowany teoretycznie, co mnie bardzo zaskoczyło. Ma on dużą wiedzę w zakresie montażu wędzisk. Ja właściwie byłem tylko konsultantem.
@Waci,
co do utrwalaczy koloru nici:
Znam dwa dobre preparaty tego typu. Color Preserver Gudebroda i Color Lock U-40. Preparaty te są stosowane do utrwalania koloru nici nylonowych, które ciemnieją po nałożeniu lakieru do omotek. Jeżeli przed lakierowaniem omotki nylonowej zaimpregnujesz ją takim preparatem, zachowuje ona pierwotny kolor. Jednak nie zalecam stosowania tych preparatów przy przelotkach. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że po zastosowaniu utrwalacza lakier żle przenika przez omotkę. W celu osiągnięcia określonego koloru lepiej zastosować nici NCP nie zmieniające barwy po lakierowaniu. Utrwalacze są szeroko stosowane przez monterów zajmujących się ręcznym dekorowaniem wędzisk tzw. wyplatankami. Stosowanie tych preparatów ma niebagatelne znaczenie w dekoracjach, gdzie trzeba osiągnąć płynne przejście jednego koloru w drugi np. Butterfly. Trudno mi to opisać, ale chyba Friko ma zdjęcie takiej wyplatanki.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
Irek