Trochę o wędkach ,na przykład nowe kije Daiwy ,nowa odświeżona seria Silver Creek kijek 235cm do 21 gr interesuje mnie ten model pod sandacza ,na forum jest bardzo mało na jego temat (w ogóle o Silver Creek jest mało). Nowości firmy Mikado konkretnie nowa inazuma pro ,mnie interesuje model perch ,czy blanki są te same co w wersji flash perch? Doszła nowa gramatura pro perch do 16gr. Ciekawym wędziskiem jest też w ofercie Okumy model Psycho Perch parę nowości budżetowych .Może ktoś z forumowiczów już kupił ,powyższe wędki z ciekawością poczytam opinii .Troszkę o wędkach ,
Łowiłem sandacze na lekko tą starszą wersją Daiwy...zarówno 3-14g / 2.35m jak i tą 5-21 / 2.35m
Dawały radę. Pierwszy wypust dawał radę do gumy 7-8 cm na główkach 12g...14g już trochę miękła wklejka ale dobić dało radę.
Granatowa seria 5-21g dawała radę z gumą Bass 3" (8-8.5cm w zależności od wypustu) i główką 15g...komfort jeszcze jako taki był przy małym uciągu wody, w samym warkoczu już troszkę brakowało mocy wklejce. Ale ogólnie kije warte swojej ceny i warto je mieć, jeśli ktoś lubi mieć coś do łowienia okoni na ciężko, sandaczy na lekko. Dobrze wyważone kije które dobrze trzymają rybę, całkiem krótkie dolniki. Wada ? Kiedy sandacze brały w toni, z dużej odległości brakowało dźwigni żeby w porę dobrze zaciąć...jakby kijek występował w długości 2.50 - 2.60 to byłoby super.
Najnowsza seria ? Na pewno kupię jeden egzemplarz...na pewno 2.35m...tylko nie wiem czy 3-14 czy 5-21
Inazuma Pro perch ? Wygląda na to, że trochę osłabili ten patyk, tzn. że wersja z c.w 18g będzie realnie obsługiwać te 18g, a nie jak stara 20g+...
I patrząc po zdjęciach zapowiada się na dłuższe dolniki...w celu poprawy wyważenia...bo stara Inazuma F.P wyważenie miała do bani... :/
Czekam też na wejście do sprzedaży wędki Mikado Noctis Solid Jig 2.50m / 4-18g...to może być to czego będę potrzebował na mieszanie wody w swoich miejscówkach