Tani i dobry być musi bo od zorro.....
Spinningowe Nowości
#621 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2018 - 05:54
- Krab i Muszka lubią to
#622 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2018 - 17:20
- xyzzvpc lubi to
#623 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2018 - 21:18
Takie ciekawostki na okonie i pstrągi .
- malinabar, puszek7, Little Wing i 1 inna osoba lubią to
#624 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2018 - 21:32
- homax lubi to
#625 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2018 - 07:45
Już takie kołowrotki z pazurem były.. Ale tym razem służy on wydaje się do odpuszczenia linki poprzez obrót rotora do"tyłu"... No ciekawe czy to się przyjmie.. Raczej wątpię... Ale jest to coś nowego
- kostom63 lubi to
#626 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2018 - 08:03
Wcześniej taki "pazur" służył do otwierania kabłąka kołowrotka w czasie zarzucania , teraz jest to element hamulca.
Czy to się przyjmie ????.... u nas raczej nie , bo to zbyt skomplikowane "ustrojstwo" i nie wiadomo jak z jego trwałością.
... ale "gadżeciarze" ze wschodu lubują się w takich wynalazkach NIE !!! dla wszystkich....
#627 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2018 - 09:14
To już dawno się przyjęło
#628 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2018 - 11:46
Do otwierania kabłąka był inny pazur, na mocowaniu kabłąka. Podobnie umiejscowiony do tego wyżej miał zdaje się na celu chwilowe zwiększenie siły hamowania w sytuacji konieczności siłowego zatrzymania ryby. Takie min. Michelle były o ile dobrze pamiętam..
Teraz wydaje mi się efekt ma być odwrotny: odpuścić kilka obrotów.. na filmie to słabo trochę widać a zrozumieć pana san'a ciężko...
#629 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2018 - 11:54
#630 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2018 - 12:24
Dźwignia do otwierania kabłąka znalazła kiedyś uznanie jedynie na rynku amerykańskim (Shimano, również niektóre ABU Cardinal z serii 700). Zwalnianie blokady wstecznych obrotów rotora chyba jako pierwsze zastosowała Ryobi na początku 80-tych lathttps://www.collecto...ld-fishing-reel . Tyle, że zamiast dodatkowej dźwigni służyła do tego korbka. Zaletą było to, że takie rozwiązanie nie skręcało żyłki. Dodatkową dźwignię do regulowania siły hamowania (jak w tym Turku) chyba jako pierwszy wprowadził na przełomie 80/90 Mitchell w modelu Full Contact. Niestety nie pamiętam, czy kołowrotek oddawał linkę obrotami rotora, czy tylko szpulą.
#631 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2018 - 21:53
Taki smaczek od Evergreen: https://www.evergree...nspire_30th.php
Shimano, zwróćcie uwagę na budowę przelotek, ramka pusta w środku http://fishing.shima...roduct/rod/5384
Załączone pliki
- homax, malinabar i 100icki lubią to
#632 OFFLINE
Napisano 21 wrzesień 2018 - 09:28
Shimano, zwróćcie uwagę na budowę przelotek, ramka pusta w środku
Super Minimy robione prawie w NASA...
#633 OFFLINE
Napisano 02 październik 2018 - 21:37
TENRYU LUNAKIA 2018
https://fishing.tenr...re/lunakia.html
Wszyscy pchają TVS lub dziurawce SKSS, aż miło mi popatrzeć na klasycznie zabudowany uchwyt
- malinabar i ezehiel lubią to
#634 ONLINE
Napisano 02 październik 2018 - 21:39
Ooo nowa Lunakia! poprzedni model był zajebisty
#635 OFFLINE
Napisano 03 październik 2018 - 08:29
TENRYU LUNAKIA 2018
https://fishing.tenr...re/lunakia.html
Wszyscy pchają TVS lub dziurawce SKSS, aż miło mi popatrzeć na klasycznie zabudowany uchwyt
Akurat TVS jest mega udanym uchwytem! jest bardzo wygodny mocno trzyma kołowrotek nie odkręca się jak to czasem jest w DPS (Zależy jak trzymasz kij)
#636 OFFLINE
Napisano 03 październik 2018 - 14:38
Dla niektórych, trzymających inaczej, uchwyt nie do zaakceptowania .
Jeśli stopka kołowrotka jest pomiędzy małym a serdecznym paluchem,
to jest katorga . Ale mamy VSS i jego odmiany😀
- rolen i krzychun lubią to
#637 OFFLINE
Napisano 03 październik 2018 - 23:03
TVS i dziurawce nie mój świat próbowałem dwa razy się przekonać i nie ma możliwości, ręka mi męczy na nich. Szkoda bo sporo ciekawych perełek musiałem wykreślić z listy westchnięć.
- tebe lubi to
#638 OFFLINE
Napisano 04 październik 2018 - 10:25
"Zależy jak trzymasz kij"
to jest katorga . Ale mamy VSS i jego odmiany
Ja w ogóle jestem inny i często trzymam kij za foregrip a palec wskazujący na blanku niezależnie od kija lub stopkę pomiędzy fakenem a serdecznym.
Użytkownik woblery L.E. edytował ten post 04 październik 2018 - 10:25
#639 OFFLINE
Napisano 04 październik 2018 - 22:00
#640 OFFLINE
Napisano 05 październik 2018 - 08:02
"Zależy jak trzymasz kij"
to jest katorga . Ale mamy VSS i jego odmiany
Siema, zainteresowało mnie to co piszesz, ja właśnie tak trzymam wędki, między małym a serdecznym, dotychczas wszystkie kije mam z uchwytem dps oprócz bestmastera bx.
Teraz czaiłem się na mikado chubstesr'a jako rezerwę na klenie właśnie z uchwytem TVS, niestety nie mam gdzie i kiedy podjechać na ta chwilę go pomacać ale z tego co piszesz wnioskuje że będzie mega niewygodnie przy takim sposobie trzymania kija? W czym jest problem? Wybacz głupie pytanie ale nie miałem do czynienia z tym uchwytem nigdy wcześniej.
Użytkownik Ostry edytował ten post 05 październik 2018 - 08:03
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych