Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Spinningowe Nowości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1524 odpowiedzi w tym temacie

#1401 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 03 luty 2023 - 07:25

Jak czytam takie zażarte rozważania nt wyglądu to się zastanawiam, czy kołowrotki to są do łowienia czy jednak bardziej już na rewię mody.

Jeżeli jedyne co się zmienia z roku na rok to wygląd, a użytkowo producenci nie potrafią już nic odczuwalnie ulepszyć (wytrzymałość, waga, etc) to to powinno być karalne, bo obiektywnie rzecz biorąc jest to po prostu naciąganie.

#1402 ONLINE   GroPerch

GroPerch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaPółnocny Wschód i Wwa
  • Imię:Filip

Napisano 03 luty 2023 - 07:46

Zazdroszczę, piękne, nawet tego 2005 ;)

#1403 ONLINE   GroPerch

GroPerch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów

Napisano 03 luty 2023 - 08:20

Jak czytam takie zażarte rozważania nt wyglądu to się zastanawiam, czy kołowrotki to są do łowienia czy jednak bardziej już na rewię mody.
Jeżeli jedyne co się zmienia z roku na rok to wygląd, a użytkowo producenci nie potrafią już nic odczuwalnie ulepszyć (wytrzymałość, waga, etc) to to powinno być karalne, bo obiektywnie rzecz biorąc jest to po prostu naciąganie.

Czy one takie zażarte? ;) Kupuje się tez oczami ot. tyle. Sprzęt musi tez fajnie wyglądać, ja lubię całą tę otoczkę.

#1404 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 03 luty 2023 - 08:32

To jest zwykła rozmowa, nie jest zażarta, nic z tych rzeczy. Kołowrotek jak każda rzecz ma wiele różnych cech, jedną z nich jest wygląd. Auta też mają jeździć ale producenci pojazdów, kładą duży nacisk i środki na wygląd swoich produktów. Mnogość asortymentu, pozwala dokonywać wyboru. Ja zwyczajnie lubię japońskie rzeczy, podoba mi się ich styl, cenię też solidność dlatego zarówno kołowrotki i auta wybieram rodem z kraju kwitnącej wiśni. Nie czuję się naciągany w najmniejszym stopniu, świadomie dokonuję wyboru.

#1405 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 03 luty 2023 - 08:42

"producenci pojazdów, kładą duży nacisk i środki na wygląd swoich produktów." - szczególnie na to, żeby każda drobna rysa, usterka, czy co tam, wymagała interwencji serwisu. Lakierowane zderzaki i lusterka, lampy, wymagające rozebrania całego przodu, albo tyłu, żeby wymienić żarówkę (na szczęście ledy są trwalsze), stosowanie, zamiast np. wkrętów, plastikowych spinek gdzie się tylko da, albo i nie da, ale i tak są jednorazowego użytku ...

Można tak długo wymieniać.

#1406 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 03 luty 2023 - 08:59

Miałem już trochę japońskich aut, nigdy nie musiałem demontować części podczas wymiany żarówki...

#1407 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 03 luty 2023 - 09:08

Miałem już trochę japońskich aut, nigdy nie musiałem demontować części podczas wymiany żarówki...

W 18-letnim legasiu, żeby wymienić żarówkę w tylnej lampie, trzeba tą lampę zdemontować, i dlatego z tydzień jeżdżę z jednym stopem 😉

#1408 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 03 luty 2023 - 09:19

Zgoda, tylko w tym legasiu, wyjęcie lampy wymaga odkręcenia dwóch śrub...
  • gulf lubi to

#1409 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 03 luty 2023 - 09:36

Mam w miarę nowego Outbacka. Wymiana żarówki w reflektorze, to:

1 - przód samochodu na podnośnik,

2 - zdjęcie koła za reflektorem,

3 - wypięcie plastikowego nadkola,

4 - wymiana żarówki przez otwór w nadkolu właściwym.

Miałem kiedyś Forda Oriona. Miał beżowe wnętrze (tapicerka i plastiki) i również beżowe zderzaki, ale nie lakierowane, tylko barwione w masie. Może i jakieś rysy na nich były, ale nie było widać i nie trzeba było wywalać milionów na lakierowanie.

To nie jest kwestia kraju pochodzenia, tylko wyrachowania i pazerności pod płaszczykiem estetyki. 

• strary lubi to

#1410 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 03 luty 2023 - 09:38

Ale chyba nie muszę dodawać, że to jest moje zdanie, że jak różnica jest tylko w wyglądzie to jest to naciąganie? ;)

Ale samochody też lubię japońskie, a konkretnie tylko Mitsubishi!

• guciolucky lubi to

#1411 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 03 luty 2023 - 09:47

Ale chyba nie muszę dodawać, że to jest moje zdanie, że jak różnica jest tylko w wyglądzie to jest to naciąganie? ;)

Ale samochody też lubię japońskie, a konkretnie tylko Mitsubishi!

Ale można Twoje zdanie podzielać?

Aczkolwiek może nie w kwestii marki samochodu  :rolleyes:  :D

#1412 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 03 luty 2023 - 10:04

Panowie, zerknijcie na tytuł wątku :lol:

• golsyl lubi to

#1413 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 03 luty 2023 - 10:12

No ale żeby połowić spinningowymi nowościami, trzeba najpierw nad wodę dojechać  B)  :lol:

• Night_Walker, Robert Dorado i guciolucky lubią to

#1414 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 03 luty 2023 - 11:09

A bliżej tematu: w marcu będą dostępne kije Robinson z serii Toshido Pro. Te same blanki, co obecne Toshido, aczkolwiek długości do 2,70. Pełna, korkowa rękojeść i lepsze pozostałe komponenty, szczególnie przelotki (nie wiem, czy Fuji, czy SeaGuide). Można poczekać na lepsze gotowce, albo kupić zwykłe Toshido i potraktować je, jako dawców niezłych, choć mocno ekonomicznych blanków. Cudów nie można oczekiwać, ale nie jest najgorzej  ;)

• xyzzvpc lubi to

#1415 OFFLINE   Mdah

Mdah

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaPabianice
  • Imię:Piotrek

Napisano 03 luty 2023 - 16:24

Ale, źe na czym polega fenomen toshido?

#1416 OFFLINE   kineret

kineret

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 444 postów
  • LokalizacjaWrocław i okolice
  • Imię:Aleksander

Napisano 03 luty 2023 - 20:08

Podłączam się pod powyższe pytanie :)

Nazwa Toshido obiła mi się o uszy kilka razy, ale w rękach tego nie miałem. Które modele są ciekawe i godne polecenia?

Zakupu raczej nie planuje (używam lepszego sprzętu) ale nie ukrywam, że cholernie lubię jak tani sprzęt robi wybitnie dobrą robotę i tak mi już zostało. 

• xyzzvpc lubi to

#1417 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 03 luty 2023 - 20:28

Przyzwoite blanki, mocne, nie pałowate. Cena bardzo przyzwoita. Przelotki no name, ale przy niskiej cenie cudów nie ma. 2,90m 8-30g, to całkiem fajna, lekka trociówka, albo dalekosiężny kij boleniowi-trociowomorski. 2,40 6-20g, to bardzo przyjemny kijek klasy ML. Te lżejsze, 2-8g też całkiem fajne - lekkie pstrągów-kleniowe.

Reasumując:

- przyzwoicie zrobione, nieźle wyważone, na dość solidnych blankach, za śmieszne pieniądze

- rękojeści dzielone i minimalistyczne - mnie się nie podobają, ale mają zwolenników

- można potraktować, jako dawców tanich blanków

- kosztują w większości poniżej 200zł

#1418 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 04 luty 2023 - 10:34

Miało być: "boleniowo-trociowomorski" i "pstrągowo-kleniowe". Ech, ta sztuczna inteligencja słownikowa ... :rolleyes: 

• kineret lubi to

#1419 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 846 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 04 luty 2023 - 11:31

Przyzwoite blanki, mocne, nie pałowate. Cena bardzo przyzwoita. Przelotki no name, ale przy niskiej cenie cudów nie ma. 2,90m 8-30g, to całkiem fajna, lekka trociówka, albo dalekosiężny kij boleniowi-trociowomorski. 2,40 6-20g, to bardzo przyjemny kijek klasy ML. Te lżejsze, 2-8g też całkiem fajne - lekkie pstrągów-kleniowe.

Reasumując:

- przyzwoicie zrobione, nieźle wyważone, na dość solidnych blankach, za śmieszne pieniądze

- rękojeści dzielone i minimalistyczne - mnie się nie podobają, ale mają zwolenników

- można potraktować, jako dawców tanich blanków

- kosztują w większości poniżej 200zł

Zgadzam sie z kolega.

Bardzo fajne blanki,szybkie z ladnym ugieciem, czułe,blank cienki z dosc gruba scianka,gdyby były na lepszych komponentach mysle ze bym ich nie sprzedal.

Pewnie sie powtórze,mysle ze gdyby jakis producent wprowadził te blanki gole do sprzedazy to bylby to jeden z pierwszych wyborow na pstraga z tanich blankow.

Nawet przeszło mi przez mysl aby je oskrobac i przezbroic,niestety z braku czasu wolalem zbudowac kij na rasowym blanku.

Poczatkowo kupilem dla mlodego ale sam nimi tez lowilem.wersja 2-8g i 3-12g.Znajomi łowia i chwala.Ja tez moge polecic jako zapas lub jako budzetowy  kij do łazenia  po krzaczorach i ciezkich warunkach.

• gulf i kineret lubią to

#1420 ONLINE   GroPerch

GroPerch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów

Napisano 04 luty 2023 - 11:35

Marcin Kotowski wrzucił ostatnio film z łososiem 119cm wyciągniętym na kij Toshido. Bardzo ładnie pracuje

Użytkownik GroPerch edytował ten post 04 luty 2023 - 11:36

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych