Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5070 odpowiedzi w tym temacie

#2361 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 20 maj 2018 - 09:17

Tak jak pisałem powyżej, jeżeli chcemy reklamować towar (zakupiony w sklepie PL)  przez przedstawiciela w PL ; to faktycznie podstawą jest faktura lub paragon zakupu . 

Choć tak naprawdę zależy TO od przedstawiciela i jego podejścia do sprawy .

#2362 OFFLINE   pingvinas

pingvinas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 451 postów
  • LokalizacjaSochaczew
  • Imię:Giedrius

Napisano 20 maj 2018 - 09:21

To jak ja mam paragon z pracowni na blank,to nie muszę rejestrować?

#2363 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 20 maj 2018 - 09:26

... idź na ryby , będziesz się zamartwiał wtedy , gdy TFU TFU TFU  :P  coś się stanie ....

.... a nie teraz  ;)  :)

#2364 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 20 maj 2018 - 09:40

Robert , to też nie tak do końca ;) :) , bo :
- wędka jest wyprodukowana dajmy w 2017r , wędka leżakuje w sklepie powiedzmy 5 latek , bo nie było chętnego. Po tych 5 latach jednak ktoś się zdecyduje na zakup i teraz CO????
... Straciłem pięć lat ze swojej gwarancji ??? bo nikt jej nie kupił wcześniej przez powiedzmy 1 rok od chwili jej wykonania oraz jej wprowadzenia na rynek do obrotu ????
;) :)

Mariuszu - mój krajanie (pochodzę z Sandomierza i tam zaczynałem przygodę wędkarską) sprawa prosta - kupiłem wędzisko z 2014 r. przed trzema tygodniami, zarejestrowałem po dwóch dniach i to jest termin od którego biegnie 15 - letni okres gwarancji, który upłynie w 2033 r. Gdybym nie zarejestrował okres gwarancji leciałby od 2014 r. i upłynąłby w 2029. Zerknij na tę linkowaną przeze mnie stronę CF, tam wszystko jest wyjaśnione.
A teraz śmigam na ryby, wszystko spakowane, liczę na szczupaka 80+ tuż przed zachodem słońca.

Użytkownik robert.bednarczyk edytował ten post 20 maj 2018 - 09:40

• cabage lubi to

#2365 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 20 maj 2018 - 09:49

To co napisałeś tyczy się bardziej zakupu i realizacji reklamacji przez przedstawiciela w PL , ponieważ wiąże się z paragonem (datą wystawienia dokumentu sprzedaż)  i późniejszymi perypetiami...

Nasi sprzedawcy nie chcąc sobie robić kłopotu zabezpieczają się w ten sposób. Jeżeli kupiłeś u nich , to masz paragon z datą i jeśli nie zarejestrujesz w wymaganym czasie umywają ręce  :( . Z pewnego punktu widzenia jest to zrozumiałe  :) .

Trochę inaczej to wygląda z wędkami pochodzącymi z importu własnego  ;) i blankami ....

Spokojnie ze swojego doświadczenia wiem , bo rejestrowałem nie raz wędki po terminie od daty zakupu sprowadzone z USA na własną rękę.

Czytałem TO już nie raz i nie tylko w tym miejscu i ładny szmat czasu temu  ;)  :) .

Dla mnie TA sprawa od wielu lat jest znana i prosta.

Najważniejsze to : Jak się DBA tak się MA  ;)  :D .

PS.

Mało tego na jednym podwórku i w jednej szkole  ;)  :) ..... - POŁAMANIA KIJA ....  ;)  :D  :D  :D

Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2018 - 10:07

#2366 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 20 maj 2018 - 09:58

No tak, już przecież kiedyś gadaliśmy o naszych młodzieńczych czasach. Spadam, szkoda dnia.

#2367 OFFLINE   wicher_dziki_koń

wicher_dziki_koń

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 676 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Mateusz

Napisano 20 maj 2018 - 10:29

Paragon tu nie ma nic do powiedzenia, tylko trzeba być pewnym , że nie był rejestrowany.

Ja tak osobiście , to się dziwię co niektórym , jeszcze nie zdążył rozpakować kija z tuby , a już zarejestrował. PO CO !!!????
Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie ST>CROIX (jak chce się być takim "FERR") powinno się zarejestrować kijek do 30 dni od chwili kupna ;) . 
Tylko , że jak to u nas i nie tylko ; wyszły NOWE modele , a jeszcze STARE są w obiegu i na półkach sklepowych. W czasie rejestracji, nikt nie woła paragonu !!! i nie trzeba się nim podpierać ( chyba , że gwarancję realizuje się przez sklep PL w którym kupiliśmy towar) . Jeżeli to import "własny" spokojnie można nim łowić , a rejestracji można dokonać praktycznie kiedy się chce lub zaistnieje taka potrzeba. Nie ma możliwości sprawdzenia kiedy kijek został kupiony / sprowadzony   ;) . Gdyby było inaczej to czasami zanim dotarł by z za wielkiej wody , a to często bywa ponad 30 dni , nikt by tego nie miał możliwości zrobić  ;)  :P .
Nie lepiej sprawdzić kijek , czy mi pasuje, czy wszystko jest OK i dopiero później go zarejestrować ???
Następny właściciel ma wtedy duże uproszczenie i bez problemu w razie czego sam może sobie ogarnąć temat reklamacji. 
...widzę tu takie kwiatki na giełdzie , "sprzedam zarejestrowany kijek ST>CROIX kupiony wczoraj , bo mi nie podchodzi .... ?????

Kiedyś rozmawiałem z Panem Wojtkiem przedstawicielem St. Croix. Sprzedający do 7 dni jakoś wysyła skany gwarancyjne do USA a kupujący ma 30 dni na rejestrację. To musi się pokrywać. Przy rejestracji kija na stronie podaje się takie informacje jak sklep z którego się kupiło i datę zawartą na karcie gwarancyjnej. Pan Wojtek przestrzegał mnie aby zarejestrować kij w miarę szybko gdyż gwarancja może nie być uznana.

#2368 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 20 maj 2018 - 10:32

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem piętro wyżej  ;)  :)

PS.

Poza tym troche kupiłem u pana WOJTKA ST>CROIXów  jako gotowe kije i blanków  ;) , a ostatnio więcej blanków.

Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2018 - 11:20

#2369 OFFLINE   pingvinas

pingvinas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 451 postów
  • LokalizacjaSochaczew
  • Imię:Giedrius

Napisano 20 maj 2018 - 10:33

... idź na ryby , będziesz się zamartwiał wtedy , gdy TFU TFU TFU  :P  coś się stanie ....

.... a nie teraz  ;)  :)

Tak  robię od 3 lat z tym kijem. :)

• miramar69 lubi to

#2370 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 20 maj 2018 - 10:48

... i z tego należy się cieszyć ;)  :) .

Wada fabryczna kijka najczęściej ujawnia się po pierwszych dniach użytkowania. Jeżeli po czasie (powiedzmy miesiąca) i użytkowania go nic się nie dzieje , oznacza to , że wszystko jest OK. 

Późniejsze "nieszczęścia" zazwyczaj są następstwem niewłaściwego użytkowania kija oraz "złego" traktowania go  :(  ;) .

" Niechące " stukniecie o kamień , reling , nie oznacza , że w tym samym czasie złamaliśmy kij. Niestety bywa tak często , że to zdarzenie przeciągnie się w czasie i skutki wyjdą dopiero po miesiącu , 2 , 3 .....

Takie niestety są wędki z dużą zawartością "WĘGLA" i małą zawartością "ŻYWICY"

Trzeba o tym pamiętać ku przestrodze ;)

Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2018 - 10:49

#2371 OFFLINE   wicher_dziki_koń

wicher_dziki_koń

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 676 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 20 maj 2018 - 10:59

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem piętro wyżej  ;)  :)

PS.
Poza tym sporo kupiłem u pana WOJTKA ST>CROIXów  jako gotowe kije i blanków  ;) , a ostatnio więcej blanków.

Rozumiem że piszesz o imporcie własnym tak? Strona do rejestracji kijów St. Croix jest taka sama na każdy rynek i wszędzie trzeba podać datę i sklep w którym zakupiliśmy wędkę. Sklepy w USA nie mają takiego obowiązku jak w Polsce?

#2372 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 20 maj 2018 - 11:05

Zamawiam blanki lub wędkę w USA . Docierają do mnie. Po jakimś czasie ( dłuższym , krótszym) jak sobie zbuduję kij , sprawdzę go - to rejestruję ;)  :) . 

Tu masz przykład z jednej z pracowni jak "obejść" temat: 

Na wędki wykonane na blankach St.Croix udzielamy 5 lat gwarancji. Blanki objętę są bezterminową gwarancją producenta, niezależnie od przyczyny uszkodzenia, St.Croix wymienia uszkodzony blank na nowy po uiszczeniu opłaty gwarancyjnej, która wynosi: ok.230zł za Avid, ok.280zł za Tournament, ok.350zł za Elite/Xtreme.

Poza tym , datę wpisać można "samemu" . W zacytowanym prze ciebie - moim poście - to wyjaśniłem  ;)

Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2018 - 11:19

#2373 OFFLINE   wicher_dziki_koń

wicher_dziki_koń

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 676 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 20 maj 2018 - 11:30

Skąd zamawiasz kije/blanki? Czy kiedykolwiek reklamowałeś i Ci uwzględnili? Nie dostajesz wraz z kijem karty gwarancyjnej?
Skoro kupujesz gotowy kij powinieneś dostać kartę gwarancyjną do wypełnienia gwarancji.
Rozumiem że wygląda to tak jak opisujesz jeśli chodzi o blank ale gotowy kij już gorzej. Chyba że w Park Falls nie wiedzą o januszach w Polsce.

#2374 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 20 maj 2018 - 11:51

... do seryjnych kijków dostaje wszystko , jak powinno być; ale większość z nich rejestrowałem na pewno dużo powyżej 30 dni od daty zakupu , bo takiej wiedzy nie miałem  ;)  :) .

Z mojej strony na razie THE END .

...... to ponoć wolny kraj i każdy ponoć możne robić co chce ......  ;)  :) ; powodzenia  :good: podczas długich nocnych rozmyślań nad tematem 

...... w razie czego 

Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2018 - 12:20

#2375 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 20 maj 2018 - 12:48

Opłata gwarancyjna, rejestracja w 30 dni po zakupie, odsyłanie kija niby do Park Falls i odpowiedzialność StC tylko dla pierwszego właściciela to bujda na resorach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • miramar69, salmon1977 i Kupisz lubią to

#2376 OFFLINE   wicher_dziki_koń

wicher_dziki_koń

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 676 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 20 maj 2018 - 14:15

Z mojej strony na razie THE END .
...... to ponoć wolny kraj i każdy ponoć możne robić co chce ......  ;)  :) ; powodzenia  :good: podczas długich nocnych rozmyślań nad tematem 
...... w razie czego https://www.youtube....h?v=dhy31DhKrpA

Śmieci też do lasu wyrzucasz bo to wolny kraj?
Nie twierdzę że St. Croix respektuje gwarancje po późniejszej rejestracji ale robi to z własnej dobrej woli.
Swego czasu Microsoft wysyłał nowe pady od Xboxa 360 jak ktoś zadzwonił i powiedział że się popsuł. Ruszyła polaczkowa akcja "przygarnij pada" a amerykanie nie spodziewali się że można tak oszukiwać i w końcu zakończyli taka możliwość.
Cytat z oficjalnej strony:
"St. Croix respects your privacy and does not rent, share or sell your email address or other gathered information with anyone. The warranty registration must be completed within 30 days of purchase to activate your warranty. "

#2377 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 20 maj 2018 - 14:39

... po co mieszać śmieci do tego  ;) .

#2378 OFFLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 20 maj 2018 - 16:41

Zapytam i tu: jaki jest górny zakres rzutowy LES90MHF2? Podoła mocnym wymachom przynety 28g na trotkach czy belonach z brzegu?

Porównywałem AVS86MF2 do LES86MF2 i Elitka ma delikatniejszy szczyt i wydawała mi się ciutkę delikatniejsza (a właściwie Avid bardziej pancerny). Czy w przypadku uncjówki będzie podobnie?

Pytanie tylko, jak często będziesz stosował na trotki, a zwłaszcza na belony przynęty o wadze 28 g? Standardowa waga tego typu przynęt w naszych warunkach to najczęściej 18-22g, czasami 25-26g.

Ja z kolei rozważam sprawienie sobie na następny sezon na trotki z plaży kija na blanku 5SC96MF2-G, do przynęt właśnie 18-22 g. Zastanawiam się, czy te ograniczenia górnego c.w., które opisał Kuba w cytowanej wypowiedzi co do Elitki 17lb 2,7m można odnieść również odpowiednio do Elitki 12lb 2,9m? Tzn. że 21-22g może okazać się dla tego ostatniego blanku odrobinę za dużo przy wyrzucie z maksymalną siłą?

#2379 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 20 maj 2018 - 17:01

Jeżeli , to będzie przynęta o skupionej masie (nap. wąska blaszka o przesuniętym środku ciężkości do tyły lub coś bardzo podobnego) da radę tym machnąć lecz pamiętać cały czas należy , że to na granicy . Natomiast jeżeli będzie to jakiś "nielot" , trzeba uważać przy tych siłowych wymachach , by kija nie "złożyć" w pół.

Dopomoże osiągnąć cel cienka plecionka i dobry kołowrotek.

• Krzysiek Rogalski lubi to

#2380 OFFLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 20 maj 2018 - 17:19

Oczywiście wąska, lotna blaszka o skupionym ciężarze, cienka pletka i dobry młynek. Do tego setki rzutów dziennie, maksymalnie dalekich. Może jednak Avid 12lb sprawdziłby się w takich warunkach lepiej do przynęt 18-22g?

Chodzi mi po głowie te 12lb mocy na plażę, bo jednak srebrne torpedy 70 plus nie trafiają się w polskich warunkach na co dzień. Przynajmniej mnie :rolleyes:

• salmon1977 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych