Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5070 odpowiedzi w tym temacie

#2561 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 21 wrzesień 2018 - 10:40

Akcja będzie bardziej szczytowa , ale pod przykładanym obciążeniem kijek będzie się "kłaniał" coraz głębiej - tzw akcja progresywna.

W Avidzie , to ugięcie od razu jest  przesunięte do środka wędki , a pod dużym obciążeniem jest typowo paraboliczne.

Wszystko tyczy się dokładnie modelu 9'6"MF2  ;)

Użytkownik miramar69 edytował ten post 21 wrzesień 2018 - 10:40

• salmon1977 lubi to

#2562 OFFLINE   Krismuaythai

Krismuaythai

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • LokalizacjaZielona Góra

Napisano 21 wrzesień 2018 - 10:41

Czyli akcja kija w elicie bedzie bardziej szczytowa czy rowniez pod grubsza ryba przejdzie płynnie pod rekojeść?

Tak będzie bardziej szczytowa, ale pod grubsza ryba będzie przechodzić w parabole. Do czego chcesz używać tego typu kija?

#2563 OFFLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano 21 wrzesień 2018 - 10:41

Dzieki koledzy. Pozdrawiam.
K.

#2564 OFFLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano 21 wrzesień 2018 - 11:02

Kijek jak avid bedzie do wszyskiego czyli bolki sandacze woda stojąca szczupak i Wisła. No moze za okoniem nie bede z tym chodził ale kto wie 😁

#2565 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 21 wrzesień 2018 - 18:08

Uzytkuje ktoś ten kij Legend Tournament Inshore LTIS70MF lub wersję LTIS70MLF i mógłby się podzielić wrażeniami?

Kijek może być fajny jednak trudno dostępny ... tylko na zamówienie i to nieznanym terminem dostawy w POLSCE .

Sam jestem w trakcie załatwiania nowego Legenda Turnament  i się dowiedziałem że to jest loteria czy te kije przyjadą do polski ;p

• delux64 lubi to

#2566 OFFLINE   Krismuaythai

Krismuaythai

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów

Napisano 21 wrzesień 2018 - 18:49

Kijek może być fajny jednak trudno dostępny ... tylko na zamówienie i to nieznanym terminem dostawy w POLSCE .
Sam jestem w trakcie załatwiania nowego Legenda Turnament i się dowiedziałem że to jest loteria czy te kije przyjadą do polski ;p

Są w normalnej sprzedaży tylko schodzą szybko. Każde STC trzeba sciągnąć i to jest czas. Normalka
  • delux64 lubi to

#2567 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 21 wrzesień 2018 - 19:08

Są w normalnej sprzedaży tylko schodzą szybko. Każde STC trzeba sciągnąć i to jest czas. Normalka

Jeżeli popyt jest większy od podażu , to świadczy że produkt jest trudno dostępny .

A tak rozmawiałem sklepem który prowadzi handel tymi kijami , i  wiadome jest że dystrybutorem polskim jest "ŻBIK" nowa dostawa kijów ma być pod koniec tego miesiąca , i oni sami nie wiedzą co w tej dostawie będzie ;p

Użytkownik Derrek edytował ten post 21 wrzesień 2018 - 19:09

#2568 OFFLINE   Krismuaythai

Krismuaythai

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów

Napisano 21 wrzesień 2018 - 19:12

Rozmawiałem ze sklepem „Żbik” powiedzieli ze bedą na pewno 15 października, dzwoniłem do Corony Fishing LTIS mieli ma miejscu. Jednak ze względu ze sie wahałem i zdecydowałem po dwóch dniach kija którego chciałem nie było już, ma przyjść z ta dostawą.

#2569 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 21 wrzesień 2018 - 19:17

Rozmawiałem ze sklepem „Żbik” powiedzieli ze bedą na pewno 15 października, dzwoniłem do Corony Fishing LTIS mieli ma miejscu. Jednak ze względu ze sie wahałem i zdecydowałem po dwóch dniach kija którego chciałem nie było już, ma przyjść z ta dostawą.

Mówisz o tych kijach czy dostawie ogólnej , bo mi mówiono że dostawa ma być pod koniec tego miesiąca i ŻBIK nie wie sam do końca co będą mieli ... bo czatuje na jeden model kija i nie mogli odpowiedzieć TAK czy NIE  będzie .

Użytkownik Derrek edytował ten post 21 wrzesień 2018 - 19:23

#2570 OFFLINE   Krismuaythai

Krismuaythai

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów

Napisano 21 wrzesień 2018 - 19:23

Z tego co mi przekazano model który zamawiałem LTIS76MF ma byc z ta dostawa czyli do końca miesiąca

#2571 OFFLINE   X.rut

X.rut

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów

Napisano 22 wrzesień 2018 - 08:50

Zastanawiam się nad kupnem wędki do DropShota z brzegu. Mam do tej metody obecnie ES70LF2 oraz LXS70MLF w customie. Brakuje mi jednak zasięgu aby dostać się w okolice największych dołków w jeziorze (zakaz połowu ze środków pływających) gdzie spodziewam się sandaczy.

Na ile użycie wędki 9 stopowej - mam na myśli ES90MF2/ES90MLF2 - jest w stanie zwiększyć zasięg? Który z wyżej wymienionych kijów sprawdzi się lepiej w DS na jeziorze z niewielką populacją sandacza, sczupakami oraz częstymi przyłowami okonia?

#2572 OFFLINE   Krismuaythai

Krismuaythai

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów

Napisano 22 wrzesień 2018 - 08:54

Do drop shota najlepiej sprawdzał mi się xfast moze pomyśl o TBS86MLXF/TBS86MXF??

#2573 OFFLINE   roost

roost

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów

Napisano 22 wrzesień 2018 - 09:49

Tak tylko Ci podpowiem ,że nie koniecznie kij ogranicza zasięg Twojego rzutu.
  • delux64 lubi to

#2574 OFFLINE   Krismuaythai

Krismuaythai

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów

Napisano 22 wrzesień 2018 - 09:52

Tak tylko Ci podpowiem ,że nie koniecznie kij ogranicza zasięg Twojego rzutu.

Zgodzę się z przedmówcą. Na zasięg wpływa cały zestaw- kij dobrany pod odpowiednie gramatury, kołowrotek z szeroka szpulą i nawinieta linką odpowiednio pod rant szpuli. Co do linki tez ma znaczenie czy miękka, czy sztywna, czy śliska czy nie...

#2575 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 22 wrzesień 2018 - 09:55

I kołowrotek z bardzo dobrym nawojem.

Długi kij się przydaje tam gdzie sięgamy gdzieś dalej ale do samej długości rzutu ma mniejsze znaczenie niż się wydaje. 

#2576 OFFLINE   X.rut

X.rut

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów

Napisano 22 wrzesień 2018 - 10:00

I kołowrotek z bardzo dobrym nawojem.

Długi kij się przydaje tam gdzie sięgamy gdzieś dalej ale do samej długości rzutu ma mniejsze znaczenie niż się wydaje.

Mam Stellę 2500 FI z plecionką duel x-wire 0,8 PE nawiniętą 2 mm poniżej rantu szpuli. Zastanawiam się tylko o ile procentowo może wzrosnąć długość rzutu przy dłuższym wędzisku

#2577 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 22 wrzesień 2018 - 10:23

W takim układzie faktycznie pozostają tylko długość wędki. Zawsze będzie dalej niż krótszy z tej samej serii i mocy :)

Chociaż Duel Xwire jest twardawą plecionką co troszkę stawia oporu przy przelotkach przy wyrzucie. 

Użytkownik Marcyś edytował ten post 22 wrzesień 2018 - 10:23

#2578 OFFLINE   Krismuaythai

Krismuaythai

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów

Napisano 22 wrzesień 2018 - 13:16

Jest jeszcze coś takiego jak akcja wędki ;)

#2579 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 22 wrzesień 2018 - 14:30

Z tego co mi przekazano model który zamawiałem LTIS76MF ma byc z ta dostawa czyli do końca miesiąca

Mam nadzieje że dostawa będzie ... Tak jak było to zaplanowane .

#2580 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 22 wrzesień 2018 - 17:50

Sam jestem w trakcie załatwiania nowego Legenda Turnament  i się dowiedziałem że to jest loteria czy te kije przyjadą do polski ;p

Jak dostaniecie swoje LTIS'y, to proszę o wpisy z recenzją na temat kija. Ja mam na oku te o których napisałem ale zakup jeśli się zdecyduję, najprędzej przyszłą wiosną .

Użytkownik vako edytował ten post 22 wrzesień 2018 - 17:51

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych