Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5070 odpowiedzi w tym temacie

#3861 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 21 luty 2020 - 21:23

Lubie ta firmę , ale też mam swoją granice co i za ile mogę sobie kupić ; a co nie ma sensu , by tylko pokazać , że mnie na to stać ...

Doszedłem jakiś czas temu do tego samego wniosku :-) Zwłaszcza, ze mam wrażenie, ze każda nowa, lepsza wędka jest lepsza od poprzedniej o jakieś 0,5-2% 😀

#3862 OFFLINE   Doman

Doman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 454 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Dominik

Napisano 21 luty 2020 - 21:31

To tak dla rozlużnienia  łowi  ktoś  kijem LIS 70 MF ?

Chodzi o ten model  co wycofali ,co ciekawe był dużo lżejszy od obecnego LTIS 70MF .

Jak z  czułością tego patyka ,itp ?

• Łowca.b lubi to

#3863 OFFLINE   HoF

HoF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Sz
  • Nazwisko:H

Napisano 21 luty 2020 - 23:30

Biorąc pod uwagę że Polska cena sklepowa będzie ok 1000zl droższa niż amerykańska to może warto się zastanowić nad zamówieniem z us i a bezpośrednio ;) zamówić w kilku przez kogoś na miejscu i myk

#3864 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 22 luty 2020 - 06:25

Biorąc pod uwagę że Polska cena sklepowa będzie ok 1000zl droższa niż amerykańska to może warto się zastanowić nad zamówieniem z us i a bezpośrednio ;) zamówić w kilku przez kogoś na miejscu i myk

Tak płacić za kij 600$ i jeszcze kogoś kłopocić.Nie dość że nie jest wart tych 600$ to jeszcze kłopot bo i cło wisi w powietrzu, albo kombinować z używką.Niedorzeczne to-powaliło ich totalnie.Zbojkotować ich, to się opamiętają.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
  • damien79 lubi to

#3865 OFFLINE   gumowy

gumowy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 574 postów
  • LokalizacjaDelta Odry
  • Imię:Filip
  • Nazwisko:Skywalker

Napisano 22 luty 2020 - 07:54

Tak płacić za kij 600$ i jeszcze kogoś kłopocić.Nie dość że nie jest wart tych 600$ to jeszcze kłopot bo i cło wisi w powietrzu, albo kombinować z używką.Niedorzeczne to-powaliło ich totalnie.Zbojkotować ich, to się opamiętają.

Kolego a z skąd wiesz ze nie jest wart swojej ceny? Testowałem już ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Gad1979 lubi to

#3866 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 22 luty 2020 - 10:55

Kolego a z skąd wiesz ze nie jest wart swojej ceny? Testowałem już ?

Bo st croix nie jest w stanie technologicznie wyprodukować blank, który przebije np graphitleadera czy resstafine, a te są tańsze od st croix.Zapewniam Cię że obecny najwyższy model st croix nie przebije mojego borona od resstafine, wiem to bez sprawdzania nowych st croix, więc wiem co piszę.

• Tom Rob lubi to

#3867 OFFLINE   jbk

jbk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1290 postów
  • LokalizacjaKętrzyn , Meolo(I)
  • Imię:Jarosław
  • Nazwisko:Balik

Napisano 22 luty 2020 - 11:14

Bo st croix nie jest w stanie technologicznie wyprodukować blank, który przebije np graphitleadera czy resstafine, a te są tańsze od st croix.Zapewniam Cię że obecny najwyższy model st croix nie przebije mojego borona od resstafine, wiem to bez sprawdzania nowych st croix, więc wiem co piszę.

Jedna z czołowych firm z ponad 30 letnim doświadczeniem nie jest w stanie wyprodukować blanków z domieszką boronu? No bez przesady , nie w tych czasach. Produkują to na co jest zapotrzebowanie na największych rynkach wędkarskich, a do nich Polska się nie zalicza. 

Cena wysoka, czy dobrze skalkulowana? To nie jest jednoosobowa firma , na pewno rozpoznanie rynku było zrobione. Ktoś kto będzie chciał łowić najwyższymi modelami z oferty firmy i odpowiada im wygląd obecnych wędzisk to i tak kupi. Ceny w Europie będą niższe niż te sugerowane w Polsce podane powyżej w wątku.

• Sławek Oppeln Bronikowski i gregox lubią to

#3868 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 22 luty 2020 - 11:17

Generalnie już na dzień dobry jesteśmy goleni w przeliczeniu na nasze 1000 pln na sztuce. Rozumiem, spytacie gdzie tu marża, cło i inne rzeczy które musi zapłacić pośrednik.... tyle że napisałem, na sztuce.

Gdyby przyjąć taktykę że liczymy 1-1 to te nowe Xtremy kosztują tam tyle samo co u nas Dragony.

• HoF lubi to

#3869 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 22 luty 2020 - 11:27

Generalnie już na dzień dobry jesteśmy goleni w przeliczeniu na nasze 1000 pln na sztuce. Rozumiem, spytacie gdzie tu marża, cło i inne rzeczy które musi zapłacić pośrednik.... tyle że napisałem, na sztuce.

Gdyby przyjąć taktykę że liczymy 1-1 to te nowe Xtremy kosztują tam tyle samo co u nas Dragony.

Bracia czy ze wschodu czy zachodu zawsze nas golili na sucho i golą nadal

• damien79 lubi to

#3870 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 22 luty 2020 - 17:53

Jedna z czołowych firm z ponad 30 letnim doświadczeniem nie jest w stanie wyprodukować blanków z domieszką boronu? No bez przesady , nie w tych czasach. Produkują to na co jest zapotrzebowanie na największych rynkach wędkarskich, a do nich Polska się nie zalicza.
Cena wysoka, czy dobrze skalkulowana? To nie jest jednoosobowa firma , na pewno rozpoznanie rynku było zrobione. Ktoś kto będzie chciał łowić najwyższymi modelami z oferty firmy i odpowiada im wygląd obecnych wędzisk to i tak kupi. Ceny w Europie będą niższe niż te sugerowane w Polsce podane powyżej w wątku.

No jakoś większość firm ten boron omija, bo to widać nie jest łatwy temat.Mam rastka z boronem i nie zamieniłbym za żadne najnowsze st. Croix.Kto ma kija na tym blanku wie o czym mówię.

• S.N. lubi to

#3871 OFFLINE   jbk

jbk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1290 postów

Napisano 22 luty 2020 - 17:59

A mógłbyś coś polecić z tym boronem 230-240 cm długości , w jednym kawałku, 30lb , tak żeby rzucić te 150 gram bez strachu ? Może i spróbuje tego cudu

#3872 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 22 luty 2020 - 18:47

A mógłbyś coś polecić z tym boronem 230-240 cm długości , w jednym kawałku, 30lb , tak żeby rzucić te 150 gram bez strachu ? Może i spróbuje tego cudu

O takiej mocy to nie wiem czy coś jest.Musiałbyś na ich stronę wejść i zobaczyć czy mają coś z morskiego.

#3873 OFFLINE   gumowy

gumowy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 574 postów
  • LokalizacjaDelta Odry

Napisano 22 luty 2020 - 21:53

Ciekawe jaka będzie waga tej szpady...? Blank + osprzęt = 300g?

#3874 OFFLINE   bartek

bartek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów

Napisano 22 luty 2020 - 22:20

Dobrze , że zdążyłem się obkupić. Z tymi cenami to szok. No i wycofali serię salmon

#3875 OFFLINE   jbk

jbk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1290 postów

Napisano 23 luty 2020 - 11:08

Ciekawe jaka będzie waga tej szpady...? Blank + osprzęt = 300g?

Seryjne st.croix big jig lub swimbait odpowiadające wymaganiom jakie postawiłem powyżej ważą poniżej 160 gram.

Gdyby było zapotrzebowanie na wędziska z domieszką boronu , przy obecnej technologii były by w ofercie większości producentów. Fishing Art nie ma 20-30 letniego doświadczenia w produkcji blanków a ofercie takie blanki posiada. 

• Sławek Oppeln Bronikowski, gregox i gumowy lubią to

#3876 OFFLINE   phelela

phelela

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów

Napisano 23 luty 2020 - 11:12

A co daje ten Boron w blankach że one takie hiper mega są ? Bo czytałem że takie blanki zaczęli robić już od lat 70.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik phelela edytował ten post 23 luty 2020 - 11:13

#3877 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 23 luty 2020 - 11:17

A co daje ten Boron w blankach że one takie hiper mega są ? Bo czytałem że takie blanki zaczęli robić już od lat 70.

Kup takiego kija, połów nim wówczas zobaczysz co dają i czy warto :) .

#3878 OFFLINE   gumowy

gumowy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 574 postów
  • LokalizacjaDelta Odry

Napisano 23 luty 2020 - 12:34

Skoro wielu producentów tego boronu nie stosuje to może oznaczać ze NIC on nie wnosi. Taki mit marketingowy,, tajny materiał USArmy do produkcji samolotów „ . A skośni z tego wędki kręcą .

Takich mitów już słyszałem pare i jakoś znikają same a ST.CROIX się broni. Ich wędki drożeją i się sprzedają.

Fakt ze poniosło ich z tymi cenami, zobaczymy jak będzie się nowa seria sprzedawać .

Użytkownik gumowy edytował ten post 23 luty 2020 - 12:35

#3879 OFFLINE   phelela

phelela

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów

Napisano 23 luty 2020 - 13:11

Kup takiego kija, połów nim wówczas zobaczysz co dają i czy warto :) .

No właśnie już wybór padł na es76 MF wiec nie będę kombinował może w przyszłym roku , a pytam z ciekawości po prostu .

#3880 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 23 luty 2020 - 15:14

Takich mitów już słyszałem pare i jakoś znikają same a ST.CROIX się broni. Ich wędki drożeją i się sprzedają.

Fakt ze poniosło ich z tymi cenami, zobaczymy jak będzie się nowa seria sprzedawać .

A możesz przytoczyć jakieś liczby, jak się te wędki sprzedają? Czy piszesz, "co Ci się wydaje"?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych