Dziękuję Panowie za podpowiedź. Warto kupować w kraju? Mam sklep w NL gdzie ten kijek kosztuje trochę mniej niż w Polsce. Opłaca się kupować w kraju czy brać tutaj i mieć taniej o tą plecionke do nowej wedki?
Kupiłem jednak AVS96MHF2 ponieważ 86 nie mieli. Myślę że te wedki będą bardzo podobne (oprócz długości) ponieważ mają te same parametry. Myślę że przy boleniach długość pomoże a przy sandaczach z renu nie zaszkodzi.
Kupiłem jednak AVS96MHF2 ponieważ 86 nie mieli. Myślę że te wedki będą bardzo podobne (oprócz długości) ponieważ mają te same parametry. Myślę że przy boleniach długość pomoże a przy sandaczach z renu nie zaszkodzi.
Proszę opowiedz o niej. Jaki max, jak w dole. Jak najczęściej lowisz? Ja dopiero jutro mogę iść nad wode.
Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka
AVS96MHF2 kupiłem z myślą na warszawską Wisłę i okazjonalne trocie. Tu masz pracę pod rybą , może nie jest to najlepsze kino akcji ale zawsze coś. Na filmie miałem założona żyłkę 0.22 Gamakatsu i Baryłkę TAPS Wczoraj natomiast łowiłem plecionką JMC 10 LB i główkami 15g w opadzie okazjonalnie zmieniając na woblery kleniowe 4-5cm. Jutro schodzę trochę cieniej z plecionką 8LB Nie łowiłem nią w woda stojących więc nie wiem jak z minimalną wagą główki do opadu, na Wiśle > 10g + gumy 8-12cm. W dole mocy jest raz ciągnąłem konar, który lawirował lepiej niż nie jeden sum
Jakie są Twoje oczekiwania tj. jakie przynęty, jakie ciężary i na jakie ryby ?
To może być ciekawa propozycja. Czekam na wrażenia znad wody.
Pozdrawiam
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Moje oczekiwania do TRS86MF2 były następujące: wędka miała być ciut miększa nić WRS86MF2 i PS76MLF2. Byłem z nią na pstrągach na weekend, bez problemu wytarmosiła 55cm i jest taka jak chciałem. Co do przynęt to drobno pracujące woblery pstrągowe, bardziej agresywne mniejsze kleniowe (tu jeszcze nie testowałem) ale to lada dzień. Rzucałem też blaszkami oraz obrotówkami #2 i spokojnie radę, oraz cykady SS 6gr.
Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka
Parametry to tylko literki i cyfry. Już 90MHF2 to inna bajka w porownaniu do 86MHF2 a co dopiero 96MHF2. Na pewno nie są bardzo podobne pod względem pracy z przynęta i szybkości.
Parametry to tylko literki i cyfry. Już 90MHF2 to inna bajka w porownaniu do 86MHF2 a co dopiero 96MHF2. Na pewno nie są bardzo podobne pod względem pracy z przynęta i szybkości.
Tego się trochę obawiam ale pocieszam się tym że na sandaczach z shimano catany na 96mhf2 to przeskok godny Kamila Stocha. Wędka sama jest szybka i czuć mega moc w dole. Zobaczę jak przy boleniach i sandaczach się spisze. Na bank będę chciał sprawdzić jej dół i górę na własnej skórze.
Pare słów na temat AVS96MHF2 po pierwszym wypadzie: KATAPULTA. Tak mogę jednym słowem nazwać ten kij i chyba taką nazwą otrzyma. Długość tego kija bardzo pomaga z brzegu. Blank bardzo lekki a do tego szybki. Pięknie przekazuje kontakty przynęty z dnem. Minimalnie rzucalem 8 gram główka + 9 cm westin shad teez. (Ogarnie śmiało mniej). Max to caniball 12.5 + 20 gram ołowiu i to bym określił to jako max przy tej gumie. Przy czymś dużo smuklejszym śmiało można dać więcej. Uważam że keitechy w tym rozmiarze śmiało będą grać z glowkami 25-28 gram. Kij został stworzony do rzucania gumami ok 10 gram + główka 18-23. Pracy pod rybą jeszcze nie opiszę ponieważ nic oprócz kilku mikro okoni do 25 cm nie złapałem. Woblery boleniowe : śmiało rzucić. Myślę że ten kij to będzie piękny uniwersał na rzekę pod bolenia i sandacza z opadu.
Chcę zamienić moją okoniową szpadę LWS70LXF na Elitkę albo Xtreme. W sklepie macałem jedynie te 3 monoblanki przy wyborze Legendów pod okonia.
Czy na wodzie Elitka i Xtreme są dużo szybsze? Chcę zamienić okoniówkę na kij w 2 kawałkach, nie mam auta i po woli zaczyna mnie denerwować bieganie z tubą ( a dostałem z miejscem na kołowrotek ostatnią sztukę do wędek 7'6)
Dokładnie.
Pamiętam jak kupiłem avida 86mhf2 to lakier na pierwszej startowej przelotce pękł podobnie już po pierwszym łowieniu. Nic się z tym złego dalej nie działo i normalnie łowiłem.
Dzięki Panowie za szybkie uspokojenie mnie bo jest to mój pierwszy kij marki premium. Fakt, fantastyczny ale już zacząłem klnać na siebie bo 4 miesiące na niego skrupulatnie odkładałem każde wolne euro.