Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5070 odpowiedzi w tym temacie

#2261 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 06 maj 2018 - 11:27

Cześć Robert.
Tak. Wszystko to co piszesz się zgadza i już to przerobiłem :-) modele 2016 czyli te z oznaczeniem ES są jak dla mnie lepiej zbalansowane i lepiej wyważone w porównaniu do starszej serii czyli tej z oznaczeniem LES. Pisząc o ich lepszym wyważeniu mam na myśli modele od długości 8'6'' w górę. Oczywiście w nowszej generacji jest też inny uchwyt, przelotki Torzite, jest też kilka gramów mniej ale najważniejsze dla mnie jest to, że tej długości kijek jak go biorę w rękę jest super wyważony i nie męczy ręki. Niestety jest też minus w postaci ceny, która w porównaniu do poprzedniej wersji sporo wzrosła. Model ES90MF2 to kwota ponad 2100,- PLN. W tej cenie można już naprawdę sporo innych kijków z pracowni wybrać. Stąd moje poszukiwania oszczędności, bo jak narazie nic lepszego od tego modelu nie znalazłem :-)

I co ciekawe, w tej cenie zrobisz w pracowni kij na tym samym blanku, a dokładnie pod swoje wymogi. Stad zastanawiam się, gdzie leży ewenement seryjnych nowych Elitke...?
  • Szymon82 lubi to

#2262 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 06 maj 2018 - 11:40

... jak to gdzie ??!!  ;) ... w praniu mózgu  :) ...

... a tak na prawdę , gdyby nie te podatki , cła i kilku pośredników oraz cena przesyłki zza wielkiej wody - ceny by były na pewno niższe.

Trzeba też sobie zdawać sprawę , że poza tym , w cenie każdego kija markowego jest zawarta już opłata na reklamę , opłata na ewentualne reklamacje , badania "rozwojowe" i pewnie parę innych jeszcze rzeczy....

Nawiasem mówiąc , można poskładać kijek na blanku ST. CROIX ES i nie tylko w niższej cenie , niż zbrojone fabrycznie kije i pewnie na nie gorszych komponentach....

#2263 OFFLINE   piethras

piethras

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów
  • LokalizacjaDE/NL/PL/HU

Napisano 06 maj 2018 - 12:22

Ponowię zapytanie . Ktoś coś wie ? :)

Mogę Ci powiedzieć, tylko że model 71 będzie ciut szybszy i ciut mocniejszy.
Przynajmniej tak było jak porównywałem model który mam tj. TBS68MXF
  • cabage lubi to

#2264 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 06 maj 2018 - 12:33

A ten Tbs68mxf od ilu do ilu rzuca u Ciebie ?

#2265 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 06 maj 2018 - 12:38

W moim przypadku to raczej kwestia niecierpliwości, a jednocześnie rekomendacji przyjaciół, którzy wiedzą o czym mówią. Wędzisko z pracowni..., dobrej pracowni, od chwili zrodzenia się pomysłu do jego realizacji to kwestia dość długiego oczekiwania, a także dysponowania czasem na konsultowanie dobrego dopasowania kija pod siebie. Jak wyżej pisałem cierpliwości nie mam, czasu jeszcze mniej, bo robota przygniata. Co do rekomendacji - kupno Elitki LES66LF2 zdecydowanie dowodzi, że doradcy nie bładzili. Nie zależy mi na moim nazwisku wypisanym na blanku, dacie urodzenia, dedykacji, rozmiarze buta...... (żarcik oczywiście z tym butem). Uważam też, że ostatnio panująca moda na wędziska z pracowni „dopasowane pod siebie” jest nieco demonizowana, bo ktoś kto wie do czego służy wędka poradzi sobie z każdą, pod warunkiem oczywiście przemyślanego zakupu.
Nie znaczy to oczywiście, że nie chciałbym wędki z pracowni, ale raczej byłaby to muchówka i najpewniej z jakiejś okazji dającej dobry ku temu pretekst.
  • 100icki lubi to

#2266 OFFLINE   piethras

piethras

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów
  • LokalizacjaDE/NL/PL/HU

Napisano 06 maj 2018 - 12:40

A ten Tbs68mxf od ilu do ilu rzuca u Ciebie ?

Ja łowie nim od 8 gram czeburaszka z ES 4 cale do 20 gram plus ES 4 cale.
Do większych ciężarów mam inny kij. Ale podejrzewam, że da radę więcej.
  • cabage lubi to

#2267 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 06 maj 2018 - 14:11

I co ciekawe, w tej cenie zrobisz w pracowni kij na tym samym blanku, a dokładnie pod swoje wymogi. Stad zastanawiam się, gdzie leży ewenement seryjnych nowych Elitke...?

A na przykład stąd że na giełdzie praktycznie codziennie pojawiają się nieużywane albo "dosłownie raz nad wodą" kije z pracowni bardzo często po cenie komponentów.  Ciekawe dlaczego.

• Koincydencja, WojtekCIN i 100icki lubią to

#2268 OFFLINE   Doman

Doman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 454 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Dominik

Napisano 06 maj 2018 - 14:31

Pracownia ,lub pseudo pracownia zwinie się i zostajesz w czarnej D.

A co do Elitki to sprzedasz  z gwarancją  a  ciekawie  jak te pracowniane .

Te wędki też można uszkodzić o czym sam się przekonałem .

Użytkownik Doman edytował ten post 06 maj 2018 - 14:32

#2269 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 06 maj 2018 - 14:35

I gdy uszkodzisz to w przypadku wysokich serii masz wymianę na nowy bez gadania. Ja powiedziałem - tylko seryjny StC - mimo ze sam od czasu do czasu kijek ukręcę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • delux64 lubi to

#2270 OFFLINE   2703tomi

2703tomi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 06 maj 2018 - 14:45

Podpisuję się w pełni pod wypowiedziami moich trzech przedmówców.

"Seryjniaka" mogę przynajmniej w sklepie "pomacać" i podjąć świadomie decyzję, a z tym indywidualnie skrojonym pode mnie - cóż loteria o dopiero nad wodą się okaże

Ale kto chce, niech robi w pracowniach - jego pieniądze, jego wola i tyle ...

pozdrawiam

• Okoń 1977 lubi to

#2271 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 06 maj 2018 - 15:12

Jest taka sama gwarancja na blanki jak i na gotowe wyroby.

Tak to jest jak się słucha "dziwnych opinii" , ogląda się na filmikach , czyta wypasione katalogi itd.... ; zamiast wcześniej pomacać kijek i rzecz najważniejsza : trzeba mieć pewność CZEGO SIĘ CHCE  :) i CZEGO SIĘ OCZEKUJE od takiego kija.

Jeżeli tego nie MA , to proponuję dla szpanu przed kolegami nie zamawiać takich rzeczy tylko kupić wędkę SERYJNĄ.

... a jak już , to NIE składa się zamówienie budowy kijka min. 100km od miejsca zamieszkania (chyba , że ma się pełne zaufanie do "budowlańca") , a nie pod nosem ; bo tam zrobią lepiej (choć tu TEŻ przyznaję rację w niektórych wypadkach). 

... następnie przychodzi rozczarowanie  , że miało być jak w bajce , a wyszło jak zwykle  :rolleyes: .

Każdy z nas wędkuje , odczuwa i ma upodobania tylko podobne ; lecz nie takie SAME  ;) .

#2272 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 06 maj 2018 - 15:30

A na przykład stąd że na giełdzie praktycznie codziennie pojawiają się nieużywane albo "dosłownie raz nad wodą" kije z pracowni bardzo często po cenie komponentów.  Ciekawe dlaczego.

Może dlatego, ze większość wędkarzy robi kij w pracowni „przez internet”, bez oglądania blanku, z wiedza czysto „forumową”. A potem przychodzi kurier z kijem za gruby piniondz, wymarzona wedka w rękę i... kurde, eeee... to nie to... Akcja nie ta, wykon nie ni końca przypada do gustu... I tak naprawdę często kij trafia na giełdę bez dobrego przetestowania, a w głowie rodzi się nowy pomysł.

Miałem seryjnego LTWS80MLF2, który masakrycznie lecial na pysk. Kij sprzedałem, a w jego miejsce zrobiłem podobny wykonaniem kij na tym samym blanku. Środek ciężkości przesunął się o 12cm w kierunku stopki kołowrotka, a nowy patyk był raptem o 7g cięższy.

Miałem kilka seryjnych (owszem, starszych modeli) StC i każdy leciał okrutnie na pysk. Blanki przekozackie ale wykonanie za te pieniądze tragiczne.
  • Rebel64 lubi to

#2273 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 06 maj 2018 - 17:02

2100 za seryjnego St.Croix :lol: trzeba na serio być zamożnym.Do tego te Torzite - tak potrzebne na tych blankach od 12 lb w górę jak pani lekkich obyczajów dziecko.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 06 maj 2018 - 17:06

• Rebel64 lubi to

#2274 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów

Napisano 06 maj 2018 - 17:14

Między innymi posiadam cztery seryjne Elitki.  Za żadną z nich nie zapłaciłem więcej niż 1100 zł.  Oczywiście wszystkie kupione nowe.  Gwarancja 25 lat albo nawet dożywotnia sam już nie pamiętam.  Żadna z nich nie była dla mnie ani zaskoczeniem ani rozczarowaniem po wyjęciu z tuby.  Zaznaczam że kije zamówione przez neta.  Dostałem dokładnie to czego się spodziewałem.   Może nie jestem wymagający, może się nie znam.  Tak czy inaczej dobrze mi z tymi Elitkami.  Czy na customy więcej ryb bym złowił?  

• robert.bednarczyk, Jano i WojtekCIN lubią to

#2275 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 06 maj 2018 - 18:27

... obecnie 15 lat,

Bo wiedziałeś czego chcesz i masz 4 kijki. Dobrane pod twoje wymagania , wody oraz sposoby łowienia i zapewne przynęty , w długościach i mocach pokrywających twoje spektrum potrzeb , a nie 1 kijek i najlepiej do wszystkiego , bo to custom.

Ilości łowionych ryb nie zależą na szczęście od TEGO , a najważniejsze , że jesteś zadowolony . I o to chodzi  ;)  :) .

#2276 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 06 maj 2018 - 18:37

Mój arsenał:

LXS76MF2
LXS70MHF2
LES86MHF2
AVS96HF2

Jak sprzedam Suzuki to wjedzie AVS80MLM2.

Od kol. Pickerel kupiłem swego czasu AVS86MF2 którego sprzedałem w przypływie pomrocznosci jasnej - żałuję do dziś.

Miałem rownież po drodze AVS66MHF - też sprzedałem bo wjechała LXS70MHF2.
Do LES86MHF2 miałem dwa podejścia i ostatnio nawet ją zabrałem na ponton (Wisła) i co? I łowiła bolenie. Wygodnie, bez spiny.

LXS76MF2 - jak jest niżówka z pontonu boleń/ sandacz na wobler i gumę (wcześniej rownież z brzegu)
LXS70MHF2 - sandacz (jesienny „opad”) z pływadła
LES86MHF2 - boleń/sandacz z brzegu wobler/guma
AVS96HF2 - troć

Planowany AVS80MLM2 bedzie pod klenia i okonia z pontonu i brzegu.

Nie chcę innych wędek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Gadget i robert.bednarczyk lubią to

#2277 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów

Napisano 06 maj 2018 - 18:39

Od kol. Pickerel kupiłem swego czasu AVS86MF2 którego sprzedałem w przypływie pomrocznosci jasnej - żałuję do dziś.

No to jest na dwóch  :lol:  :lol:  :lol:  

• WojtekCIN lubi to

#2278 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 06 maj 2018 - 18:44

2100 za seryjnego St.Croix :lol: trzeba na serio być zamożnym.Do tego te Torzite - tak potrzebne na tych blankach od 12 lb w górę jak pani lekkich obyczajów dziecko.

Szymonie - podobne dyskusje przetaczały się w dziale muchowym i nic nie wniosły. Dodam, że topowe seryjne wędzisko muchowe takie jak Orvis, Winston, Scott, Sage i.t.d....kosztuje wyjściowo dwa razy tyle co spinningowa Elitka. Oczywiście, że trzeba mieć trochę wolnego grosza, by kupić takie wędzisko, ale jesli już ktoś ma, bo uczciwie zarobił to niechże się cieszy.... i tyle. Wędki St.Croix Legend Elite starszej serii można kupić w rozsądnych pieniądzach - sam zapłaciłem coś ponad 1300 zł. za nówkę, którą zarejestrowałem i mam pełną gwarancję producenta. Komfort wieloletniej gwarancji także kosztuje Za chwilę kupię kolejną i z pewnością będzie to wędka seryjna. Zgadzam się z Tobą, że nowe przelotki na starych blankach i lifting uchwytu to bardziej chwyt marketingowy niż realna potrzeba. Dlatego też rozglądam się także za starszym modelem, ale jeśli nie trafię tego co chcę będzie nowa. Pamiętaj też, że kupując trzeba się targować.
  • Bartas93 i WojtekCIN lubią to

#2279 OFFLINE   Bartas93

Bartas93

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 519 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Bartuś
  • Nazwisko:https://bartekwedkuje.blogspot.com

Napisano 06 maj 2018 - 19:06

Ale! - te nowe przelotki mocno przyśpieszyły wędkę i np. pod moje wymagania, niestety jest to na minus, dlatego zostałem przy starej elitce, a nową sprzedałem (sam się zastanawiam, czy blanku troszkę nie zmienili) . ; ) Też nie można mówić, że coś co ma super lekkie, malutkie przelotki jest lepsze, bo każdy ma swoje preferencje, nie każdy lubi ostre szpady i nie można oceniać wędki tylko przez pryzmat wagi ;) Może nie mam najmodniejszych smaczków rodbuildingu, ale przynajmniej ten kij mi nie przeszkadza w łowieniu ;)

Ale fakt, że trochę drogo te najwyższe modele kosztują - zostanę przy swoim, że jakość wykonania nie jakąś perełką, a to, że nie dostajemy nawet pokrowca.. Mogłoby być ciut tańsze jak za to, co dostajemy moim zdaniem. Jednak, że to są super blanki i niezawodne narzędzie do łowienia ryb pod określone preferencje, podpisuję się obiema rękoma. ; )

• robert.bednarczyk i WojtekCIN lubią to

#2280 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 06 maj 2018 - 19:36

Bartku - z informacj wynika, że blanki w nowych Elitach są te same co w tych, które wchodziły w 2012 r., a pytałem u źródła więc info wydaje się wiarygodne. Trochę mnie zmartwiłeś tym przyspieszeniem wędzisk z 2016 r. czyli nowych, bo raczej tego nie potrzebuję. Napisz coś więcej na temat modeli tych Twoich Elite, bo zbieram informacje przed zakupem. Ważne jest przede wszystkim długość. Ja szukam kija 7 - stopowego (213 cm) maksymalnie 7,6 (229 cm) c.w. do 18 g. (katalogowo w CF oznaczają górę na 17,7 g). Jeśli nowe zbrojenie „przesztywnia” blank, który w tych wędziskach i tak jest szybki, to będę się poważnie rozglądał za starszym modelem.
  • Bartas93 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych