Kolego Kaczuszka.
Całkiem dobry jest blank wędziska spinningowego oznaczonego ES70MF2. To 210 cm elitka do przynęt ważących ok. 20-30 gramów i złóżona z 2 części. Bardzo solidny, czuły , uniwersalny blank, u mnie kupiony i uzbrojony jako cast. Swietne wędzisko. Bardziej szczupakowym wyborem, bo kij sztywniejszy i solidniejszy, jest model , także używany przeze mnie jako cast, (ale to dla wątku nie ma większego znaczenia.) To także 210 cm, dwuczęściowa elitka którą można obezwładnić praktycznie każdego szczupaka w trakcie krótkiego holu. Mega siła, nie traci na czułości, najlepiej gdy wyrzuca się duże, ciężkie przynęty, np wahadłówki lub jerki. Bardzo lubię ten kij podczas łowienia w trzcinach na spoony Rapali, gdy wraz z rybą bywa pociągana niechciana zieleń.Waga przynęty podana przez producenta to ok. 20 gramów, ale tu, w tym wątku, nikogo nie zmyli ten zaniżony parametr. Faktycznie można dużo ciężej, ja śmiało rzucam zestawami ok 50 gramów, zachowując pewną powolność wyrzutu.
Zgadzam się z opinią, że opisy tych wędzisk to kompletna pomyłka, symbole tak podobne do siebie utrudniają wybór. 2 na końcu to dwuczęściowy blank, 7 w środku to długość w stopach, ale reszta to jakiś sen idioty.
No i uwaga na koniec- ktoś tu twierdzi, że koszmarem jest mieszkanie w Warszawie i sugerowanie się forumowymi opiniami.
Na szczęście czas przymusowego meldunku minął, więc śmiało można pomieszkiwać nie w stolicy, a np. w Jezioranach, a uczestnictwo w forumowych dyskusjach także obowiązkiem nie jest
pozdrawiam i życzę udanego wyboru - Paweł
Dziękuje serdecznie! Czytałem o ES70MF2, że powinna się sprawdzić właśnie do takiej gramatury 40-50g(guma około 30-35g i 10g ołowiu). Szukam po prostu spina, w dwóch częściach do gum na szczupaka. Podjadę do chłopaków z CF i pomacam tę elitkę. Coś jeszcze warto pod takie łowienie pomacać?