Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5070 odpowiedzi w tym temacie

#5041 OFFLINE   Lucky_69

Lucky_69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 14 październik 2024 - 20:30

Wiem że część z tych komentarzy to sarkazm ale tak się składa, że mam dosyć szerokie pole porównania, bo kolekcja mojego taty obejmuje zarówno tournamenty jak i elitki w F i XF, a avid walleye ten którego mam czyli ASWS76MLXF2 wypada naprawdę dobrze na tle kijów które kosztują dwa razy tyle.

#5042 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1016 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 15 październik 2024 - 08:21

Panowie z Corony ogólnie mają gadane. Kilka filmów obejrzałem z serii "lubię wędki" ale w każdym mówią to samo. Że kije są super, mega uniwersalne etc... bardzo lubię kije st.croix mam kilka i łowię na codzień. Ale to trzeba sobie samemu pomacać przed zakupem albo dobrze poczytać opinie użytkowników.

#5043 OFFLINE   Lucky_69

Lucky_69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 15 październik 2024 - 10:21

Panowie z Corony ogólnie mają gadane. Kilka filmów obejrzałem z serii "lubię wędki" ale w każdym mówią to samo. Że kije są super, mega uniwersalne etc... bardzo lubię kije st.croix mam kilka i łowię na codzień. Ale to trzeba sobie samemu pomacać przed zakupem albo dobrze poczytać opinie użytkowników.

Dokładnie. Bez wizyty nad wodą z kijem to bez sensu, każdy lubi coś innego.

#5044 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 15 październik 2024 - 11:12

Gadać to oni sobie mogą. Każdy handlarz będzie miał nawijkę na swój towar. Opinie użytkowników są przydatne, ale jednak mieć kij w łapie lub nad wodą to praktyczne rozwiązanie.

#5045 OFFLINE   Streetart90

Streetart90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów

Napisano 15 październik 2024 - 11:19

Tak, tylko ciężko fizycznie pomacać kije St croix. Miałem kilka, wszystkie zakupiłem po opiniach. Nie wszystkie mi podpasowały ale były to używki które bez problemu odsprzedałem bez strat.

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

#5046 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 15 październik 2024 - 11:29

Tak, tylko ciężko fizycznie pomacać kije St croix. Miałem kilka, wszystkie zakupiłem po opiniach. Nie wszystkie mi podpasowały ale były to używki które bez problemu odsprzedałem bez strat.

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

Bo tak to już jest z kijami, ten sam kijek Tobie podpasuje, a mnie nie. I już w necie przy dwóch osobach, dwie różne opinie. A co dopiero przy setkach badyli?

#5047 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 15 październik 2024 - 14:29

Łowiłem Elitą 70M jak i Tournament Walleyem 68MXF i Tournament Bassem 71MHXF. Nie lubię wędek extra fast. Avid za to bardzo mi pasuje. Aczkolwiek chyba dołączy do niego Tournament 71MMF.

Tu z Xfastami i Fastami jest na odwrót. X-Fast w st croix ma przycieniony szczyt i jest ciut spolegliwszy od Fasta. Przypomina "wklejkę". Fast ma grubszy szczyt i jest szybszy ale mniej spolegliwszy.
  • strary lubi to

#5048 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 15 październik 2024 - 16:10

Fast jest szybszy niż xfast?  :D byłoby śmiesznie. Pytam poważnie bo moje oba to fasty. Dla mnie oba wystarczajaco szybkie a

ładnie pracujące. Natomiast AIS jest pracujący od razu a LBTS  sporo sztywniejszy potrzebuje obciążenia. Oba w wersji fast.

#5049 OFFLINE   Warcisław

Warcisław

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaPojezierze Drawskie

Napisano 15 październik 2024 - 17:18

Tu z Xfastami i Fastami jest na odwrót. X-Fast w st croix ma przycieniony szczyt i jest ciut spolegliwszy od Fasta. Przypomina "wklejkę". Fast ma grubszy szczyt i jest szybszy ale mniej spolegliwszy.

No właśnie na chłopski rozum xfast to powinien być wędką o akcji wybitnie szczytowej, czyli najszybszej - gdzie sama szczytówka jest najbardziej pracującym elementem kija (czyli trochę upraszczając właśnie przypominać wklejkę). Także trochę nie rozumiem różnych polskich fachowców co kawałek rozprawiających o xfastach ze "sztywną szczytówka", ale to może mi się zaklęcia pokręciły?

Użytkownik Warcisław edytował ten post 15 październik 2024 - 17:21

• Rebel64 lubi to

#5050 OFFLINE   Kamil_Olsztyn

Kamil_Olsztyn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 15 październik 2024 - 17:25

Za dużo czytania, za mało łowienia.
  • popper i Biesan lubią to

#5051 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 15 październik 2024 - 17:57

No właśnie na chłopski rozum xfast to powinien być wędką o akcji wybitnie szczytowej, czyli najszybszej - gdzie sama szczytówka jest najbardziej pracującym elementem kija (czyli trochę upraszczając właśnie przypominać wklejkę). Także trochę nie rozumiem różnych polskich fachowców co kawałek rozprawiających o xfastach ze "sztywną szczytówka", ale to może mi się zaklęcia pokręciły?

Zgadzam się. Akcja winna być wybitnie szczytowa ale nie tak spolegliwa. Ot tyle ;) Nie wiem jak to bardziej wytlumaczyc. Było już sporo o akcji wędziska. Są krzywe ugięcia. W krokusach Fast jest mniej spolegliwy, mniej się wygnie i szybciej wróci do swojego położenia. Cechy które według krzywej powinien posiadać xfast.

Użytkownik lyha edytował ten post 15 październik 2024 - 18:02

#5052 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł

Napisano 15 październik 2024 - 18:06

Akcja i szybkość z jaką blank wraca po wymachu do stanu 'poczatkowego' to dwa różne parametry.
Można spotkać kij o akcji xf (np. wklejka) której sam koniec szczytówki będzie spolegliwy i po wymachu będzie się jeszcze długo 'majtac' a może być kij o akcji moderate z głębszym środkowym ugięciem, który błyskawicznie w mgnieniu oka po wymachu 'wróci' i wyprostuje się.
Także czym innym jest opis akcji wędziska a czym innym szybkość z jaką gaśnie po wymachu.
U nas te dwa pojęcia są nagminnie mylone.

#5053 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 15 październik 2024 - 18:12

9b8f971dc5722.jpghttps://zapodaj.net/plik-SSxFDC7u77

#5054 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 15 październik 2024 - 19:22

No rysunek wybitnie profesjonalny. Np w porównaniu z krzywymi ugięcia ze strony Yamagi.

Jak zwał tak zwał. Trzeba łowić i wyłowić tę która nam najbardziej pasuje. Każdy opis to tylko sugestia.

Ja to nawet nie piszę że wędka jest dobra do czegoś, tylko że ją lubię i mi pasuje. Każdemu pasuje co innego.

Tak patrzac na to: best rods on earth TM pomyślałem co może jeszcze znaczyć TM … total maniacks?  ;) a moze too many (w domyśle money) No bo chyba nie że klienci to too many  :blink:   :D

Użytkownik Qh_ edytował ten post 15 październik 2024 - 19:29

• Lepton, Hesher i ubot lubią to

#5055 OFFLINE   przemofight

przemofight

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów

Napisano 18 październik 2024 - 18:27

Panowie można gdzieś zakupić blanki St. Croix Legend Glass?
  • Kamil_Olsztyn lubi to

#5056 OFFLINE   Lucky_69

Lucky_69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 18 październik 2024 - 22:48

Zamieniłem swojego avida panfisha na avida 66ulf2. Poszedłem dzisiaj na testy ale wziąłem też od taty elitki ES70LF2, LEP70LXF i tournamenta TWS66MLF. Im więcej wędek testuję, tym bardziej przyznaje jak dobrym kijem jest avid walleye ASWS76MLX2 - gdyby ta wędka była w wersji L a nie ML, to byłby mój ideał. Brakuje mi w St.Croix lekkiego dwuskładu w wersji XF. Nie wiem jak to jest zrobione przy tak szybkiej akcji ASWS76MLXF2 nie jest wędka sztywna i pomimo sporej mocy daje frajdę nawet ze średnimi okoniami. Dodatkowo, nie jest to kij do gum (tylko do gum). Prawie równie dobrze obsługuje woblery i blachy. Obrotówki od 1, bo nr.0 jest już słabo wyczuwalny a i sama blacha średnio okazuje chęć pracy, przy mozolnym zwijaniu linki. Responsywnosc tego kija to jest ideał. Nowy avid avs66ulf2 to typowa okoniowka, bardzo fajny kij ale nawet pomimo że jest to UL, nie przekazuje tak brań jak walleye. Niestety walleyem poniżej 3g nie ma sensu. Bardzo, ale to bardzo brakuje mi dwuskladu LXF w St.croix - nie wiem czemu jest tutaj taka luka. Sam 66ULF2 fajny kij, ale to takie fast w dolnej granicy. Obsługuje główki do 8g tylko nie wiem, czy jest sens. Bo to nie jest kij nawet na większego klenia czy bolenia. Typowa okoniowka - ale daje sporo frajdy przy zabawie z pasiakami. Gdyby St.Croix miał coś takiego jak
LEP70LXF w dwuskładzie… mój wymarzony kij :)
https://ibb.co/YDntm0Q

Użytkownik Lucky_69 edytował ten post 18 październik 2024 - 22:48

#5057 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaGrudziądz
  • Imię:Robert

Napisano 19 październik 2024 - 08:38

A ten  St.Croix ES70LF2 który testowałeś nie sprawdza się?  Pomijając kwestię ceny.. ;) 

#5058 OFFLINE   Lucky_69

Lucky_69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 19 październik 2024 - 18:35

A ten St.Croix ES70LF2 który testowałeś nie sprawdza się? Pomijając kwestię ceny.. ;)

Czy się sprawdza? Zależy do czego, z resztą to kwestia indywidualna. Ja mam o kijach St.Croix taką opinię, że te XF to nie są takie typowe twarde baty. Bardzo fajnie przekazują ale i pracują pod rybą. Wspomniany kij jest fajny ale moim zdaniem asws76mlxf2 jest lepszy…dla mnie ideał to ten lep, niestety nie ma takiego w dwuskladzie. Jedyny LXF w dwuskladzie to wersja trout, ale to jest juz inny kij. Po pierwsze rząd niżej, wykonanie słabsze no i SC2.

#5059 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 20 październik 2024 - 11:25

Szybkość to nie jest twardość, sztywnośc.

#5060 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł

Napisano 20 październik 2024 - 13:23

https://youtu.be/nAr...zuhOe_wvwpSoKcn

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych