Witam,
Mam w tej chwili CD Blue Rapida 2,75 7-21g zrobionego parę lat temu.Z kija jestem zadowolony ale czasami "brakuje"mu mocy jak założę gume 3,4" na 15-18g w nurcie warty lub Algę 2.I teraz moje pytanie do was czy kupując St.Elitkę 2,60 3/4 oz (21g) czy będzie to poprawa na plus??.Na BR czuję jakbym miał problem z łowieniem w opadzie.Mam kilka opcji do wyboru:
1.Kupuję tą elitkę i sprzedaję CD
2.Kupuję Elitkę ale 2,60 do 28g(boję się czy nie przegnę z mocą...)
3.Kupuję Elitkę 2,60 21g jako uzupełnienie CD.
Kij ma mi służyć przede wszytkim na środkową Wartęz brzegu i wody stojące,przynęty 8-18g w 90% guma.Chcę pogodzić połów szczupaków i sandaczy ale niekiedy przyłów w postaci mniejszego suma.
p.s.
Według waszej opini czy komfortowo będzie mi się łowić elitką 2,60 28g gumami 10g+guma 3,5"??
Czy miał już ktoś do czynienia z nową wersją Elitki na 2016r?W Żbiku mówią że to całkiem inny blank i takie tam wywody marketingowe...
Pozdrawiam
Sławek
Właśnie zbroję tego CD,który w/g mnie w porównaniu do StC2,6m 17lb ,wypada niczym jazio/kleniówka
Jeśli faktycznie 18g to maks czego będziesz używał podczas sandaczowych łowów to w/g mnie krótsza od CD elitka 12lb w zupełności wystarczy.Nie wiem jak duże rybki zazwyczaj holujesz lub zamierzasz,Bo jeśli faktycznie częstym przyłowem jest sumek,a sandacze zazwyczaj 70+ to faktycznie kij 17lb będzie pewniejszy.Z drugiej strony 10g+gumka 8cm nie sprawi w porywach do 18g nie będzie też szczytem komfortu,o ile nie okaże się za chwilę ,że 18g to sam ołów na który nawleczesz gumaka 15cm
CD z pewnością będzie ciekawym uzupełnieniem do w/w elitek, przy wiekszych przynętach jaziowo/kleniowych,choć elitka 12lb w 9 stopach obejmie też dolny zakres CD.
Więc jeśli leniwa środkowa Warta + wody stojące ,w znacznej większości jigi ,czyli gumy zazwyczaj smukłe sandaczowe 7-10cm na główkach 10 do maks 18g ,to w/g mnie elitka 2,6m 12lb w zupełności wystarczy.
Jak stwierdzisz ,że jednak nie,bo podkusi cię napiżdżanie gumami na 20 i więcej gramach ołowiu to sprawisz se mocniejszą.Problemów ze zbyciem słabszej mieć nie będziesz ,a obie też fajnie się uzupełniają