Silniki HIDEA - prośba o opinie
#1 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 20:27
Czy ktoś miał kontakt z tymi silnikami? Czy to jest to samo co Parsuny, SeaKingi i inne China?
Cena za 9,9km to 4200 zł, także super atrakcyjna.
Proszę o info w miarę możliwości
Dzięki
#2 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 21:06
#3 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 21:56
używam yamahy 15 km 1996 r,pytając w serwisach o powyższe marki odpowiadali mi żebym pozostał przy tym co mam jak nie stać mnie na nowszy bo na nim popływam dłużej niż na nowych wyżej wymienionych i tego się trzymam i nie nażekam
Koledzy
Czy ktoś miał kontakt z tymi silnikami? Czy to jest to samo co Parsuny, SeaKingi i inne China?
Cena za 9,9km to 4200 zł, także super atrakcyjna.
Proszę o info w miarę możliwości
Dzięki
#4 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 10:56
#5 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 11:18
Kolejny watek, gdzie wymagane jest porownanie najlepiej kilku silnikow. Chyba z uwagi chocby na czas (im dluzszy przy bezawaryjnej pracy) uzytkowania bardzo to trudne do przeprowadzenia.
Bywajac w serwisie widuje takie silniki jak Suzuki,Yamaha,Honda, Johnson, Merkury i inne rownie znane marki po ktorych widac co przeszly a mimo to przy fachowej rece serwisanta sa w stanie byc uzytkowane nadal.
Wiadomo, ze sa jeszzce rozne pulapki w rodzaju - do niektorych marek na czesci czeka sie miesiacami (sily nie ma - jak sie zepsuje to sprawa konczy sie na katalogu czesci i zamowieniu w/w), niektore autoryzowane serwisy sa nienaturalnie ekspensywne, wreszcie istotna jest dostepnosc w ogole serwisu zajmujacego sie dana marka...
A sa jakies serwisy silnikow, o ktorych mowa w tym watku? Mysle zarowno o gwarancyjnych jak i pogwarancyjnych (bywa, ze serwis pogwarancyjny w serwisie autoryzowanym jest najdrozszym rozwiazaniem..zwlaszcza jak brak zakladow zajmujacych sie marka.
Reasumujac..wg. mnie czlowiek, ktory nie ma konta z 6 zerami albo taki co to musi miec kazda nowosc 1szy powinien udac sie grzecznie i kupic cos sprawdzonego od lat.
...biorac pod uwage te kilka slow powyzej...
Mnie z tego wyszlo Suzuki i Yamaha.
Gumo
#6 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 16:44
Ja sam użytkuje Suzuki DF50 przy motorówce, po pół roku stania na przyczepie po spuszczeniu na wodę odpalił od razu... Fajne uczucie
Tak jak myślałem jak ma pochodzić z 10 lat to lepiej zapłacić trochę więcej.
Mimo że Suzuki jest super silnikiem to trochę kuleje dostęp do części.
Podsumowując, generalnie chyba zostanę przy Suzuki
#7 OFFLINE
Napisano 07 maj 2012 - 19:06
#8 OFFLINE
Napisano 15 maj 2012 - 18:42
Przede wszystkim serwis, podzwoń po punktach serwisowych w swojej okolicy i zapytaj czy ktoś się podejmie tego naprawy i jak z dostępnością części - mimo, że to replika Yamahy to niekoniecznie mogą podzespoły pasować.
raczej weź sprawdzoną konstrukcję Yamaha, Mercury, Mariner, Tohatsu, Honda
#9 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 00:28
#10 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 00:33
Pewnie to prawie to samo. Jak Parsun. Prawie czyni różnicę.
- CLAUDIO lubi to
#11 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 04:32
popróbuj, ja bym się za dużo nie spodziewał po chińskim silniku
- CLAUDIO lubi to
#12 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 07:34
- CLAUDIO lubi to
#13 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 08:24
Z pewnością nie są ich odpowiednikami. Mogą być co najwyżej nieudolnymi kopiami. Jak większość chińskich produktów robionych na wzór markowych produktów.
Jako nowy sprzęt można kupić i używać 2-3 sezony, na dłuższą bezawaryjną pracę bym nie liczył. Te niskie ceny na prawdę nie biorą się znikąd
#14 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 08:59
Hidea nie ma juz na rynku Polskim jakies resztki w Szczecinie , nie wiem czy to klon czy kopia robione przez dla ? ale w CHRLD jest kilka wytwórni nie tylko Parsun, nie wiem dla kogo robią może inaczej dla kogo robią i jak naklejają jedyną licencją Yamahy to włoska Selwa ale tez nie gwarantuję gdzie klepane
Te silniki nie sa juz tak atrakcyjne cenowo po tegorocznej obniżce Yamaha i Mercury
Jezeli silnik pinpong uzywany to ja jestem na Nie lepiej rożejrzec się za używką , na forum jest Evindura , też jest sprzedawca na Allegro kemer-tolls jest przedstawicielem i sprzedaje silniki uzywane z gwarancją przyjęte w rozliczeniu za zakup nowego silnika ,
Użytkownik Trebron edytował ten post 14 marzec 2016 - 09:19
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych