O i ja się czegoś dowiedziałem
Woblerki bobesku
#201 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2012 - 13:59
#202 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2012 - 15:20
Co jakiś czas wrzucę jakiś pomysł.Wiercenie na wylot przed stelażem .Z tego co pamiętam był jeszcze swego czasu problem z wycinaniem rowków pod grubsze stery 1,5 i 2mm.Sprawa jest bardzo prosta przy użyciu dremela.Najlepiej wiertłem na giętkim wałku i wjeżdżasz nim od góry tak jak piłką.Wcześniej można naciąć cienkim brzeszczotem.Rozmiary wierteł są różne i napewno da się dopasować do każdej grubości poliwęglanu.Następny...a zrobię taki wątek Tomkowe patenty i wstawię co nie co za jakiś czas.
Użytkownik Tomy edytował ten post 19 grudzień 2012 - 15:31
#203 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2012 - 15:47
Bobesku po prostu zaznacz z jednej strony i przewierć wobka na wylot pod kątem prostym cienkim wiertłem powiedzmy 1mm.Masz zaznaczone pod wiercenie oczek np.wiertłem 3mm,4mm itd.z obu stron za jednym strzałem.
Tomy, z tym wierceniem na wylot pod kątem prostym dobry patent jednak chyba tylko do woblerów z płaskich listewek, i to jeszcze przed nadawaniem kształtów. Bo np. przy struganiu z gałązek itp. wydaje m się to niewykonalne
pzdr.
#204 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2012 - 16:29
.a zrobię taki wątek Tomkowe patenty i wstawię co nie co za jakiś czas.
Zrób ,zrób:)
#205 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2012 - 20:52
Tomy, z tym wierceniem na wylot pod kątem prostym dobry patent jednak chyba tylko do woblerów z płaskich listewek, i to jeszcze przed nadawaniem kształtów. Bo np. przy struganiu z gałązek itp. wydaje m się to niewykonalne
pzdr.
Dlatego właśnie 90% problemów odpada, gdy robi się woblery z płaski formatek o ogólnym kształcie woblera. Możesz wtedy wszystko zrobić prosto i symetrycznie. A jeżeli pokombinujesz z "dremelem" i drobisz mu stół którego powierzchnia będzie równoległa do osi wrzeciona szlifierki, a z odpadu po wycięciu korpusu zrobisz szablon, to już leci jak burza. Stery nacinasz bardzo powtarzalnie o żądanej grubości (szukać na allegro frezów tarczowych np. globusa za grosze), możesz nawiercać otwory pod powtarzalnym kątem i na powtarzalną głębokość (pod stelaż i obciążenie), i wiele innych.
Problem tylko taki, że ma to sens przy seriach, choćby krótkich, po 8-10 szt.
Ja kończę coś takiego, ze szlifierka taśmową (to to z boku)
szlif.JPG 23,14 KB 113 Ilość pobrań
Przepraszam bobesku, że Ci śmiecę.
#206 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2012 - 08:34
Dlatego właśnie 90% problemów odpada, gdy robi się woblery z płaski formatek o ogólnym kształcie woblera. Możesz wtedy wszystko zrobić prosto i symetrycznie. A jeżeli pokombinujesz z "dremelem" i drobisz mu stół którego powierzchnia będzie równoległa do osi wrzeciona szlifierki, a z odpadu po wycięciu korpusu zrobisz szablon, to już leci jak burza. Stery nacinasz bardzo powtarzalnie o żądanej grubości (szukać na allegro frezów tarczowych np. globusa za grosze), możesz nawiercać otwory pod powtarzalnym kątem i na powtarzalną głębokość (pod stelaż i obciążenie), i wiele innych.Problem tylko taki, że ma to sens przy seriach, choćby krótkich, po 8-10 szt.
Ja kończę coś takiego, ze szlifierka taśmową (to to z boku)
Przepraszam bobesku, że Ci śmiecę.
no to robimy tak samo, zwróciłem tylko uwagę na problem przy struganiu z gałązek.
ja szlifuję tym po odwróceniu do góry nogami http://maszynowy.eu/...-75-metabo.html
sorry już nie zaśmiecam
#207 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2012 - 14:44
sorry już nie zaśmiecam
Nie śmiecicie..mi to nie przeszkadza- jeden uczy się od innego taka wymiana dająca dobre zbiory:)
Ja dziś skończyłem malowac krąpie...są w 100% malowane akrylami-moje drugie podejście do pędzla (pierwsze nie wyszło kompletnie)
Teraz jest już dobrze i nie wiem czy wrócę do sikania (a najchętniej bym połączył dwie opcje--pędzel &pucha))--możliwości taka farbka akrylowa za 4zł daje wielkie...
Dobra trza dokończy 3.5cm "gapiorki"...
Użytkownik bobesku edytował ten post 20 grudzień 2012 - 14:45
#208 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2012 - 16:35
No to dawaj te krąpie popatrzymy :-)
#209 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2012 - 18:47
Pewnie się wstydzi .Hehe ja z pędzlem to poniosłem śmierć na miejscu.Tak się wku...m że połamałem wszystkie i wywaliłem do kosza.Nowwwak ma opanowaną metodę i Kiello.
Użytkownik Tomy edytował ten post 20 grudzień 2012 - 18:49
#210 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2012 - 19:00
hehe
Właśnie poszły w pierwszą warstwę lakieru......
Jakoś pojutrze będa foty .
#211 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2012 - 10:27
Hej ho!
Dziś jest bardzo ważny dla mnie dzień w temacie budowy przynęt...nigdy nie wiedziałem czy chce sikac z puchy,czy inwestowac w aero...zawsze chciałem to robic pędzlem,ale pierwsze próby dały mi dwa konkretne "nokdałny" po których zrezygnowałem z pędzelka aż do kilku dni wstecz po których się "podniosłem" i spróbowałem po kilku miesiącach znowu----od dziś już chyba nie dotnę psikających wynalazków a kupię zestaw porządnych pędzli ,potem lepszych akryli,większej ilości kolorystyki i pójdę w ta stronę ..
Oceńcie sami:)
Niestety fotki nie oddają tego co chciałbym pokazac (ale cos widac) -słąby aparat,sztuczne światło z pokojowej lampki itd:...
Pierwsze woblerki "gapiorki"pomalowane w 100% pędzlem-farbki akrylowe
4sztuki...materiał -lipa....długosc (plus minus) 3,5cm...tonace..potem dojdą stery
Użytkownik bobesku edytował ten post 22 grudzień 2012 - 11:11
#212 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2012 - 11:11
bardzo fajny grzbiecik m ta pierwsza ^^
a i mam pytanko jakich farb dokładnie używasz i gdzie kupujesz ???
#213 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2012 - 11:12
bardzo fajny grzbiecik m ta pierwsza ^^
a i mam pytanko jakich farb dokładnie używasz i gdzie kupujesz ???
Zwykłe akryle firma "Pactra" -słoiczek 4zł
#214 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2012 - 11:15
Sympatyczne.
#215 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2012 - 11:59
kupię zestaw porządnych pędzli ,potem lepszych akryli,większej ilości kolorystyki i pójdę w ta stronę ..
Zdecydowanie idź w tą stronę .
Bardzo dobry kierunek!
#216 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2012 - 12:33
Tak proszę pana tak:-)
#217 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2012 - 12:47
Tak trzymaj , wychodzi naprawdę ciekawie .
#218 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2012 - 15:59
dzięki
To raczej już ostatnia "klenióweczka" pomalowana sprayami:)
Duszek w kolorach jak widac- pływający ...37mm...będzie inny ster.
#219 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2012 - 17:26
He he czemuż to ostatnia ,ładna jest :-)
#220 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2012 - 12:01
He he czemuż to ostatnia ,ładna jest :-)
Ostania "szprejowa" bo 5stycznia kończy się remont\inwentura tego sklepu koło mnie co ci pokazywałem i idę po podstawowe akcesoria do malowania akrylami...lakier,palety do mieszania ,farbki,pyndzle..po takie typowe podstawy na początek
Na chwile obecną to mam jeden pędzelek i kilka farbek ..."gapiorki" malowałem jednym pędzlem i szło to dość ciężko...
Przyszykowałem już sobie korpusy..od góry 5,5cm a pozostałem od 6,5-7cm..lipka...
Wymaluje tego od góry raczej na "kropka"
A te niżej coś na strzebla,koza,śliz...jakieś te klimaty:)
Użytkownik bobesku edytował ten post 29 grudzień 2012 - 12:13
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych