Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Woblerki bobesku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2670 odpowiedzi w tym temacie

#661 OFFLINE   bobesku

bobesku

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2613 postów
  • LokalizacjaWarta

Napisano 13 wrzesień 2013 - 07:55

jestem ciekawy jak wyjdą Ci te pstrążki :) Swoją drogą, na jakie akryle poświęciłeś przelew?

Ja tez bo ostatnio pstrąga z rok temu  robiłem :P Trochę farbek juz przerobiłem i nie ma dla mnie żadnej różnicy pomiędzy taką za 3,9zł a taka za 15zł.Do każdej trzeba się inaczej zabrać.Tubki wygodniejsze, za to np słoiczki Pactry niesamowity wybór kolorów .

Ja nie kupuję jednej firmy a wybieram  co mi potrzebne z różnych ofert ;)

Miałem"okres" ,że zamówiłem towar z Włoch-makarony rządzą w malowaniu (ale nie mówie o wobkach tylko ogólnie malarstwo,tak jest to rozwinięte jak u nas budowa przynęt)..Nie sprawdziło mi się to niestety ,kasa w błoto

Wpierw:

1.Ślizy

2.Okonie

3.Piskorz

4.Pstrągi

Tak się teraz ustawiłem z robotą B)

Sandaczowe "Duszki"..koło 6.5cm

Pływające,drobna praca ,płytko-schodzące.

Typowo je szykuję na nocki przy opasce.

112_0084__521520.jpg

Użytkownik bobesku edytował ten post 13 wrzesień 2013 - 11:28

#662 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa
  • Imię:Rafał

Napisano 13 wrzesień 2013 - 13:14

Rozumiem podejście do tematu farbek, bo sam mam zbliżone. W zasadzie z prawie każdej da się coś wyciągnąć, a mając do dyspozycji szeroką paletę radocha jakby większa ;) "Duszki" co najmniej intrygujące. Jak zamierzasz je pomalować? Poza tym, że farbkami... :)

#663 OFFLINE   bobesku

bobesku

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2613 postów
  • LokalizacjaWarta

Napisano 13 wrzesień 2013 - 14:06

Z Duszkami sandaczowymi sprawa wygląda tak,że chcę wpierw mocno nad ich pracą posiedzieć.

To głównie na noc ,więc z malowaniem nie muszę się "produkować" :lol: ..ale gdyby to na kiełbika wymalować to fajna sprawa i w dzień.

Jak zrobię\osiągne prace odpowiednią to rozruszam farbki na te duszki i pomyślę... :)

• wildriver lubi to

#664 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 13 wrzesień 2013 - 22:05

Sandaczowym kiełbiem miałbyś jakby kanapkę 2 w 1 i funkcjonalność zakrojoną na szeroką skalę ;) Mnie to chyba zaintrygowała sama fota duszkowych korpusów. Jakaś sugestia w głębi czaszki, że skoro na noc, to spróbujesz je... hmm, jakoś rozświetlić niecodzienną, czy bardziej "nocną" farbką. Pęta mi się po głowie taki bliżej nieokreślony pomysł, ale z realizacją jeszcze daleko, bo takowej dziwnej farbki nie posiadam. Nie wiem też, czy zdałoby to egzamin praktyczny. Wiesz o co mi biega? Fluorescencyjna-neonowa farba w nocnym wobku na zasadzie "tajnej broni" gdy na zwykłe nic nie bierze. Wiadomo - żeby działało trzeba naświetlić, bez tego zostanie "zwykłe malowanie" i temat jakby neutralny.

Oczywiście mogę pleść głupoty, po prostu nie miałem jeszcze do czynienia z takimi eksperymentami. Są przecież na rynku jakieś pojedyńcze przynęty tego rodzaju, ale nie mam pojęcia jak się sprawują. Albo, skoro duszki, zrób je niewidzialne :lol:

#665 OFFLINE   Kathir

Kathir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 144 postów
  • LokalizacjaLegnica
  • Imię:Adam

Napisano 17 wrzesień 2013 - 21:26

Kiedyś szukałem informacji jak "mętnooki" widzi w nocy.

Sandacz i Jazgarz mają specyficzną barwę oka.

Najprawdopodobniej ma zdolność widzenia w ultra fiolecie.

Co prawda nie znalazłem informacji dotyczącej sandacza, ale znalazłem kilka artykułów dotyczących amerykańskiego kuzyna  Walleye.

Klika artykułów dotyczących budowy i możliwości nocnych połowów skusiło mnie do znalezienia farby która pod wpływem ultra fioletu będzie dawać poświatę.

Dioda LED i bateryjka i taki oto efekt.

4b783a33c67e8110gen.jpg

50f736cb6427c73egen.jpg

Może te informacje przydadzą się przy Twoich "duszkach".

Ja niestety nie miałem możliwości wybrać się na nocne wędkowanie, by sprawdzić efekt.

Jednak aby chyba miało to sens trzeba by było sprawdzić jak widać żywe ryby w świetle UV.

• Tomala lubi to

#666 OFFLINE   bobesku

bobesku

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2613 postów
  • LokalizacjaWarta

Napisano 18 wrzesień 2013 - 10:09

Siemandero Panowie ,jak będę miał chwilę to się zajmę tematem co zaczęliście wyżej.

Kathir ,Twój post daje do myślenia :) Każda informacja cenna- o kolorach  "jak widzą ryby" można książki pisac,ale na czymś się bazowac musimy:)

Ja od zawsze wychodziłem i w sumie nadal tak twierdzę ,że kolor w nocy nie ma kompletnie znaczenia (zawsze się wpierw skupiam gdzie, a potem dopiero na co) .Tylko nie chcę tego tu rozwija bo zaraz się pół forum "zbiegnie" i mi temat zasypią na temat widzenia ryb :lol: :lol: :lol: :blink: :wacko:

Idę pstryknąc fotkę nowych wobków :P

#667 OFFLINE   MANTHEO

MANTHEO

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Mateusz

Napisano 18 wrzesień 2013 - 11:25

witam, jeżeli chodzi o farbę, która emituje światło (po uprzednim naświetleniu rzecz jasna) to z powodzeniem możecie stosować farby do dekoracji ścian, są dostępne w tubkach zakończonych taką gąbeczką, kiedyś tam ciapnąłem trochę jednego wobka sandaczowego tak z ciekawości i dawało to fajny efekt i nie wiem czy to przez tą poświatę czy nie, ale całkiem łowny jest w nocy, mogę podrzucić dokładne namiary na tą farbkę jeśli jest taka potrzeba, dodam tylko, że położona była na wyschnięty poliuretan i pokryty ponownie poliuretanem i wsio było ok

#668 OFFLINE   Norbert 78

Norbert 78

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 507 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 18 wrzesień 2013 - 12:32

Eksperymentuję teraz z farbą Revell Night Color http://allegro.pl/re...559536324.html, po naświetleniu latarką daje zieloną poświatę, po zanurzeniu w. Hartz Lack'u nic się nie rozmywa. Nie miałem jeszcze okazji połowić w nocy na woblery pomalowane tą farbą. Namaluję na błystkach podlodowych świecący punkcik, mam nadzieję że okoniom się spodoba ;)

#669 OFFLINE   bobesku

bobesku

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2613 postów
  • LokalizacjaWarta

Napisano 18 wrzesień 2013 - 17:53

Kto chce rodzynkę ?? :P Jeszcze na starych korpusach.Główne odcienie zieleni-nadziei! :ph34r:

dscf2966__425334.jpg

• Parf lubi to

#670 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 18 wrzesień 2013 - 18:01

He he he teraz rodzynki hehehe :-)

#671 OFFLINE   bobesku

bobesku

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2613 postów
  • LokalizacjaWarta

Napisano 18 wrzesień 2013 - 18:06

He he he teraz rodzynki hehehe :-)

Hehe Kielo takie odchyły od normy tylko w tym temacie :lol:  Zrobię takie wobki ,ale w kolorach brązu i pstrągi zrobią "mmmm"

Następne będą 5-6cm okonki.

Użytkownik bobesku edytował ten post 18 wrzesień 2013 - 18:08

#672 OFFLINE   Kielo

Kielo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2386 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 18 wrzesień 2013 - 18:09

To może tym na plecach :-) rodzyneczki doklej :-) :D

Użytkownik Kielo edytował ten post 18 wrzesień 2013 - 18:09

#673 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 18 wrzesień 2013 - 20:28

witam, jeżeli chodzi o farbę, która emituje światło (po uprzednim naświetleniu rzecz jasna) to z powodzeniem możecie stosować farby do dekoracji ścian, są dostępne w tubkach zakończonych taką gąbeczką, kiedyś tam ciapnąłem trochę jednego wobka sandaczowego tak z ciekawości i dawało to fajny efekt i nie wiem czy to przez tą poświatę czy nie, ale całkiem łowny jest w nocy, mogę podrzucić dokładne namiary na tą farbkę jeśli jest taka potrzeba, dodam tylko, że położona była na wyschnięty poliuretan i pokryty ponownie poliuretanem i wsio było ok

Jeśli można to daj Mantheo znać jaka to farbka konkretnie, zerknę też na tą proponowaną przez Norberta78, może i bobesku skorzysta ;)

Mam nadzieję, że nie przyśmieciłem wątku przez poruszenie tematu świecących farbek :)  Bo, w mordę jeża, może bobesku wcale nic świecącofarbowego nie planował, a ja tu jakieś banialuki zapodałem! :blink:

Aha, tańczące z rodzynkami tradycyjnie mocna robota, mętne jakby i wyblakłe, ale może właśnie przez to jeszcze fajniejsze ;)

Użytkownik Fin333 edytował ten post 18 wrzesień 2013 - 20:31

#674 OFFLINE   bobesku

bobesku

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2613 postów
  • LokalizacjaWarta

Napisano 20 wrzesień 2013 - 11:17

Ślizik wersja "natura 2000" :P

Myślę,że kropy będą się  nabierac :angry:

Dziś mam humor bo mi kilka fajnych okoni wyszło:) Ale jeszcze je "dopieszczam"

dscf3281__402751.jpg

Użytkownik bobesku edytował ten post 20 wrzesień 2013 - 11:26

• Piotrek Milupa i Krystekwolf lubią to

#675 OFFLINE   Kuballa44

Kuballa44

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 701 postów
  • Imię:K

Napisano 20 wrzesień 2013 - 12:23

*Tajemniczy głos szepcze wprost do głowy*
Imienniku mój, ciernika, ciernika zrób...
*Tajemniczy głos milknie*

#676 OFFLINE   bobesku

bobesku

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2613 postów
  • LokalizacjaWarta

Napisano 20 wrzesień 2013 - 17:23

"Głosu" myślę nad tym intensywnie :lol: Kiedyś już miałem zrobić i mi się odechciało.No,ale idzie zima -najpiękniejszy okres dla dłubaczy :o

Pewnie zrobię ciernika tylko nie wiem kiedy.

#677 OFFLINE   Kuballa44

Kuballa44

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 701 postów
  • Imię:K

Napisano 20 wrzesień 2013 - 17:53

To super! Twoje malowanie wobków jest świetne, tak cholernie realistyczno ciekawe. :) Głos będzie szeptał co jakiś czas, bo głosy w głowie nigdy nie milkna, hahaha ;) Wtedy odrazu sie spodziewaj pw z cyrografem, ofertą na wakacje w Dubaju i w ogóle. :)
Pozdrawiam!

#678 OFFLINE   bobesku

bobesku

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2613 postów
  • LokalizacjaWarta

Napisano 21 wrzesień 2013 - 18:47

Dziś od świtu spinning na "dość ciężko" i niestety zero.

No to może na muchi coś teges..ale też nie poszalałem :P

Na poprawę humoru przed 15stoma minutami  skończyłem malować kilkanaście okoni i jestem zadowolony :)

Teraz regen sił i meczok Polska-France w siatę (ME)..

muchi__994652.jpg

#679 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 21 wrzesień 2013 - 18:53

Za to pogodę miałeś niezłą ;)

#680 OFFLINE   bobesku

bobesku

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2613 postów
  • LokalizacjaWarta

Napisano 21 wrzesień 2013 - 21:44

Pięknie było popek :P Rano mgiełka i tak na bluze + polar ,a popołudniu słonko ,ognisko z kiełbaskami B)

Musze sobię jeszcze takie ostatnie w tym roku nocki kleniowe strzelić..potem już tylko grubo :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych