dokrecony jest ten uchwyt, bo nie wyglada?
Po zdjeciach w watku pstragowym to i seryjniaki sa dokrecone bez szpary
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 15 styczeń 2018 - 13:46
Napisano 15 styczeń 2018 - 13:49
Del Toro, on 15 Jan 2018 - 12:46, said:
A nie faktycznie ten seryjniak w atku pstragowym tez ma szpare. No to ja nie wiem jak oni zakladaja te uchwyty, wieczorem wstawie swoje, wszystkie dokrecone bez szpary
Napisano 15 styczeń 2018 - 14:12
Napisano 15 styczeń 2018 - 14:33
adriano, on 15 Jan 2018 - 13:12, said:
Widziałem że kolega @mrWhite7 również składał kije na tym uchwycie i po dokręceniu nie było szparki.
Widocznie nasi polscy Rodbuilderzy są lepsi od japońców
Artur to już masakrycznie cyzeluje swoje wyroby, komar c...i nie włoży....
Napisano 20 styczeń 2018 - 21:36
Tak wygląda rękojeść w cm Kilka osób pytało o wymiary poszczególnych elementów, pomierzyłem wszystko co się dało. Mam nadzieję że się przyda:)
Napisano 07 luty 2018 - 08:31
Rayz 56L i Cardinal 3
Użytkownik ntene edytował ten post 07 luty 2018 - 08:32
Napisano 08 luty 2018 - 12:55
Witam
czy ktoś może miał do czynienia z modelem 7"5' ML Rayz i ew z modelem 7"1' ML Rayz Spectre może coś napisać ......jakie odczucia z użytkowania ....?
Napisano 09 luty 2018 - 01:18
Napisano 14 luty 2018 - 09:28
Witam
może ktoś podzieli się wiedzą w sprawie Tenryu seria Rayz / Spectra informację od producenta mówią o innej zwartości węgla pierwszy 85% /15% carbon / glass drugi 96% / 6% w nano technologii
pierwszy sic w tytanach drugi torizite................. tak w nawiązaniu do mojego wcześniejszego wpisu .....
Napisano 03 kwiecień 2018 - 11:58
Witam
u mnie już jest Tenryu Rayz Spectra 7"1' 3-18 g i chętnie podzielę się swoimi pierwszymi odczuciami . Przede wszystkim należało się uzbroić w cierpliwość cała akcja z zakupem trwała ca 7 tygodni ....
Pierwsze co rzuca się w oczy to piękny pokrowiec , wykonany z dużą starannością , dwie przegrody plus kieszonka na papiery ..kadura/ zamsz . Wędka tak na sucho moc bliżej 10 lb niż z opisu 3-8 lb
finezyjna górą z przyrostem mocy w środkowej części i reaktywny chcący współpracować dół ...opis producenta akcja R - regular jak dla mnie to FR - fast regular . Uzbrojenie torizite , ale nieco inaczej
niż się u nas ostatnio stosuje . Większe przelotki jest ich siedem początkowa 20 koniec/szczyt 4,5 lub 5 . Wymiary top 1,4 mm , butt 8,00 mm łączenie spigot . Nie ma mowy o jakimkolwiek przesztywnieniu na łączu.
W porównaniu do suzuki 702 6 8 lb / bardziej finezyjny szczyt / mocniejszy środek / mocniejszy dolnik /. Wydaje się że lepiej rzuci lekkimi woblerami ca 2,5 -3 g niż suzuka , spectra lepiej się ładuje górą .
Realnie przez relatywnie krótki dolnik 26,5 cm od osi stopki mam nieco więcej długości " roboczej " realnie ca 6,5 cm więcej od mojej suzuki 7" . Przewidywane linki PE 08 / PE 06 powinny dobrze pracować
z kijem . Przeznaczenie Spectry to woblery z wąskim sterem i granie nim w nurcie- twitch , ale sterowce jak salmo minow 5/ 7 cm rapala orginal 7 i 9 cm obsłuży spokojnie . w moim odczuciu lepiej sprawdzi się
od suzuki w pracy z prądem rzeki ( ze względu na więcej finezji w szczycie ) Co ciekawe ta finezja nie jest zbyt delikatna jak do pracy z pstrągami / trociami tak do ca 50- 60 cm . Uchwyt drewniany podobny jak
we wcześniej wymienionym 78 LML kol. Gajosik nieco zmodyfikowany ...Nie wiem jak jest osadzony , ale całość ( kij / uchwyt ) jest bardzo czuła / odczuwalnie wyższy poziom niż 702 6 , co myślę predysponuje go
również do pracy na dłuższym dystansie jak i w pracy z przynętami gumowymi ( okoń z przyłowem szczupaka na gumę spokojnie da radę ) zakres 2 g + 3" ES do ca 11/12 g + 3" ES . Całość waży 98 gramów
i Vanguishem 2500 HGS ( 195 g ) balans ca 1 cm przed rantem szpuli w kierunku szczytu .
To tak pierwsze wrażenia na sucho , w porównaniu co mam lepiej przetestowane .....pewnie więcej się dowiem po kilku wyjazdach na ryby .
pozdrawiam
Maciej
.
Napisano 01 luty 2019 - 12:59
POMOCY !!!
..nadeszła własnie chwila decyzji: muszę wybrać pomiędzy dwoma patykami Rayz Alter RZA61L-T lub RZA61MLM-T, kijki identyczne w budowie, jeden minimalnie dłuższy i zapewne ten 1inch stanowi o jego lekko delikatniejszym charakterze ..
Może ktoś coś podpowie..rzuci jakąś sugestie ...ukierunkuje na jakiś tok rozumowania...mogą być nawet najbardziej idiotyczne pomysły
a może ktoś ma i podzieli się spostrzeżeniami
Napisano 02 lipiec 2019 - 09:14
Witam
Po kilku miesiącach postanowiłem zakupić drugą spectrę . Chodzi o model 5'3" MLM , podobnie jak w tym dłuższym 7'1" zbrojenie w torizite nieco jednak łagodniejsze . Od dołu 16 KL i skończony na 5,0 F
w sumie siedem przelotek . Docelowo kijek na letnie miesiące i pstrągowe siurki , do łowienia brodząc . Waga to ca 70 gramów 2-10 g / 6 lb , na ten moment z kołowrotkiem ca 190 gramów .
Po rozpakowaniu byłem trochę przerażony , nigdy nie miałem tak krótkiego kija . Jednak po pierwszym łowieniu na małej rzeczce okazało się już w praktyce , że Japończycy wiedzą co robią . Rzuty bez wysiłku jedną ręką , spod krzaka ,
drzewa z nieco pochylonej pozycji gdy jest taka potrzeba bez problemów . Pomaga przy tym relatywnie krótki dolnik i dobry balans całości . Kij jest bardzo czuły , akcja R jak dla mnie taki FR , z fajnym progresywnym ugięciem ,
z odpowiednio pracującym dolnikiem . Charakter jak w dłuższej wersji , jednak całość ze względu na długość bardziej zwarta , szybsza ,poręczniejsza . Łowiłem na małe obrotówki numer 1 i 2 2-4 gramy z linką PE 06 8X
i woblery typu rapala orginal 5/7 cm w pełnym komforcie . Siadł kleń ca 25 cm na obrotówkę , jak na jego wielkość spore walnięcie . Mam nadzieję na testy na nieco większych ale już pstrągach ....
Napisano 04 marzec 2020 - 10:00
Jakaś aktualizacja z łowienia RZS53LML ? z góry dziękuję
Napisano 04 marzec 2020 - 11:44
Gdzie i za ile można nabyć tenryu lunakia sonic lks610ml ?
Napisano 04 marzec 2020 - 11:47
tak przy okazji, sam kiedyś szukałem, więc może się też innym przyda :
lunakia.jpg 681,3 KB
13 Ilość pobrań
Napisano 06 marzec 2020 - 10:10
Witam
Kamil odnośnie RZS 53 LML wcześniejsze uwagi aktualne . Złowiłem kilka pstrągów ca 32-38 cm i mój rekord ca 47 cm tym kijem . Łowi mi się bardzo komfortowo brodząc - w tym sezonie myślę od maja ...
Najczęściej LJ Bassara 70 SP ,obrotówki A. 1/2 longi , Meps Long 1+ plus jakieś gumki i jigi 2-3 g. W tym sezonie chcę troszkę więcej sprawdzić się z wahadłami ca 4-5 cm 4/5 gramów.
Kij jest bardzo czuły i pięknie pracuje pod rybą , przy swojej finezji okazał również fajną ,taką ukryta moc . Pasuje mi jego łagodne zbrojenie ,często rzuty są lekkimi przynętami na niezbyt długie dystanse ...
Miałem początkowo pewne obiekcje co do długości , nigdy nie łowiłem takim krótkim kijkiem . A teraz przy niżówce subiektywnie polecam i tak bym ponownie wybrał coś pomiędzy właśnie 5'3" a 5'6" .
Niekiedy nie ma miejsca na oddanie rzutu , tą długością jest łatwiej i możliwe są rzuty z nadgarstka praktycznie bez wysiłku . Całość jest dobrze zbalansowana teraz z nieco odchudzonym Existem 15 2506 PEH.
Ale myślę , że zarówno z lżejszym kołowrotkiem jak i nieco cięższym balans będzie poprawny przy tym kiju.Oczywiście cały czas jest mowa o prowadzeniu przynęt z prądem lub i lekko po łuku ...
Na teraz przy nieco wyższej wodzie idzie suzuka 702 6 po łuku i pod prąd prowadzone przynęty ...
Napisano 06 marzec 2020 - 10:50
Napisano 06 marzec 2020 - 12:06
Myślę ,że przy plecionce PE 04- 05 8 x np. spokojnie te opisywane mniejsze z dużym czuciem obsłuży . Te większe i cięższe nie trzeba schodzić myślę poniżej stosowanej przeze mnie PE 06 8 X .
Masz w ofercie jeszcze RZS 51LL ale porównaj średnice szczytów . Na ten model Japończycy walczą z ca. 20/25 cm pstrągami ....i mniejszymi ...
Napisano 06 marzec 2020 - 12:35
Napisano 09 marzec 2020 - 10:15
Nic nie szkodzi sposób zbrojenia / wielkość przelotek umożliwia łowienie żyłką czy fc ...ostatnie trzy przelotki to rozmiar 5 oczywiście całość Torizite ...
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych