W świetle uchwały Zarządu Województwa Mazowieckiego do 30 czerwca 2021 r. obowiązywać będzie m. in. całkowity zakaz amatorskiego połowu w Porcie Czerniakowskim. To jest bardzo daleko idący zakaz, dotyczący łowiska, na którym było bardzo wielu "cywilizowanych", etycznych wędkarzy. Nie strefa "no kill", tylko całkowity zakaz jakiegokolwiek amatorskiego połowu ryb. Trudno się z tym pogodzić (jako początkujący spinningista i konsekwentny zwolennik C&R było to dla mnie dobre łowisko "edukacyjne"), ale z pokorą przyjmuje ekologiczne motywacje, jakie za tym zakazem stoją.
Widziałem co się dzieje ostatnio w jednym z wymienionych w przytoczonej ustawie miejsc - rzeźnia. Panowie z wahadłówkami rozmiar 3, teleskopowymi 3,5m wędkami podhaczają wszystko co się nawinie. I co z tego, że wśród z nich znalazłoby się kilku etycznych wędkarzy łowiących "normalnie"? Jeśli władzom uda się upilnować owe łowiska - bez problemu mogę je odpuścić zimą, nie zależy mi tak bardzo na nich. Wolę, żeby przez resztę roku miało co pływać w Wiśle.
EDIT Właśnie sprawdziłem stronę swojego koła - dosyć regularnie aktualizowaną. Zero wzmianki o wcześniej wymienionej ustawie.....oczywiście info o kolejnych zawodach wędkarskich są ważniejsze w tym tyg spróbuję ich złapać telefonicznie i delikatnie napomnieć ;]
Użytkownik Hajnos edytował ten post 18 listopad 2016 - 20:20