Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

Blank batsona na bolenie

blank batson boleń

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   and67

and67

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 681 postów
  • LokalizacjaOświęcim Małopolska

Napisano 09 maj 2011 - 21:33

Dzięki Panowie za rady i udzielanie się,ma być na razie ekonomicznie czyli stanęło na batsonie RX6 SH1025 2,60m do 28gr,obiecuje że jak się narodzi to wstawie fotki,szacun dla Was.

#22 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 09 maj 2011 - 21:40

Dodam tylko, że górny cw. w serii SH 102.-2 nie jest - w przeciwieństwie do niektórych Batsonów (np. MB) niedoszacowany. Mam casty SH 1025-2 i 1026-2.

W tekst wkradł się zasadniczy błąd :blush:już poprawiłem

#23 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 10 maj 2011 - 07:04

Dzięki Panowie za rady i udzielanie się,ma być na razie ekonomicznie czyli stanęło na batsonie RX6 SH1025 2,60m do 28gr,obiecuje że jak się narodzi to wstawie fotki,szacun dla Was.

Dobry wybór, to świetna, ekonomiczna propozycja pod bolenie. Nie sugeruj się długością, ja zaczynałem od 10`6 a teraz 9` jest mi przydługie. 8`6 jest idealnym rozwiazaniem brzegowo-łódkowym...

#24 OFFLINE   and67

and67

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 681 postów

Napisano 10 maj 2011 - 09:07

No właśnie Patu,jakoś wole kije w przedziale 2,60m, 2,70m lepiej mi się nimi operuje,zostało mi to chyba z czasów gdy machałem starymi cormoranami powergripami,na Wiśle szalałem z powergripem 2,40m do 40gr i narzekać nie mogłem,jakoś daleko leciało i ryby się zacinały.Jakoś nie wyobrażam sobie machania taką anteną np 3,20m a do takiej długości mnie pewna osoba namawiała bo to wisła panie i lepiej się ryby kontroluje i dalej leci itd.Przy takiej antenie z węgla to piorun na bank zaliczony przy pierwszej burzy nad wodą. :lol: Czuje że z tego blanku ze stajni batsona co wybrałem będzie świetny kijek i długość 2,60 będzie git.Nazwe go jakoś tak boleniowo,najlepiej jak ogłosze konkurs na nazwe mojej kosy boleniowej.

#25 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 10 maj 2011 - 11:55

A może Moja kosa boleniowa? :lol:

Pzdr,
Fatso

#26 OFFLINE   and67

and67

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 681 postów

Napisano 10 maj 2011 - 12:09

Nazwe Aspius Vorax na cześć olbrzymów z rodziny boleniowatych

Załączone pliki

#27 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 10 maj 2011 - 12:20

Nazwe Aspius Vorax na cześć olbrzymów z rodziny boleniowatych

budzi SZACUN nie ma co :mellow:

tutaj kijek 30-40g i 17-20 LB moze nie wystarczyć :mellow:

#28 OFFLINE   and67

and67

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 681 postów

Napisano 10 maj 2011 - 12:22

:lol: no raczej nie ale nazwa mi się podoba i tak zostanie.

#29 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 11 maj 2011 - 01:59

Dobrze, że wybrałeś kijka do 28g B) Mam tego do 21 i owszem daje radę z bolkami, ma na koncie nawet 80+ ale, jak dla mnie, to bardzo dobry kijek na..... pstrąga. Szkoda że nie ma w ofercie ciut dłuższego do 28 g

#30 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 12 maj 2011 - 23:14

Dodam tylko, że górny cw. w serii SH 102.-2 nie jest - w przeciwieństwie do niektórych Batsonów (np. MB) niedoszacowany. Mam casty SH 1025-2 i 1026-2.

A do Ciebie @Krzysiek, mam pytanie odwrotne, bo masz casty. Czy użytkowałeś ich rzutowo w rzecznych warunkach? Bo jeśli to wędki w uchwyty, to nic mnie to nie daje A pytanie, czy masz je sparowane ze sprawnym rzutowo kołowrotkiem i jakie są możliwości kija w ładowaniu lżejszych, nieco gorzej lotnych, pływających przynęt boleniowych. Mam na myśli tego słabszego 17 lb, SH1025-2. Czy te 10g to faktycznie minimum, aby przyzwoicie poleciało? Może na przykładach konkretnych przynęt byłoby najłatwiej to opisać?

Będę wdzięczny za te informacje, a nuż Kolegom też się w rozważaniach przydadzą. Jeśli ktoś inny ma swoje doświadczenia z uncjowymi Salmon&Steelhead Batsona do porównania, to proszę śmiało!

Pozdrawiam
Grzesiek

#31 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 13 maj 2011 - 07:21

No niestety, przede wszystkim w uchwyt. Mogę ci tylko podpowiedzieć, że to kijek o stosunkowo małej zbieżności. Ma relatywnie podatny dolnik, gnie się głęboko. Mam subiektywne wrażenie, że obsługiwany zakres cw. przynęt nie jest zbyt duży.

#32 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 13 maj 2011 - 08:23

@Maynard, pamiętam ;) .
Moje odczucia o w/w blanku odnoszą się do założeń pytajacego. Gwarantuję, że kij poradzi sobie na pewno z tymi 28gr - ba, ja łowiłem nim nawet 3-calowymi gumami plus 20-25gr....
Dodatkowo nadmienię, że w 99% łowiłem nim z wody - a tam panują inne warunki.
To nie kij sandaczowy, gdzie podbijasz gume z kija - IMHO inna równiez powinna byc akcja i ugięcie.

#33 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów

Napisano 13 maj 2011 - 13:24

Fotka sprzed x - lat, z małpki wielkości komórki :lol: .
RX6 2.6m do 28gr w akcji.

http://foto.fishing.pl/layout/set/fullscreen/galerie-prywatn e/spinningowe-lowy-galeria-patryka-s/test-ugiecia-i-mocy

#34 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 13 maj 2011 - 13:26

Fakt, ten blank wygina się pod obciążeniem głęboko, do samej ręki.

#35 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 13 maj 2011 - 13:41

Dzięki za fotkę (fajna B) ), właśnie takiego głęboko pracującego kija potrzebuję. Krzysiek, no właśnie dlatego mi się podoba, pod plecionkę taki mniej zbieżny kijek chciałbym, żeby giął się głęboko, amortyzował walnięcia bolkowe, ale żeby też nie był zupełna klucha. No i żeby przyzwoicie ładował się w dolnej części optymalnego CW. Jeśli dawałeś @Patu ponad 20 g + guma, znaczy że powinien się nadać do tego co potrzebuję, chociaż zdaję sobie sprawę z charakteru tego SH i nie oczekuję po nim jigowej sprawności. Obawy mam tylko o ładowanie się w dolnym CW, bo jeśli tu będzie niedomagał, to pod cast z brzegu nie będzie optymalny, bo nie wszędzie można się obszernie zamachnąć, czasem łowi się z krzaków...
OT. Sandacz to chyba ostatnia ryba za którą ganiam po Warcie, czasem tylko po zmroku latem jakiś psiutek się zaplącze, ale wtedy i jigówki nie potrzeba Zupełny OT, gdybym łowił bolki z wody, nikt by mi spinningu nie wcisnął do ręki. ;) Ruchoma szpula + nurt + łódź, a do tego + ciut cięższe przynęty, to musi być bajka, przyjemność i skuteczność szatańska <_< ale na całe szczęście, nie wszyscy lubią to samo.

Dzięki Panowie!

Pozdrawiam
Grzesiek

#36 OFFLINE   and67

and67

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 681 postów

Napisano 13 maj 2011 - 22:15

No Patu ta fota to potwierdzenie dla mnie że tego kija chcę.Super praca blanku.

#37 OFFLINE   and67

and67

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 681 postów

Napisano 15 maj 2011 - 09:48

Kijka Aspius Vorax uzbroi Mekamil :mellow: czekam tylko na jego powrót celem uzgodnień.Idealna harmonia piękna i prostoty w jego stylu zbrojenia jest.Muszę tylko wymyśleć jakiś taki maciupki akcencik co by się kijek wyrózniał.

#38 OFFLINE   and67

and67

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 681 postów

Napisano 19 maj 2011 - 18:42

No i wszystko uzgodnione z młodym rodbuilderem,w trakcie realizacji.Tylko jeszcze ten akcencik boleniowy nie daje mi spokoju,macie jakieś propozycje?

#39 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 19 maj 2011 - 19:02

Witaj. Ja z kolei zamowiłem sobie patyczka na blanku SH 1143-2 Uzbrojony na lekko w Alconity+ SIC na szczycie. Uzbroił go nasz kolega forumowicz ktory posiada pracownie p.Sergiusz.Patyczek za taka kase rewelacja :mellow:

#40 OFFLINE   Grzesiek34

Grzesiek34

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 137 postów
  • LokalizacjaSandomierz
  • Imię:Grzesiek

Napisano 19 maj 2011 - 21:03

Witaj.
Mój wybór padł na Batsona IST 1143-uzbroiłem go w alconity + sic na szczycie+oczywiście pianka :D .Jak dla mnie super wybór,doskonale trzyma rybke,zero spadów .

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, batson, boleń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych