Dzięki Panowie za wszystkie wypowiedzi, każda mi pomogła i cenna jest na wagę złota.
Kolego Guciolucky bardzo mi się podoba akcja tego St.Croix, to jest dokładnie to czego szukam - oczekuje od dobrego kija.
Przeszukałem trochę stron i nie wpadłem dokładnie na taki sam model jak podałeś i te ceny ponad klocka.
Proszę podaj dokładne parametry tego kija i jak możesz jakieś namiary gdzie go można kupić lub zamówić.
O używanym to mogę chyba zapomnieć, kto takie kije sprzedaje (ja bym nie sprzedał ) i gdzie?
Ja swojego kupiłem na tym forum za 500pln, raz też widziałem na allegro, trzeba trochę cierpliwości i spokojnie się znajdzie. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i koledzy wymieniają je chyba na BR-y. Można naturalnie kupić nowy ale to już spory wydatek:
http://www.art-rod.com/sklep/wedka-stcroix-avid-avs96mf2-p-2 208.html
Przyznam, że zanim kupiłem ten patyk, znałem go tylko z opisów i opinii kolegów, którzy używali, są to tylko bardzo pozytywne opinie więc się ostro napaliłem. Wędka okazała się strzałem w 10-tkę, katapultuje wabiki na duże odległości i wręcz wzmacnia sygnał przez nie generowany, długo by o niej pisać. Co do TD to jedyna ich wada polega na tym, że potrafią nie trzymać podanego zakresu mocy linki . Mam jeszcze Avida na blanku SCIII z serii Walleye do 12g, który jest moim najlepszy kijem okoniowym i nic lepszego w rękach nie trzymałem a kupiłem za 300pln. Podobno część blanków dla ST. Croix robi właśnie Batson, jednak amerykanie ogólnie wolą kije typu texas więc znacznie wolniejsze niż te, którymi podniecają się polacy, stąd wydaje mi się, że Batson potrafi zrobić szybki i lekki kij jednak nie ma takiej potrzeby stąd robi nieco inne ale także bardzo dobre (wytrzymają więcej niż podaje producent). Amerykańskie blanki mają w sobie moc, do której nie byliśmy wcześniej przyzwyczajeni, pierwszy takim kijem bałem się mocno rzucić gdyż wydawał się tak lekki i wątły, że łatwo by go było zniszczyć ale to tylko pozory, rzeczywistość jest zupełnie inna. Teraz macham nimi na całego bo wiem, że prędzej pęknie linka niż mój kij i to jest właśnie największa zaleta tych produktów. Jak Batson podaje, że kij ma 8lb to możesz na nim rwać żyłkę 0,25mm a blank nie pęknie, do tego kij będzie ważył tyle co nic .