Moja najnowsza interpretacja na dzisiejszy poranek:
Z racji braku wyznaczonych oficjalnych torów wodnych w Polsce, uznaję że wszędzie gdzie pływam to jest tor wodny.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 16 maj 2017 - 05:55
Z racji braku wyznaczonych oficjalnych torów wodnych w Polsce, uznaję że wszędzie gdzie pływam to jest tor wodny.
Napisano 16 maj 2017 - 06:01
Napisano 16 maj 2017 - 06:25
Nic z tego nie będzie. Sprawa tak samo rozdmuchana jak z nową akcyzą na samochody
Napisano 16 maj 2017 - 07:34
Raczej odwrotnie......
Napisano 16 maj 2017 - 07:46
Jeżeli wg projektu pływanie z silnikiem 9,9 poza torem jest szczególnym korzystaniem z wód, to prawdopodobnie będziemy musieli uzyskać tzw. zgodę wodnoprawną. Zgoda wodnoprawna udzielana będzie nprzez przyjęcie zgłoszenia (wzory pewnie się pojawia). Za przyjęcie zgłoszenia wodnoprawnego opłata wynosi 100 zł. Zgoda będzie wydawana na czas określony - chyba do 20 lat max. I tyle. Pomysł ma na celu wyłącznie pozyskanie pieniążków do budżetu - wszystko w temacie.
Napisano 16 maj 2017 - 07:57
Wyjaśnijmy jeszcze, czy takie uprawnienie będzie na wszystkie zbiorniki, rzeki czy na każdy osobno?
Napisano 16 maj 2017 - 08:20
Wyjaśnijmy jeszcze, czy takie uprawnienie będzie na wszystkie zbiorniki, rzeki czy na każdy osobno?
Dobre pytanie... Na dzień dzisiejszy nie mam 100% pewności ale wg mnie na wszystkie
Napisano 16 maj 2017 - 08:26
Jeżeli wg projektu pływanie z silnikiem 9,9 poza torem jest szczególnym korzystaniem z wód, to prawdopodobnie będziemy musieli uzyskać tzw. zgodę wodnoprawną. Zgoda wodnoprawna udzielana będzie nprzez przyjęcie zgłoszenia (wzory pewnie się pojawia). Za przyjęcie zgłoszenia wodnoprawnego opłata wynosi 100 zł. Zgoda będzie wydawana na czas określony - chyba do 20 lat max. I tyle. Pomysł ma na celu wyłącznie pozyskanie pieniążków do budżetu - wszystko w temacie.
A gdzie żeś wyczytał że 20 lat? Podaj źródło.
Dobre pytanie... Na dzień dzisiejszy nie mam 100% pewności ale wg mnie na wszystkie
Czyli będę mógł pływać wszędzie na spalinie, nawet tam gdzie do tej pory była strefa ciszy?
Napisano 16 maj 2017 - 08:50
A gdzie żeś wyczytał że 20 lat? Podaj źródło.
Czyli będę mógł pływać wszędzie na spalinie, nawet tam gdzie do tej pory była strefa ciszy?
Z projektu Prawa wodnego zamieszczonego pod linkiem kilka postów wyżej, cyt. "....Art. 399. 1. Pozwolenie wodnoprawne wydaje się w drodze decyzji na czas określony, nie dłuższy niż 20 lat, liczony od dnia, w którym decyzja stała się ostateczna......" Zgoda jest formą pozwolenia.
Co do drugiego pytania, to tak wszędzie w kałużach też. Nie chce mi się odpowiadać na takie "pytania". Wszyscy rozgarnięci wiedzą co miałem na myśli.
Napisano 16 maj 2017 - 11:01
Napisano 17 maj 2017 - 07:11
A ja jestem tylko ciekawy z racji posiadania 2 łódek nie mieszczących się w ramach 9.9 kM czy pozwolenie na opuszczenie toru będzie dla łodzi czy człowieka?
Bo jak dla łodzi to powiedzmy właściciele jachtów motorowych hausbotów itp będą musieli nabyć pozwolenie a jeśli papierek będzie musiałmieć sternik to papierek będzie musiał mieć wypożyczający.
Jakoś tak pogmatwałeś swoją wypowiedź
Napisano 17 maj 2017 - 07:26
Napisano 17 maj 2017 - 07:30
Wg mnie dla właściciela łodzi.
Napisano 17 maj 2017 - 09:09
Użytkownik nurek28 edytował ten post 17 maj 2017 - 09:10
Napisano 17 maj 2017 - 09:48
Jeśli chodzi o przeglądy to są , ale póki co dla łodzi wyposazonych w silniki >102 KM
Napisano 17 maj 2017 - 19:35
to wszystko chore. szukanie kasy wsród swoich to ciągłe dociskanie sruby. handel na zewnątrz kraju przynosi kase a nie tylko wyciąganie od własnych obywateli
Napisano 17 maj 2017 - 19:58
Drogi wodne są wyznaczone na wielu szlakach wodnych w Polsce. Wszystkie większe rzeki po których pływają barki i statki towarowe, osobowe, a także jeziora i kanały. Na torach wodnych obowiązuje zakaz połowu. Czyli na silnikach bez specjalnego pozwolenia zero łowienia na wodach środlądowych i morskich wodach wewnętrznych. Wykupienie zezwolenia będzie najprawdopodobniej najmniejszym kosztem całej papierologii. Dojdą pewnie jeszcze do tego orzeczenia i decyzje jakiś rzeczoznawców itd, itp. Także koszt takiego pozwolenia może wynieść od kilkuset do tysiąca (lub lepiej) złotych.
Napisano 17 maj 2017 - 20:00
Tą ustawą zabiją wędkarstwo oraz całą pozostałą rekreację i turystykę wodną w Polsce
Napisano 17 maj 2017 - 20:08
Bez przesady. Nie będzie aż tak źle
Napisano 17 maj 2017 - 20:09
Drogi wodne są wyznaczone na wielu szlakach wodnych w Polsce. Wszystkie większe rzeki po których pływają barki i statki towarowe, osobowe, a także jeziora i kanały. Na torach wodnych obowiązuje zakaz połowu. Czyli na silnikach bez specjalnego pozwolenia zero łowienia na wodach środlądowych i morskich wodach wewnętrznych. Wykupienie zezwolenia będzie najprawdopodobniej najmniejszym kosztem całej papierologii. Dojdą pewnie jeszcze do tego orzeczenia i decyzje jakiś rzeczoznawców itd, itp. Także koszt takiego pozwolenia może wynieść od kilkuset do tysiąca (lub lepiej) złotych.
Użytkownik Pietruk edytował ten post 17 maj 2017 - 20:11
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych