Skłaniam się ku racjom kolegi wobo, że winowajcą pękania sterów jest użyty klej.
Mało tego, ja jestem w 100% pewien że tak jest .
Sporo temat testowałem, obserwowałem, dopytywałem. Klejenie poliwęglanu jest trudne. Tu pomocne jest tylko własne doświadczenie. Nie ma co liczyć na przedstawicieli nawet najznakomitszych firm. Oni wiedza tyle co w ulotkach dostępnych na stronie producenta. Jeśli jest tu osoba naprawdę znająca się na rzeczy zapraszam na PW. Mam jeszcze kilka pytań .
Trzeba uważać na kleje dwuskładnikowe. One nie kleją poliwęglanu, chyba że go zmatowimy to trochę poprawimy przyłapanie a zawarta w nich chemia zmienia właściwości steru ( wolniej jak cyjanoakryl ale zmienia ).
Odpadają kleje typu super glue czy kropelki ( cyjanoakryle ). Choć tu nie testowałem tych specjalnych do tworzyw. Po rozmowach z handlowcami jakoś nie nabrałem przekonania. Może będzie dobry, może nie, musi pan spróbować, ja nie widziałem, ja nie robiłem...
Najwięcej problemów jest z materiałem o małych grubościach od 0,75 do 1,5mm ( super odkrywczy wniosek wyciągnąłem ). 2mm kleiłem w swoich woblerach na super glue i jest ok, 3mm to już w ogóle luzik .
Obiecująco wypadły testy kleju Acryfix 192. Choć nie wiem jeszcze od czego to zależy, że jeden ster trzyma się pieruńsko mocno a drugi wklejony podobnie wyłazi z korpusu bez większych trudności... Stery nie pękają a testuję zawsze uderzając metalowym czymś w ster aż się wszystko rozpadnie.
Aaa jeszcze jedno. Musimy rozgraniczyć klejenie PC do PC a klejenie poliwęglanu (PC) do innych materiałów. Gdyby ktoś rozmawiał o tym z osobami od klejów musi od tego zacząć. U mnie jako zakończenie .
Użytkownik konktenbit edytował ten post 17 grudzień 2016 - 08:18