Wody w okolicach Wrocławia
#701 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2010 - 09:28
#702 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2010 - 20:26
Jazie powinny już być na kanale w Gajkowie (na trasie do Wrocławia przez Jelcz), ale tam już 2 lata nie byłem.
Opaskę pod mostem na Odrze też potwierdzam, widziałem piękne jazie tam łowione ale na spławik, kilka lat temu.
Pozdrawiam
Piotr
#703 OFFLINE
Napisano 27 marzec 2010 - 19:28
Polazłem nad wodę, między mosty kolejowe i drżącymi rękami wykonałem pierwszy rzut jednocześnie rozpoczynając mój sezon wędkarski . Najpierw testy nowych, Jackowych woblerów. Działają tak jak mają działać - wyśmienicie. Rozpocząłem łowienie od najmniejszego. Rzuty pod przeciwległy brzeg i sprowadzanie przynęty wachlarzem na napiętej żyłce, bez pracy kołowrotkiem. W momencie, kiedy wobler znajdował się na moim brzegu przytrzymywałem go do momentu aż nie opadł na dno (w miejscach gdzie zanikał nurt) lub trzymałem dłuższą chwilę. Podczas wachlarzowania na środku rzeczki miałem małe puk i dalej nic się nie działo. Widziałem norkę amerykańską o prawie białym umaszczeniu , ale na woblera nie chciała wziąć . Schodziłem i schodziłem w dół rzeczki i nic się nie działo. Stwierdziłem, że pora do domu. Jednak zjechało do mnie dwóch chłopców na rowerach i stanęli mi na wysokości miejsca do którego się skradałem i oczywiście zapytali bierze coś?. No i tak gadamy, gadamy i się okazało, że trafiłem na nieletnich specjalistów . Chłopiec powiedział mi, że wczoraj (26-03) złapał jazia i klenia obie ryby tak ponad 40cm. Muszę przyznać, ze strasznie wlazło mi to na ambicję . Powiedzieli mi również, że przed chwilą obserwowali stado kleni znacznie poniżej miejsca w którym stałem nie omieszkałem ich poprosić, żeby pokazali mi to miejsce. Pierwszy rzut i puk, drugi, trzeci puk. Stanowisko niżej i też puk niestety żadne branie (bo trudno tak to nazwać) nie zostało skwitowane zacięciem. Najważniejsze, ze zaczynam wiedzieć o co chodzi . Jutro i po jutrze mam wolne, może coś się jednak uda wyskubać z rzeczki. Zastanawiam się też czy też dzisiejsza zmiana pogody mogła mieć wpływ na brania, a właściwie ich brak (no chyba, ze coś źle robiłem)? Myślę, że będę na bieżąco zdawał relacje . Choć na jutro to mnie jakoś Odra strasznie korci.
Jak coś to dam znać .
Pozdrawiam.
#704 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2010 - 18:47
Zawitałem również nad Odrą, ale niestety jestem za cienki i rzeka pokazał mi kto tu rządzi. Rozmowa z napotkanym wędkarzem uświadomiła mi, że woda jest jeszcze 1,5m wyżej niż przy normalnym stanie. Czułem się lekko zagubiony bo nie wiedziałem gdzie szukać ryb, po kilku rzutach zdecydowałem się wrócić nad Oławę - tym razem w okolice Parku dla Psów. Woda interesująca, ale nie darzyła rybami.
Pozdrawiam i do zobaczenia nad wodą .
Załączone pliki
#705 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2010 - 18:59
To prawda w tym temacie Łysy ma przewagę nad wszystkimi, i niech tak zostanie, tylko szkoda, że niektórzy jego kosztem się wylansowani na arenie Polski i Świata.
Ale może kiedyś wróci wspólne wędkowanie.
Pozdrawiam
Danek
#706 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2010 - 19:46
U mnie w tym roku - na dwie wizyty nad wodą - jeden jaź 41 cm z Widawy.
A wobki Andrzeja też zakupiłem to może się i coś teraz więcej wydarzy
#707 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2010 - 20:09
Jazia zazdroszczę ja na mojego pierwszego jeszcze czekam .
Pozdrawiam.
#708 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2010 - 20:59
Kiedyś dałem taką jedną Pasiastemu i już następnego dnia pozował mu 57cm kleń.
gratulacje Tomku, ale odpuszczanie prostek o tej porze roku, to nienajlepszy pomysł...
Tak na przyszłość.
My dziś dopiero wieczorkiem zawitaliśmy nad rzeczkę. Jednego jaziorka około 45cm udało się wydłubać.
#709 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2010 - 21:03
Konkretnie to 54 A zawsze myślałem, że tylko własne ryby rosną w miarę upływu czasu Ale i 57 nie pogardzę, o ile znajdzie się jakaś przynęta na takowegohe,
Kiedyś dałem taką jedną Pasiastemu i już następnego dnia pozował mu 57cm kleń.
Co by nie robić OT....muszę się przyłożyć do tych juniorków....oby rano nie padało...
pozdrawiam i gratuluje wszystkim rybek
Kamil
#710 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2010 - 09:27
#711 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2010 - 19:12
P.S dla myśliwych widziałem cztery koguty bażanta .
#712 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2010 - 19:21
#713 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2010 - 19:24
#714 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2010 - 20:04
#715 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2010 - 20:26
#716 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2010 - 23:07
analityk, a w jakich okolicznościach przyrody wziął ten jazik? Na Widawie?
tak na Widawie - na takim minirozlewisku (na granicy spokojnej wodu i nurtu)
#717 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2010 - 18:20
Dziś spotkała mnie ciekawa historia.Próbując dostać się na główkę musiałem przekoczyć nad malutkim, praktycznie niewidocznym strumyczkiem wpływającym do Odry. Nagle coś chlapnęło i na brzeg wyskoczył całkiem przyzwoity bo na oko 60cm szczupak :)Chwile później jeden podskok, do strumyczka i do rzeki. Heh. Piszę bo pierwszy raz spotkało mnie coś takiego a ucieszyło bardziej niż niejedna rybka. Mam tylko nadzieje, że nie była to świadoma próba ataku na mnie
#718 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2010 - 20:00
Witam,
Dziś spotkała mnie ciekawa historia.Próbując dostać się na główkę musiałem przekoczyć nad malutkim, praktycznie niewidocznym strumyczkiem wpływającym do Odry. Nagle coś chlapnęło i na brzeg wyskoczył całkiem przyzwoity bo na oko 60cm szczupak :)Chwile później jeden podskok, do strumyczka i do rzeki. Heh. Piszę bo pierwszy raz spotkało mnie coś takiego a ucieszyło bardziej niż niejedna rybka. Mam tylko nadzieje, że nie była to świadoma próba ataku na mnie
A to miłe. Skoro o ciekawostkach mowa … Kiedyś byłem świadkiem, na niedużym stawie, jak szczupak podobnej wielkości wyskoczył nagle z wody na brzeg – niedomiary prawda? Niestety stojący nieopodal wędkarz był szybki i rybie nie dane było wrócić powrotem do wody. Nie wiem czy biedak pogubił się w ataku czy w ucieczce – tak czy siak wylądował na patelni.
#719 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2010 - 11:34
Taka niemiła ciekawostka, niestety to nie prima aprilis choć opowieść o wersalce mnie rozbawiła...
#720 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2010 - 07:34
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych