Witam,
Suma w Odrze jest bardzo dużo i praktycznie wszędzie ale żeby go złowić potrzeba nie tylko wiedzy ale też trochę szczęścia.
Z mojego doświadczenia ryba ta jest bardzo kapryśna i bardzo płochliwa a każde nastawienie się na niego kończy się jakimkolwiek kontaktem. Ryba ta z reguły zapina się głównie jako przyłów pomijając oczywiście trolling. Dziwi mnie jednak fakt, że mając kontakt z przewodnikami brakuje wyników?
Pozdrawiam
Wąsy można łowić skutecznie również z brzegu, bez reguły przyłowu o czym piszesz. Są majstry, które się w tym trudnią i mają rewelacyjne wyniki. Łowią skutecznie po 2-3 szt dziennie.Sam bardzo mało wiedziałem o zwyczajach tego gatunku. Teraz wiem ciut więcej, ale to i tak jest kropla w morzu. Jednak kierując się wskazówkami, jakie dostałem od kolegów po kiju, udało mi się złowić metrowego sumika już na pierwszej wyprawie ukierunkowanej na ten gatunek. Można się nastawiać na suma i z odrobiną szczęścia złowić go jako przyłów, można również posiadać dużą wiedzę i łowić je regularnie...pomijając trolling.