Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Wrocławia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9113 odpowiedzi w tym temacie

#7521 OFFLINE   Dalroy

Dalroy

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 01 luty 2018 - 14:32

Dokładnie i nie wiem w czym rzecz - można opłacić całą składkę i się nie przejmować.

Dla mnie takie ruchy jako wstępnie odsiewające tych, którym karta musi sie zwrócić, sa jak najbardziej zrozumiałe. Inna kwestia ze wypuszczający maja drożej. Ale teoretycznie większa szanse na rybę. Wiec coś za coś :)

Pytanie tylko, na ile ja, jako muszkarz z Wrocławia, dorzucam się do utrzymania Bobru czy Kwisy, a na ile finansuje zarybianie stawów karpiem dla jeleniogórskich leśnych dziadków? Przecież wiadomo, że osoby z innych okręgów wnosząc opłatę w JG, płacą w znakomitej większości przypadków za możliwość łowienia pstrągów i lipieni. Rozwiązaniem problemu byłaby możliwość zrobienia opłaty tylko na wody górskie, ale to wymagałoby, po pierwsze, trochę pomyślunku, a po drugie przywrócenia osobnej opłaty za wody górskie, a podejrzewam, że zniesiono ją kilka lat temu w jak najlepszym interesie działaczy.

• PiotrL70 lubi to

#7522 OFFLINE   Zed Zgred

Zed Zgred

Zed Zgred

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1503 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:RA-V

Napisano 01 luty 2018 - 16:02

Jak chodzi o Kwisę to coś mogę napisać w tym temacie. Z ostatniego zebrania wiem że zarybienia pstrągiem oraz lipieniem będzie zwiększone. Głosowaliśmy nad tym wnioskiem i został pomyślnie zatwierdzony...wbrew ychtiologowi z okręgu :lol: Bo jak on to powiedział....na odcinku NK nie ma sensu zwiększać zarybień ponieważ ryb się nie zabiera... :doh:  Kontra była szybka i skuteczna a mianowicie. Ryby należy wpuszczać na taki odcinek gdyż każdy gatunek potrzebuje "świeżej krwi" aby rybostan był zdrowy i nie karłowaty. Pan ychtiolog zamieszał tylko herbatę i coś tam zaczął szukać w tej szklance :D  :lol: 
Jako koło zrzeszone głównie przy Kwisie dbamy o porządek. Tak powinien wyglądać cały kraj. Większości jednak pasuje jedna opłata na wspólny burdel, którego nikt nie pilnuje. Takie wygodnictwo. Płace i mam w dupie, ma być! Ale kto to zrobi....nie wiadomo ;)
Bardzo dobrze się stało że JG nie weszła w (nie)porozumienia :highfive: 

#7523 OFFLINE   arti24

arti24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 226 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie
  • Imię:Artur

Napisano 01 luty 2018 - 17:19

Bardzo dobrze tylko żeby była jeszcze jakaś szybka i łatwa możliwość opłacenia składki JG dla wędkarzy z innych okręgów np przez internet. Poki co to jedyna opcja to osobista wycieczka.

#7524 OFFLINE   Zed Zgred

Zed Zgred

Zed Zgred

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1503 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 01 luty 2018 - 17:28

Bardzo dobrze tylko żeby była jeszcze jakaś szybka i łatwa możliwość opłacenia składki JG dla wędkarzy z innych okręgów np przez internet. Poki co to jedyna opcja to osobista wycieczka.

Zadzwoń do okręgu i zasięgnij dokładnych informacji. Część wędkarzy z innych okręgów przesyła swoje karty i legitymacje do jeleniogórskiego okręgu a te zostają odsyłane po dokonaniu odpowiednich wpisów i opłat.
Polecam zadzwonić i się dokładnie dowiedzieć jak jest :)

#7525 OFFLINE   arti24

arti24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 226 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie
  • Imię:Artur

Napisano 01 luty 2018 - 17:38

Dzwoniłm i znam taką ewentualnosc. Ale jednak mamy 21 wiek a karty musimy wysyłać pocztą/kurierem albo jeździć osobiście. Opcja pocztowa zabiera duzo czasu i znajac życie zanim karta wróci jeden weekend stracony :-)
  • eRKa lubi to

#7526 OFFLINE   uups

uups

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • Lokalizacjadolny śląsk
  • Imię:Adam

Napisano 01 luty 2018 - 21:42

Jak chodzi o Kwisę to coś mogę napisać w tym temacie. Z ostatniego zebrania wiem że zarybienia pstrągiem oraz lipieniem będzie zwiększone. Głosowaliśmy nad tym wnioskiem i został pomyślnie zatwierdzony...wbrew ychtiologowi z okręgu :lol: Bo jak on to powiedział....na odcinku NK nie ma sensu zwiększać zarybień ponieważ ryb się nie zabiera... :doh:  Kontra była szybka i skuteczna a mianowicie. Ryby należy wpuszczać na taki odcinek gdyż każdy gatunek potrzebuje "świeżej krwi" aby rybostan był zdrowy i nie karłowaty. Pan ychtiolog zamieszał tylko herbatę i coś tam zaczął szukać w tej szklance :D  :lol: 
Jako koło zrzeszone głównie przy Kwisie dbamy o porządek. Tak powinien wyglądać cały kraj. Większości jednak pasuje jedna opłata na wspólny burdel, którego nikt nie pilnuje. Takie wygodnictwo. Płace i mam w dupie, ma być! Ale kto to zrobi....nie wiadomo ;)
Bardzo dobrze się stało że JG nie weszła w (nie)porozumieni

tak się zastanawiam kolego czy czasami czytasz to co piszesz ?

#7527 OFFLINE   Zed Zgred

Zed Zgred

Zed Zgred

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1503 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 01 luty 2018 - 22:18

tak się zastanawiam kolego czy czasami czytasz to co piszesz ?

Zastanawiaj się dalej a nuż się uda coś wnieść do dyskusji.

#7528 OFFLINE   Sebo

Sebo

C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2515 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 02 luty 2018 - 07:45

Nie wydaje mi się żeby jakikolwiek okręg sprzedał składkę okręgową przez internet ( znaczek , pieczątka).

Zawsze możesz zadzwonić do Okręgu i dogadać się z Panią Anną.

Ja tak robiłem nim przeniosłem się do Okręgu Jelenia.

Dogadujesz się gdzie i kiedy będziesz jechał na ryby a Ona poszuka blisko jakiegoś skarbnika koła.

Poda Ci numer i powie kiedy do niego dotrze znaczek. 

Dzwonisz już do skarbnika i umawiasz się konkretnie.

Wiele razy tak robiłem nawet 1 stycznia nad wodą.

• arti24 lubi to

#7529 OFFLINE   ZIKU

ZIKU

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 254 postów
  • LokalizacjaDZIERŻONIÓW
  • Imię:Waldemar

Napisano 02 luty 2018 - 07:55

Bardzo dobrze się stało że JG nie weszła w (nie)porozumienia :highfive:

ok. dbacie super, jestem za i bierzcie za to pieniądze ale róbcie to po ludzku. Prawo rynku zweryfikuje sytuacje, tak jak w okręgu wrocławskim który po roku w samotności wrócił do porozumień. Znam Kwisę i Bóg od wielu lat to piękne rzeki ale przy tej opłacie zapraszam do Czech zobaczcie ich rzeki, od nich powinniśmy się uczyć.  Macie piękne wody, czy rybne? to inna sprawa. Na Nysę Kłodzką co roku są zarybienia pstrągiem za kwoty ponad 100 000 zł, głośno o tym w wiadomościach i dziennikach i zapraszam na ryby!?! ale co ma to wspólnego z rybostanem?

Jednak skoro tak dobrze działacie zróbcie stowarzyszenie i wydawajcie zezwolenia na łowienie na rzece a na tak zadbaną i piękna rzekę będą kolejki jak na najlepszych łowiskach na świecie i wtedy kasujcie chętnych ile tylko będą w stanie zapłacić.

Pozdrawiam

#7530 OFFLINE   Zed Zgred

Zed Zgred

Zed Zgred

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1503 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 02 luty 2018 - 10:05

Rybostan słaby,rzeki brzydkie i za drogie to nie płacić. Z mojego punktu widzenia wszystko jest cacy. Problem mają tylko wędkarze z porozumienia. Oferta dla nich jest jakby to określić kontrowersyjna. W skrócie: zlikwidujemy wam odcinek specjalny oraz grupę realizacyjną, tu zniesiemy okres a tam zmniejszymy wymiar i oddamy kawał wody dla kaczek. W zamian będziecie mogli łowić w Legnicy i Wałbrzychu(!) :) Ale to wszystko będzie ciut więcej kosztować :D Dokładnie tyle żeby pokryć straty po tych, którzy się na nas wypięli.
Każdy okręg dba o swoich na swój sposób. A dlaczego Jelenia miałaby się skupiać na wędkarzach z porozumienia? Jaki ma w tym interes? Tego dotychczas nikt mi nie wyjaśnił.

#7531 OFFLINE   Slavobeer

Slavobeer

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1124 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Sławozbir

Napisano 02 luty 2018 - 10:26

Witam Kolegów po dłuższej przerwie,

mam sprawdzone info, że na przełomie maja/czerwca "kończy się" piękny odcinek Odry pomiędzy Wałami Śląskimi a Malczycami :(

Zaczynają wtedy piętrzyć wodę powyżej nowej zapory/elektrowni w Malczycach.

Ciekawe ile km w górę obejmie spiętrzenie wody?

Szkoda.... tak ładnie tam bywało na niżówkach....

Slavo

• analityk lubi to

#7532 OFFLINE   zander79

zander79

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów
  • Lokalizacja...na rybach
  • Imię:Grzegorz

Napisano 02 luty 2018 - 10:34

Dobrze, że w tym roku można łowić bolenia od wiosny, będzie okazja po raz ostatni nacieszyć się tym odcinkiem... ;)

#7533 OFFLINE   Zed Zgred

Zed Zgred

Zed Zgred

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1503 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 02 luty 2018 - 10:42

A inna sprawa to plotka krążąca o Jeleniej że się wypięła na Wrocław :lol: Stało się tak że trzy okręgi ustaliły między sobą sumę składki a Jelenia miała decydować czy wędkarze mają płacić więcej za niegospodarność Wrocławia. Do porozumienia by doszło gdyby składka nie poszła w górę. Ale nie doszło ponieważ nie zgodzili się na tak wysokie opłaty :)

#7534 OFFLINE   Zed Zgred

Zed Zgred

Zed Zgred

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1503 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 02 luty 2018 - 10:55

Witam Kolegów po dłuższej przerwie,

mam sprawdzone info, że na przełomie maja/czerwca "kończy się" piękny odcinek Odry pomiędzy Wałami Śląskimi a Malczycami :(

Zaczynają wtedy piętrzyć wodę powyżej nowej zapory/elektrowni w Malczycach.

Ciekawe ile km w górę obejmie spiętrzenie wody?

Szkoda.... tak ładnie tam bywało na niżówkach....

Slavo

Ponoć średnia na wodowskazie ma wynosić 4m.

#7535 OFFLINE   Dalroy

Dalroy

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 02 luty 2018 - 12:10

Rybostan słaby,rzeki brzydkie i za drogie to nie płacić. Z mojego punktu widzenia wszystko jest cacy. Problem mają tylko wędkarze z porozumienia. Oferta dla nich jest jakby to określić kontrowersyjna. W skrócie: zlikwidujemy wam odcinek specjalny oraz grupę realizacyjną, tu zniesiemy okres a tam zmniejszymy wymiar i oddamy kawał wody dla kaczek. W zamian będziecie mogli łowić w Legnicy i Wałbrzychu(!) :) Ale to wszystko będzie ciut więcej kosztować :D Dokładnie tyle żeby pokryć straty po tych, którzy się na nas wypięli.
Każdy okręg dba o swoich na swój sposób. A dlaczego Jelenia miałaby się skupiać na wędkarzach z porozumienia? Jaki ma w tym interes? Tego dotychczas nikt mi nie wyjaśnił.

Tutaj:

http://www.grodzkie....article&sid=777

i tutaj:
http://www.grodzkie....article&sid=775

mają trochę inne zdanie na ten temat.

#7536 OFFLINE   Zed Zgred

Zed Zgred

Zed Zgred

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1503 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 02 luty 2018 - 12:26

@Dalroy nie chce mi się już przerzucać argumentami :)  Moje zdanie jest takie że PZW Wrocław posuwa wędkarzy bez mydła a ci jeszcze ich bronią, ewentualnie wyleją żale na forum.
Pozdrawiam niepoprawnie :)

#7537 OFFLINE   marian-56

marian-56

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 390 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Wojnarowicz

Napisano 02 luty 2018 - 13:08

Witam.

Kartę mam wykupioną w okręgo Jelenia Góra. Dokupiłem składkę na okręg Wrocław ( 150,-).

Pytanie : czy mogę łowić np. w Okręgu Legnica / Wałbrzych na podstwie opłaty na Okręg Wrocław ?

Składki opłacałem pod koniec roku ubiegłego.Wtedy nikt nie wiedział jak bedą wyglądać porozumienia.

Kłaniam sie Marian.

#7538 OFFLINE   Sebo

Sebo

C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2515 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 02 luty 2018 - 13:12

Witam.

Kartę mam wykupioną w okręgo Jelenia Góra. Dokupiłem składkę na okręg Wrocław ( 150,-).

Pytanie : czy mogę łowić np. w Okręgu Legnica / Wałbrzych na podstwie opłaty na Okręg Wrocław ?

Składki opłacałem pod koniec roku ubiegłego.Wtedy nikt nie wiedział jak bedą wyglądać porozumienia.

Kłaniam sie Marian.

Cały cyrk był z tym że okręg Wrocław nie wydrukował zezwoleń na Porozumienia. ( chyba od tygodnia są dopiero dostępne)

Więc skarbnik który wydał Ci rejestr ma przerąbane ;)

Teoretycznie jak masz taki rejestr to śmiało ale jakie będą konsekwencje tego nikt nie wie.

#7539 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 02 luty 2018 - 13:17

Uzyskałem informację w PZW, że korzystamy z porozumień zawartych przez ten Okręg, do którego należymy. Dokonując dopłaty za inne Okręgi, nie korzystamy z ich porozumień, gdyż dopłata obejmuje tylko wody Okręgu za który dodatkowo dopłacamy.

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
  • marian-56 lubi to

#7540 OFFLINE   marian-56

marian-56

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 390 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Wojnarowicz

Napisano 02 luty 2018 - 13:42

Uzyskałem informację w PZW, że korzystamy z porozumień zawartych przez ten Okręg, do którego należymy. Dokonując dopłaty za inne Okręgi, nie korzystamy z ich porozumień, gdyż dopłata obejmuje tylko wody Okręgu za który dodatkowo dopłacamy.

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

Witam.

Dziękuję za szybką odpowiedz.

Kłaniam się Marian.

• Kamil Z. lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych