Forest-Natura, on 17 Dec 2016 - 15:46, said:
Witam.
Widziałem już w innym wątku ten kijek - faktycznie robi wrażenie.
Z tą długością to może być ciekawie, bo niektóre całkiem znane firmy robią już nawet dwuręczne szklaki 11'-13'.
A ... i muszkarze nie są odosobnieni - w spiningu też coraz więcej frm stara się wprowadzić jakieś szkło. Czyli są i tu amatorzy.
Ze szklanych kijków, które posiadam (nazbierało się ich w sumie siedem), najciekawsze dla mnie osobiście są nie tak całkiem krótkie, ale te mające ok. 8'. Przy tej długości taki kijek pokazuje swoje wszystkie atuty, które mi tak odpowiadają. Zauważyłem też że wcale poprawnie współpracują z linkami w klasie wędki.
Skąd w takim razie bierze się ogólna opinia o celowości przeciążania takich kijów większymi klasowo linkami ?
Czy to takie samo podejście jak przy węglu na małych rzeczkach ?
A może przy łowieniu na większe i cięższe muchy ? Łowi ktoś na streamerki szklakami ? Ostatnio czytałem relację z łowienia zielonym Ego#8, pamietam też że któryś z kolegów zachwalał swego czasu Eagle Claw jako doskonały kijek do tej metody ? Może ten ktoś przeczyta teraz ten post i napisze więcej oraz podzieli się swoim zdaniem 
Pozdrawiam.
Częściowo Paweł już odpowiedział ale gdzieś do 8" jest wszystko fajnie, potem już zaczyna ciążyć, lać się itp...
Dość długo w produkcji blanków muchowych stosowano szklane rdzenie i to było wspaniałe połączenie (dla mnie) które funkcjonowało do długości ok 3m. Nie wiem jak w wyższych klasach, bo nie łowiłem ciężej jak #7....
Faktycznie zakładanie do szkła znacznie cięższych linek w ciasnych warunkach jest popularne i funkcjonuje dobrze, lepiej niż w węglu bo szkło jak się to często mówi jest materiałem samo-naładowanym ale tak naprawdę możliwość ta to wynika z tego że ciężar linki (cięższej niż opis) którą łowimy jest zbliżony do opisowego w większym dystansie, co jest oczywiste dla doświadczonych i myślących muszkarzy i niekoniecznie dla początkujących czy nazwijmy to oględnie - innych 
Moim nieprofesjonalnym i bardzo subiektywnym zdaniem warto szukać w materiale do e-glass-u,
W s-glasie już bym nie szukał bo lada chwila pokażą się pierwsze blanki grafitowe o zupełnie szklanym zachowaniu- prace są bardzo zaawansowane
które to będą znacznie lżejsze od s-glassu i raczej bardziej sprężyste,- przynajmniej tak wygląda z zapowiedzi, a jak będzie w praktyce...?
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 17 grudzień 2016 - 22:53