Taka Zemsta Honeckera dla muszkarzy z KDL. Hohlglass, ale jeszcze z metalową skuwką. Wygląda mi na ładny stan i cena atrakcyjna. Może kogoś zainteresuje.https://allegrolokal...dka-germina-n5k

Szklaki - temat ogólny
Napisano 03 czerwiec 2023 - 14:11
- Paweł Bugajski lubi to
Napisano 17 październik 2023 - 14:45
Witam.
Gdyby ktoś chiał nabyc jeden z lepszych szklaków jakie kiedykolwiek miałem w ręce, czyli Fenwick FF806 8'#6, to właśnie jest na sprzedaż.
I to w stanie idealnym - takim jak mój
Co prawda w USA, ale nawet z ogarniętym transportem, cena nie wyjdzie zbyt wygórowana na tle obecnie oferowanych "kosmicznych" wędek szklanych.
https://www.facebook.com/groups/1555347204719102/permalink/3479576118962858/?mibextid=bKks23
Pozdrawiam.
- Pisarz.......ewski Piotr i Richi55 lubią to
Napisano 26 styczeń 2024 - 23:09
Załączone pliki
Napisano 24 marzec 2024 - 19:58
#Nord, on 26 Jan 2024 - 22:09, said:
Ma ktoś doświadczenie z tym kijkiem? Warto się nim zainteresować pod kątem szczupaków?
Jak dla mnie to kopia B.A.G(Echo Bad Ass Glass). Echo BAG 8wt mialem pod szczupaki. Sprzedalem. Szklaki 8wt to naprawde slabo, a powod banalnie prosty - waga i wywazenie. Zajedziesz sie w trzy godziny.
Mam McFarland GTX 7wt (lzejszego szklaka chyba nie ma), a i tak nie kupilbym GTX 8wt. Na szczupaki daje rade, chociaz to nei glowne przeznaczenie. Lowie takie do 65cm, na muchy do 20cm. Nie pchaj sie pod szczupaki w szklo.
PS. Jest takie forum maniakow szkla - https://fiberglassfl...forum/index.php.
Napisano 24 marzec 2024 - 20:35
Witam.
Co kraj to obyczaj ... ... miałem Fenwicka FenGlass 8'3''#8, kupionego z myślą o łowieniu szczupaków z "belybołta".
Był nieco ulepszony u Pana Zielińskiego (korek, uchwyt) i faktycznie do szczpakowania był ciężki, przez co go nie używałem.
Sprzedałem i trochę żałuję ... okazało się że to świetna wędka do cięższego streamerowania na Dunajcu, gdzie ciąga teraz niezłe kabany w kropki i jego użytkownik jest bardzo zadowolony z tego patyka.
Ale fakt że jest o głowę wyższy ode mnie i generalnie większy
Po nim kupiłem jeszcze ze trzy szklane #8 ale takie retro bardziej i już tych nie sprzedam - mega badyle.
Pozdrawiam.
Napisano 02 maj 2024 - 12:47
Czy szklak trapera z serii stream będzie odpowiedni dla mnie? Nigdy szklakami nie łowiłem, ale zdaję sobie sprawę że mają wolniejszą akcję od kijów węglowych. Ostatnio złamałem muchówkę weglową i zastanawiam się czy szklak nie będzie jednak bardziej odpowiedni na moje łowiska. Moimi łowiskami są głównie małe leśne i zakrzaczone rzeczki od szerokości ok. 3-5 m. Łowię głównie na suchara, głównie muchy na hakach 8-12, w tym niewielkie piankowce. Czasami sięgam też po nimfę. Głównie łapię pstrągi, klenie, jazie 20-40 cm, więc niezbyt duże rybki. Pozdrawiam
Napisano 02 maj 2024 - 22:10
Makeios, on 02 May 2024 - 11:47, said:
Dzień dobry
Czy szklak trapera z serii stream będzie odpowiedni dla mnie? Nigdy szklakami nie łowiłem, ale zdaję sobie sprawę że mają wolniejszą akcję od kijów węglowych. Ostatnio złamałem muchówkę weglową i zastanawiam się czy szklak nie będzie jednak bardziej odpowiedni na moje łowiska. Moimi łowiskami są głównie małe leśne i zakrzaczone rzeczki od szerokości ok. 3-5 m. Łowię głównie na suchara, głównie muchy na hakach 8-12, w tym niewielkie piankowce. Czasami sięgam też po nimfę. Głównie łapię pstrągi, klenie, jazie 20-40 cm, więc niezbyt duże rybki. Pozdrawiam
czołem,
proponuję Koledze taki zestaw na małe rzeczki:
Kultowy zestaw Vision wędka Cult Fiber i kołowrotek Vision GT Zielonki • OLX.pl
Napisano 09 maj 2024 - 06:15
Na niewielkie rzeczki jak i na inne wędkarskie okoliczności subtelnie polecam taką wędkę. Sam łowię nią od trzech lat przy czym wcześniej prototypem a obecnie już gotową wędką. https://www.traper.p...0-4-TRAPER/2244
Pozdrawiam Piotrek
- Darek P, Rheinangler, Pisarz.......ewski Piotr i 1 inna osoba lubią to
Napisano 13 październik 2024 - 19:08
Forest-Natura, on 15 Sept 2022 - 10:12, said:
A producent (Echo) to typowy przykład właśnie tego że przestało się opłacać duży firmom i znanym markom, robić rzeczy dla wędkarzy, a zaczęto robić dla arkuszy kalkulacyjnych.
Poprzednie, żółte serie szklaków Echo, z kapitalnym rozdziałem na serie SmallWater i BigWater (oraz / a nawet Glass DH), zostaną dalej białymi krukami na portalach aukcyjnych.
Trzeba było zrobić nowe serie - niebieską i brązową, z blankami i tubami w kolorze translucent, bo akurat taka moda nastała.
No i namówiłeś .
Na wiosnę sprawdzę ile jest szkła w szkle.
Załączone pliki
- Darek P i Forest-Natura lubią to
Napisano 13 październik 2024 - 19:16
Witam.
Super kijek ... będziesz Pan zadowlony
Bardzo lubię nim łowić - to taki unwersał prawdziwy. I na mokrą i piankowce i nimfkę, puchowca i lekkiego strimka ogarnie.
Pozdrawiam.
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
Napisano 28 luty 2025 - 12:44
Napisano wczoraj, 09:20
Piękne ABU do przytulenia . Mylnie opisane przez sprzedającego jako Garcia .
https://www.facebook...5/?locale=pl_PL
Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post wczoraj, 09:25
Napisano dziś, 11:41
Pisarz.......ewski Piotr, on 23 Mar 2025 - 08:20, said:
Piękne ABU do przytulenia .
Mylnie opisane przez sprzedającego jako Garcia .
Witam.
Wiedziałem o tej wędce zanim pojwiła się do sprzedaży. Suma sumarum wyląduje u mnie i będzie stanowiła komplet ze Scandią 8'1/2#6-7, którą już posiadam i użytkuję.
Możecie żałować że nie wykorzystaliście mojego momentu zawahania ... to kije o blankach, których już się nie spotka wśród obecnie oferowanego szkła - clou tego czego można w ogóle szukać w wędkach z włókna szlanego - zwłaszcza muchwówkach.
A rękojeść korkowa - z pozoru fajansiarska i staromodna, to szczyt muchowej ergonomii (podobne są w starych, szklanych Fenwickach).
W naszym kraju obecnie tylko jeden rodbuilder wykonuje rękojeści na podobną modłę. Wojtek Grochola "Pstrągman", którego wędki pewnie większość kojarzy.
Pokażę zdjęcia obydwu kijków jk je będę miał już razem
Pozdrawiam.
- Pisarz.......ewski Piotr i Richi55 lubią to
Napisano dziś, 14:18
Nie tylko ''Pstrągman'',większość moich wędek ma taką rękojeść :}
Napisano dziś, 20:26
Forest-Natura, on 24 Mar 2025 - 10:41, said:
Witam.
Wiedziałem o tej wędce zanim pojwiła się do sprzedaży. Suma sumarum wyląduje u mnie i będzie stanowiła komplet ze Scandią 8'1/2#6-7, którą już posiadam i użytkuję.
Możecie żałować że nie wykorzystaliście mojego momentu zawahania
... to kije o blankach, których już się nie spotka wśród obecnie oferowanego szkła - clou tego czego można w ogóle szukać w wędkach z włókna szlanego - zwłaszcza muchwówkach.
A rękojeść korkowa - z pozoru fajansiarska i staromodna, to szczyt muchowej ergonomii (podobne są w starych, szklanych Fenwickach).
W naszym kraju obecnie tylko jeden rodbuilder wykonuje rękojeści na podobną modłę. Wojtek Grochola "Pstrągman", którego wędki pewnie większość kojarzy.
Pokażę zdjęcia obydwu kijków jk je będę miał już razem
Pozdrawiam
Wiedziałem że tak to się skończy.
Uczucia mam takie raczej ambiwalentne.
Tylko moje chwilowe(mam taką nadzieję) braki finansowe spowodowały że nie jest mój , więc jestem zły i zazdroszczę . A z drugiej strony to cieszę się że Trafił w Twoje ręce .
Z niecierpliwością czekam na zdjęcia .
Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post dziś, 20:27
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych