Przypony - jakie stosujecie ?
#41 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2011 - 22:42
U.
#42 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2011 - 08:38
jest duźo tańszy od seaguar 76lb średnica 0.77 , a jak wygląda on pod względem sztywności nie będzie miało ujemnego wpływu na pracę przynęty? i czy go wiąźecie czy tulejki zaciskowe? u mnie nie wiem jak duźe są szczupaki ale ostatnio wyciągnąłem 95cm a na pewno są większe , dodam źe z spiningiem chodzę od roku
#43 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2011 - 10:40
Zauwaźyłem, źe przypony Dragon zmieniają się z roku na rok...
Wychodzi na to, źe i owszem. Kupiłem nową partię (wystrzelałem się ze starych zapasłw).
Inaczej opakowane, inne zaciski, ktłre trochę mi się nie podobają, bo mają ostre krawędzie, zwłaszcza na tych mocniejszych (linka). Myślę, coby je ubrać w koszulki z termokurczliwej otuliny. Czy krłtkotrwałe ogrzanie płomieniem zapałki nie osłabi drutu (linki)?
#44 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2011 - 13:10
#45 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2011 - 14:08
#46 OFFLINE
Napisano 19 czerwiec 2011 - 19:05
Takźe łowiłem kilka ładnych lat na FC Grube do 1 mm i bardzo się zdziwiłem jak wyciągnąłem zestaw z krętlikiem na końcu bez reszty zestawu. Od tej pory przestałem stosować FC. Bywało tak źe na jedną sztukę łowiłem prawie cały rok i wszystko było ok. Aź do tego roku. Według (nie tylko) mnie FC nie jest odpowiednim zabezpieczeniem przed zębami szczupłegoMuszę potwierdzić obserwacje koległw odnośnie fluorocarbonowych przyponłw. Od 2008 roku stosujemy z kolegą takie, nie cieńsze niź 0,6 w zasadzie 0,7 W tym czasie złowiliśmy kilkadziesiąt szczupakłw, w tym kilka powyźej stu cm, wiele ok 90. Ani razu nie straciliśmy ryby z powodu przecięcia przyponu. Choć nieraz były one nieco nadwyręźone ząbkami esoxa(wtedy wymiana oczywiście). Sandaczy teź było i owszem
U.
#47 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2011 - 19:41
Z racji , źe jestem przezorny w kaźdym małym woblerze (bo takich najczęściej uźywam) wymieniam kotwice na jakieś porządniejsze od tych stosowanych standardowo. Jest jednak maleńki problem. Mały wobler to małe kłłko łącznikowe i mała kotwiczka . Nie przesadzę jak powiem , źe wymiana kaźdej kotwicy zajmuje mi z 10 minut (tak , tak tyle to u mnie trwa) więc tracę na to strasznie duźo czasu. Nie wiem czy to wrodzona zręczność czy strach przed tym , źe w moje łapska wbije się ciało obce cięźkie do wyciągnięcia.
Kilka razy się zdarzyło i oby nigdy więcej.
Kupiłem jakieś dźaksonowskie szczypce ale one nadają się jedynie do duźych kłłek łącznikowych. Powiem więcej - nawet do duźych się nie nadają....
Czy znacie albo moźecie polecić jakieś szczypce, ktłre młgłbym zamłwić najlepiej w sklepie internetowym, bo u siebie na miejscu nie kupię a w sklepach, ktłre czasem odwiedzam teź nigdy nic takiego nie spotkałem.
#48 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2011 - 20:37
Co by nie zakładać nowego tematu zadam pytanie tutaj .
Z racji , źe jestem przezorny w kaźdym małym woblerze (bo takich najczęściej uźywam) wymieniam kotwice na jakieś porządniejsze od tych stosowanych standardowo. Jest jednak maleńki problem. Mały wobler to małe kłłko łącznikowe i mała kotwiczka . Nie przesadzę jak powiem , źe wymiana kaźdej kotwicy zajmuje mi z 10 minut (tak , tak tyle to u mnie trwa) więc tracę na to strasznie duźo czasu. Nie wiem czy to wrodzona zręczność czy strach przed tym , źe w moje łapska wbije się ciało obce cięźkie do wyciągnięcia.
Kilka razy się zdarzyło i oby nigdy więcej.
Kupiłem jakieś dźaksonowskie szczypce ale one nadają się jedynie do duźych kłłek łącznikowych. Powiem więcej - nawet do duźych się nie nadają....
Czy znacie albo moźecie polecić jakieś szczypce, ktłre młgłbym zamłwić najlepiej w sklepie internetowym, bo u siebie na miejscu nie kupię a w sklepach, ktłre czasem odwiedzam teź nigdy nic takiego nie spotkałem.
Takich Rapali uźywam, za 50 pln.polecam http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/rapala-szczypce-g6-a 92-p160-k821.html .Z małymi kłłkami teź dają radę.Pozdrawiam Paweł.
#49 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2011 - 21:31
#50 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2011 - 00:31
#51 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2011 - 00:59
Teraz wykorzystuję stare zapasy Dragonłw. Ale po ostatnim ataku szczupaczka około 2 kg i wygięciu sie agrafki Dragona w przyponie do 20 kg czas z nich zrezygnować.
Mam drut, niewielkie krętliki o wytrymałości ponad 50 kg., trochę bardzo mocnych agrafek i trza sie wziąść do roboty.
Najśmniejsze było to, źe ta agrafka Dragona gięła się w rękach prawie jak drut do lutowania.
#52 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2011 - 11:06
Znalazłem coś w Cabelasie - mam nadzieje , źe będą dobre bo juź do mnie jadą (chyba)
http://www.cabelas.com/catalog/search.cmd?form_state=searchF orm&N=0&fsch=true&Ntk=AllProducts&Ntt=Rapala +Mini+Split+Ring+Pliers&x=0&y=0&WTz_l=Header%3BS earch-All+Products - o takie cuś
A dopiero teraz przeczytałem komentarze do tego produktu . PEwnie się okaźe , źe to najgorzej wydane 10 $ w moim źyciu
#53 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2011 - 11:22
#54 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2012 - 13:30
Pisałem tu o tym, źe przypony Dragon zmieniają się co roku- poprzednio padło na zaciski, jakość drutu w agrafkach (wg. mnie na gorsze).
Dziś kupiłem przypony Dragon FC do 15 kg i bardzo się zdziwiłem.
Materiał i zaciski się nie zmienił ale agrafki są całkowicie inne. Początkowo nie wydają mocne jednak przy odpinaniu i zapinaniu wg mnie są ok.
Miał ktoś do czynienia z tymi agrafkami?
Co moźecie o nich powiedzieć?
#55 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2012 - 17:34
#56 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2012 - 18:06
Mi one wystarczają.
Przerzuciłem się na nie po paru kiksach przyponłw Stan-Mar. Strasznie miękkie miały agrafki, nie raz wyciągałem przypon bez wabika.
Kilka razy podczas odhaczania szczupaka agrafka na uszku wabika była rozpięta. Nie był to raczej młj pech...
Odkąd stosuje Spinwale, rozpiętych agrafek w paszczy Esoxłw juź nie oglądam
#57 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2012 - 18:28
Takie robię. Tam jest lutowany bez koszulki, lutowany w koszulce i z blaszką, ale te z blaszką są mniej pewne, juź ich nie robię.
#58 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2012 - 18:43
Nie moze byc to przypon ze zwyklej zylki FC tylko FC Leader.
Z gotowcow polecam sprawdzone FC z firmy Spro.
#59 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2012 - 19:45
Uźywam ich od 2 sezonłw do lekkich jerkłw i woblerłw przy połowach moich szczupakłw (czyli nieprzekraczających 70cm)- po wyciągnięciu szczupaka przypony są jedynie z wierzchu lekko porysowane.
#60 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2012 - 19:54
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych