Przypony - jakie stosujecie ?
#101 OFFLINE
Napisano 28 październik 2017 - 09:57
- Synek lubi to
#102 OFFLINE
Napisano 28 październik 2017 - 10:23
A ktoś poleci jakieś dobre kleszcze do tej zabawy żeby cieło jak trzeba.
Bierz coś markowego np. Knipex 7002125. Kup raz a dobrze. Mimo małych rozmiarów tną wszystko od cienkiej plecionki do drutu 1,5 mm. Mam kilka innych tanich szczypiec w większej rozmiarówce i mimo tego Knipex górą. Kotwicę do średnicy 1,5 mm też utniesz be uszczerbku ostrza.
#103 Guest_MarcinW_*
Napisano 28 październik 2017 - 10:34
Najlepiej to wejdź do sklepu i dobierz odpowiednie tulejki zaciskowe do grubości przyponu jaki chcesz stosować.W zbyt małe przypon Ci nie wejdzie na dwa razy, za duże będą ostawały na boki łapiąc glony i zielsko. Spróbuj - jak nie masz zielonego pojęcia o tym - tak jak ja tj. przypon 12kg tulejki 1,2 (producent kamatsu). Myślę jednak że perfekt ma lepsze do tego akcesoria (tulejki i przypony, ) jak Ci się uda znaleźć to bierz z perfekta. Do tego - najlepsze! - rozmiar agrafki i krętlika wybierasz pod siebie ( ja tam biorę 18 spinwall i jest git). Ważne żeby nie brać byle czego by nie stracić dużej ryby. Do cięcia tych przyponów wystarczy dobry obcinacz do paznokci. Ale zaciskarkę do tulejek to Ty musisz kupić w sklepie wędkarskim https://allegro.pl/k...cp-spo-1-1-1003 podobno taniej można dostać w sklepie elektrycznym.
Ja mam dokładnie taką jak tutaj: http://allegro.pl/ko...6983831590.html
Użytkownik MarcinW edytował ten post 28 październik 2017 - 10:37
#104 OFFLINE
Napisano 28 październik 2017 - 10:44
A ktoś poleci jakieś dobre kleszcze do tej zabawy żeby cieło jak trzeba.
Najlepiej to wejdź do sklepu i dobierz odpowiednie tulejki zaciskowe do grubości przyponu jaki chcesz stosować.W zbyt małe przypon Ci nie wejdzie na dwa razy, za duże będą ostawały na boki łapiąc glony i zielsko. Spróbuj - jak nie masz zielonego pojęcia o tym - tak jak ja tj. przypon 12kg tulejki 1,2 (producent kamatsu). Myślę jednak że perfekt ma lepsze do tego akcesoria (tulejki i przypony, ) jak Ci się uda znaleźć to bierz z perfekta. Do tego - najlepsze! - rozmiar agrafki i krętlika wybierasz pod siebie ( ja tam biorę 18 spinwall i jest git). Ważne żeby nie brać byle czego by nie stracić dużej ryby. Do cięcia tych przyponów wystarczy dobry obcinacz do paznokci. Ale zaciskarkę do tulejek to Ty musisz kupić w sklepie wędkarskim https://allegro.pl/k...cp-spo-1-1-1003 podobno taniej można dostać w sklepie elektrycznym.
Ja mam dokładnie taką jak tutaj: http://allegro.pl/ko...6983831590.html
Linkę zaciskamy tulejkami na 3 razy a nie na dwa. Tulejki AFW ze stopu brązu prawdopodobnie rozprowadza w Polsce MaxFishing. Lepszych nie znam.
#105 Guest_MarcinW_*
Napisano 28 październik 2017 - 10:49
Ja zaciskam na raz i styka.
#106 OFFLINE
Napisano 28 październik 2017 - 14:55
ja nie będę stosować tulei tylko wiązanie i to starczy .
#107 Guest_MarcinW_*
#108 OFFLINE
Napisano 30 październik 2017 - 22:12
Linkę zaciskamy tulejkami na 3 razy a nie na dwa. Tulejki AFW ze stopu brązu prawdopodobnie rozprowadza w Polsce MaxFishing. Lepszych nie znam.
Kupiłem Maxa takie opakowanie przyponów. Mamy logo AFW !! Linka to 7x7 . Wrażenia po ostatnim łowieniu jak najbardziej pozytywne.
Ciekaw jestem czy zalinkowana linka 7x7 na metry ( Perfect Sulechów) nie będzie gorsza od tej z Maxa ? a może lepsza ...
http://allegro.pl/na...6851146496.html
- Tomek88 lubi to
#109 OFFLINE
Napisano 30 październik 2017 - 22:34
Kupiłem Maxa takie opakowanie przyponów. Mamy logo AFW !! Linka to 7x7 . Wrażenia po ostatnim łowieniu jak najbardziej pozytywne.
Ciekaw jestem czy zalinkowana linka 7x7 na metry ( Perfect Sulechów) nie będzie gorsza od tej z Maxa ? a może lepsza ...
Linka może być afw ale ciekawe czy krętlik, tulejki i agrafki również. I jak starannie jest to zaciśnięte.
#110 OFFLINE
Napisano 31 październik 2017 - 09:12
2-kanałowe tulejki, wygląda obiecująco jeśli materiał ok. Ktoś musi kupić i przetestować
#111 OFFLINE
Napisano 31 październik 2017 - 09:37
#112 OFFLINE
Napisano 31 październik 2017 - 11:20
Ja stosuje już tylko podwójne.
#113 OFFLINE
Napisano 31 październik 2017 - 11:52
#114 OFFLINE
Napisano 31 październik 2017 - 12:05
Użytkownik rothen edytował ten post 31 październik 2017 - 12:08
#115 OFFLINE
Napisano 31 październik 2017 - 12:43
Poczytałem i powiem tak: nie bawcie się w zastępowanie półśrodków innymi półśrodkami. Do robienia przyponów służą zaciski, szczypce do cięcia drutu służą do cięcia drutu, a do cięcia linek stalowych służą - no kto zgadnie? - szczypce do cięcia linek stalowych:
https://www.google.p...iw=1477&bih=715
Różnica jest taka, że szczypce jw. nie deformują linki, co znacznie ułatwie jej wprowadzenie w dopasowana tuleję Używam przypadkowo kupionych szczypców forrex - genialnie to działa.
#116 OFFLINE
Napisano 31 październik 2017 - 12:48
Markowa linka AFW 30lb w otulinie tnie się nawet obcinaczkami do paznokci bez uszczerbku dla nich zostawiając gładki brzeg więc prawda jak zwykle leży gdzieś po środku
Użytkownik Tomek88 edytował ten post 31 październik 2017 - 12:50
#117 OFFLINE
Napisano 31 październik 2017 - 12:54
Każdemu wedle potrzeb. Ja nie mam nerwów do pchania postrzępionych czy zagniecionych końcówek linek do ciasnych zacisków. A gadżet jw. mam od 4-5 lat i nie wykazuje jakichkolwiek śladów zużycia - pewnie mnie przeżyje.
#118 OFFLINE
Napisano 31 październik 2017 - 13:02
Każdemu wedle potrzeb. Ja nie mam nerwów do pchania postrzępionych czy zagniecionych końcówek linek do ciasnych zacisków. A gadżet jw. mam od 4-5 lat i nie wykazuje jakichkolwiek śladów zużycia - pewnie mnie przeżyje.
Popieram. Kupić raz a dobrze. Mam 12 cm szczypce knipex. Niewielkie a tną wszystko od cienkiej plecionki do kotwic.
Jak nie zgubimy to mamy jednorazowy wydatek na całe życie.
A tanich szczypiec mam pewnie z 10 sztuk i generalnie są do d... .
- krzysiek lubi to
#119 OFFLINE
Napisano 31 październik 2017 - 13:39
Do zaciskania tulejek stosuje takie szczypce :
https://max-fish.pl/...IA-TULEJEK.html
Do cięcia drutu wystarczą takie, które nie postrzępią linki na końcu, wiadomo im lepsze jakościowo tym lepiej ale i wprawa jest istotna.
Zaciskam na raz i nigdy nic się złego nie wydarzyło. Średnicę tulejki dobieram w ten sposób aby linka weszła mi na styk, na raz.
Należy sprawdzać stan przyponu co jakiś czas czy w miejscu styku z tulejką nie jest osłabiony, niektórzy dają tam kroplę kleju. Jak jest to ucinam i zaciskam od nowa, szczypce i tulejki mam zawsze w skrzynce. Z reguły robię przypony około 40-50cm więc jest z czego uciąć.
Co prawda nie mam na koncie tylu grubych ryb co @Krzysiek ale mimo wszystko nigdy się nie zawiodłem na swoich przyponach czego nie mogę powiedzieć o kupnych.
#120 OFFLINE
Napisano 31 październik 2017 - 14:18
Co prawda nie mam na koncie tylu grubych ryb co @Krzysiek (...)
E tam, nie kokietuj Duże ryby to ja ostatnio widuję... na obrazkach...
- kotwitz lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych