Okres zimowy to dobry okres na przygotowanie przyponów i dozbrojek. Łowię kijami 25 i 30lb więc przypony są odpowiedniej mocy i grubości.
FC Leader.
x1.jpg 51,79 KB
18 Ilość pobrań
To mój ulubiony i preferowany materiał. Dość tani , dzięki grubości nie tnie dłoni gdy przytrzymujemy za niego aby odhaczyć bez dotykania rybę(łowię tylko na haki i kotwice bez zadziorów więc jest to chwila). Grubość min 0,9 mm bo to grubość a nie magiczne właściwości FC ratują przed obcinką. Przypony wytrzymują wiele holi , chociaż raz się zdarzyło że po pierwszej rybie pojawiły się zadziory na FC i musiałem wymienić.
x2.jpg 23,84 KB
18 Ilość pobrań
Czasami wiąże ale częściej , bo łatwiej i szybciej robię na tulejki. Używam podwójnych o rozmiarze FC lub o 0,1 większych. Zgniatam odpowiednimi szczypcami milimetr , dwa od krawędzi aby brzegi tulejki się rozeszły na boki i nie kaleczyły materiału przyponowego. Wolny koniec nadtapiam .
Linki metalowe.
Gdy regulamin łowiska nakazuje używać jedynie przyponów metalowych przypony robię z Surfstranda 7X7 od Dragona o wytrzymałości 18kg.
x5.jpg 54,06 KB
17 Ilość pobrań
Materiał miękki , po podgrzaniu w miejscu cięcia nie sprawia problemów przy przekładaniu przez tulejki. Tulejki są tak dobrane że przy trzecim przełożeniu przez tulejkę nie ma luzu i linka się nie krzyżuje , nie jest zgniatana przy ściskaniu szczypcami. Ściskam obustronnie ale lekko. Przy zaczepie gdy próbuje zerwać lub rozgiąć hak lub kotwicę czasami oczko przy agrafce się zacieśnia ale linka ciągle zachowują swoją deklarowaną moc.
x6.jpg 31,84 KB
17 Ilość pobrań
Dozbrojki robię też z Surfstranda 7X7 od Dragona o wytrzymałości 30kg.
x7.jpg 48,43 KB
17 Ilość pobrań
Zmieniam tylko w przypadku gdy jest tak powyginany że nie trzyma się w miejscach których bym chciał lub usztywnia przynętą bo mechanicznie nie udało mi się do tej pory uszkodzić.
Tytan.
Najrzadziej używany przeze mnie materiał.
x3.jpg 43,32 KB
17 Ilość pobrań
Używam tylko tego ze zdjęcia o wytrzymałości minimum 55lb. Tylko wiąże bo najłatwiej i najszybciej.
x4.jpg 38,93 KB
20 Ilość pobrań
Będąc na jednym ze spotkań z wędkarzami profesjonalnymi podpatrzyłem jak robią przypony tytanowe na tulejkach .
x8.jpg 23,23 KB
21 Ilość pobrań
Drut należy przełożyć przez tulejkę , następnie dwukrotnie przez oczko krętlika(haczyka , agrafki) a następnie dwu lub trzykrotnie (zależnie od wielkości oczka jaki chcemy uzyskać) wokół oczka z drutu. Później wolny koniec przekładamy przez tulejkę. Teraz trzeba to powoli zaciągać i uformować oczko - jest to czasochłonne. Tulejkę zgniatamy tylko w środkowej części , nie za mocno .
Oczko tak uformowane pracuje pod obciążeniem dając dodatkową amortyzację .