http://www.aliexpres...2041961798.html
Użytkownik Gadda edytował ten post 02 sierpień 2015 - 10:58
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 01 sierpień 2015 - 13:06
Użytkownik Gadda edytował ten post 02 sierpień 2015 - 10:58
Napisano 04 sierpień 2015 - 20:28
Napisano 04 sierpień 2015 - 22:04
Użytkownik Manniek66 edytował ten post 04 sierpień 2015 - 22:05
Napisano 04 sierpień 2015 - 22:29
Użytkownik Gadda edytował ten post 04 sierpień 2015 - 22:31
Napisano 04 sierpień 2015 - 23:15
Witam
Robiłem kilkadziesiąt transakcji na aliexpresie. Nigdy nie było problemu. Towar czasami potrafił dotrzeć w tydzień. Zdarzył się przypadek,że towar był fabrycznie uszkodzony, ubytek lakieru. Po korespondencji mailowej i wysłaniu zdjęcia, Chińczyk zaproponował dwa rozwiązania. Albo zostawiam sobie towar w stanie uszkodzonym i zwraca mi 20$ (koszt towaru 49$), albo wysyłam zdjęcie pokazujące, że towar zniszczyłem i przysyła mi nowy lub zwrot pieniędzy. Wybrałem opcję pierwszą, bo uszkodzenie nie miało wpływu na użyteczność towaru i po dwóch dniach miałem 20$ na koncie. Zakupy robiłem do 100$ i nigdy nie płaciłem żadnych podatków.
Czytałem artykuł w prasie, że Chińczycy mają duże parcie na handel z Europą i starają się jak mogą, aby jak najlepiej wypaść w kontaktach handlowych i zdobyć wiarygodność.
Jeżeli chodzi o płatności to warto sobie założyć bezpłatne konto dewizowe, kupować walutę w kantorach internetowych, gdzie kursy są bardziej atrakcyjne niż w kantorach stacjonarnych, a i przyda się do rozliczeń na innych portalach zagranicznych.
I problem przewalutowania i opłat z głowy
Napisano 05 sierpień 2015 - 08:31
Ja min mam konto w mBanku.
Poniżej link do ich strony z kalkulatorem płatności i opisem jakie karty oferują w jakich walutach.
https://www.mbank.pl...liczeniowe.html
Każda karta debetowa czy kredytowa ma przypisana walutę rozliczeniową. I dlatego jak gdzieś na świecie się płaci, to z karty przeliczają z twojej lokalnej waluty na Euro lub $ (zależy w czym jest rozliczana karta) a później z E lub $ na walutę lokalna gdzie płaciłeś.
Wynika to z tego, że E jak i $ (jako tzw. waluty twarde) sa akceptowane na całym świecie, każda waluta, bank, operator kart ma uzgadniany kurs do E i $. Z punktu widzenia bankowości światowej .. ma to sens.
Jak się robi dużo zakupów w $ to warto założyć darmowe konto w mBanku, nie brać zwykłej karty debetowej tylko ekartę (wirtualną).
Można wybrać czy się chce kartę rozliczana w E czy w $ i odpada jedno przewalutowanie.
Poza tym, nie wiem jak teraz, ale kiedyś można było założyć rachunek walutowy w mBank, podpiąć do niego tą kartę, a walutę kupować w kantorach internetowych.
I wtedy wychodziło w ogóle bez przewalutowania.
Ewentualnie można zrobić tak jak ja ostatnio.
Założyłem konto w CitiHandlowy, i jak wyjeżdżam to tylko zaznaczam na stornie żeby kartę rozliczali mi w walucie z danego konta walutowego (wybieram czy chce E, $ czy GBP) i po 3 minutach karta rozliczana jest w danej walucie wg kursu bankowego.
Ważne żeby mieć te walutę na koncie walutowym J
https://www.online.c..._walutowego.htm
Generalnie w Internecie jest masę porad jak uniknąć podwójnego przewalutowania, i jak zapewnić bezpieczeństwo transakcjom walutowym.
Napisano 05 sierpień 2015 - 09:07
Jest tutaj pewna nieścisłość - to nie karty kredytowe mają przypisaną walutę rozliczeniową tylko systemy rozliczeń.
najbardziej popularne:
Visa - dolar US, Mastercard - Euro
Przykładowo w stanach lepiej płacić Visą a w Europie Mastercard.
różnice w płatnościach (kwotowo) pomiędzy poszczególnymi bankami polegają na tym, że mają one różne kursy walut.
a najtaniej (najlepiej?) płacić bezpośrednio w walucie (tak jak opisał to Archanioł)
Napisano 05 sierpień 2015 - 09:16
A ta kartę przedplacona to masz w $, czy w zlotowkach? Bo jak w złotych to nie widzę różnicy. Kilka razy placilem juz Visa za internetowe zakupy z zagranicy i przeliczali mi po bankowym kursie sprzedaży...
Napisano 05 sierpień 2015 - 09:26
Nie do końca prawda - są już w Polsce banki, w których w umowie karty zagwarantowane jest przewalutowanie, niezaleznie od kraju w którym dokonywana jest transakcja, bezpośrednio z waluty transakcji na walutę rachunku :)i dotyczy to zarówno kart Visa jak i MC]Każda karta debetowa czy kredytowa ma przypisana walutę rozliczeniową. I dlatego jak gdzieś na świecie się płaci, to z karty przeliczają z twojej lokalnej waluty na Euro lub $ (zależy w czym jest rozliczana karta) a później z E lub $ na walutę lokalna gdzie płaciłeś.[/size][/font][/color]
Użytkownik olo86 edytował ten post 05 sierpień 2015 - 09:27
Napisano 05 sierpień 2015 - 16:18
Bander, Olo86 - to poprostu podjacie takie banki/konta/karty i koszty związane z ich utrzymaniem i bedzie po porblemie.
Sam bardzo chętnie się dowiem gdzie teraz można zaoszczędzić na przewalutowywaniu.
Napisano 05 sierpień 2015 - 17:54
Ja korzystam z karty Prepaid MasterCard. Wpłacam złotówki, płacę na Ali w euro, bank przelicza po kursie dnia w którym robię zakupy. Nie ma żadnej opłaty za przewalutowanie. Koszt karty jest jednorazowy i kosztuje ok. 20 złotych w zależności od banku w jakim kupimy.
Napisano 05 sierpień 2015 - 18:31
Napisano 05 sierpień 2015 - 20:34
Napisano 05 sierpień 2015 - 20:53
Bander, Olo86 - to poprostu podjacie takie banki/konta/karty i koszty związane z ich utrzymaniem i bedzie po porblemie.
Sam bardzo chętnie się dowiem gdzie teraz można zaoszczędzić na przewalutowywaniu.
To nie takie proste - nie dość, że oferta zmienia się jak w kalejdoskopie to jeszcze banków jak nasr....ł - o kontach i kartach nie wspominając. Na dokładkę każdy ma swoje własne preferencje.
Jak chcesz zakupić walutę to kupuj przez internet w kantorach internetowych.
Napisano 05 sierpień 2015 - 21:08
Napisano 05 sierpień 2015 - 21:56
Napisano 05 sierpień 2015 - 22:00
Napisano 11 sierpień 2015 - 18:09
Wczoraj dokonałem swojego pierwszego zakupu na aliexpress. Płaciłem kartą VISA z PKO Inteligo - policzyło mi ~3,91 za dolara więc nie ma tragedii przy średnim kursie 3,80.
Napisano 11 sierpień 2015 - 20:29
Robię zakupy na eBay z Chin, kupuje tam elektronikę, a właściwie części elektroniczne. (patrz arduino - dla zainteresowanych). Są to podróbki, legalne i działają sprawnie.
Ale nie o tym chciałem napisać.
Płacę z konta PayPal. Dziś też.
Można na koncie mieć portfele w różnych walutach. Zakupy robiłem w dolarach, miałem za mało na koncie dolarowym więc system podał że zciągnie z portfela złotówkowego w przeliczniku 3,98 zł za 1 $. Cofnąłem się z transakcją i sam sobie przewalutowałem z portfela złotówkowego na dolarowy - w tym momencie przelicznik był 3,85 zł za 1 $. Można więc zaoszczędzić. Na konto PayPal można robić normalne doładowania z konta lub z karty, można tą kartę dopisać do konta, jak podczas transakcji braknie na koncie to zciągną z karty (ale z kiepskim przelicznikiem). Kartę mam założoną wirtualną do płatności tylko w internecie i doładowuje ją tylko jeśli robię zakupy, nie ryzykuję strat że ktoś mi zciągnie nieuprawniony (płatności do stanu salda). PayPal twierdzi iż gwarantuje płatności, nie miałem dotychczas problemów z zakupami, więc nie powiem jak to się sprawdza w realu.
Napisano 13 sierpień 2015 - 08:53
Hej!
Dzisiaj odebrałem swoją aparaturę zapakowana elegancko wszystko to co miało być ok nie było żadnego Vat'u ani Cła!
Szła do mnie równe 16 dni
POLECAM!
0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych