Dlaczego wszyscy sprowadzają chęć, czy niechęć do casta do sprzętu?
Sprzęt ułatwia, ale nie zastępuje wędkarza.
Po prostu ta metoda mi się nie spodobała... Rzucałem kilka godzin więc coś tam o tym już wiem.
Ale nie i koniec. Nic tego nie zmieni.
Pierwszy raz rzucałem castem 13 lat temu. W Szwecji. Miałem dostęp do sporego składziku starych zabawek ABU. Nie podpasowało mi.
Potem okazyjnie machałem sprzętem kumpli. Jako tako, zachwytu nie było.
2-3 lata temu kupiłem kij spinningowy pod jerki żeby udowodnić innym (i sobie) że tak też się da. No i da się. Problemem były ciężkie wabie, przy wyrzucaniu których paluszek wskazujący prawej dłoni trochę obrywał. Ale to da się obejść. Przed wiosennym wyjazdem do Szwecji miałem wyjątkowy nadmiar gotówki, który zainwestowałem w stosunkowo niedrogi zestaw jerkowy z pazurem (Dragon Guide Select Skinner Cast i multik Team Dragon) żeby nie bać się dużych wabików.
No i się przekonałem. Daleki jestem od tego, by mówić że casting jest w czymkolwiek lepszy od spinningu, jakieś niuanse na korzyść jednego czy drugiego rodzaju kołowrotka są mało istotne. Natomiast samo łowienie sprawiało mi więcej frajdy.
Wkurzyłem się strasznie gdy przed połową wyjazdu szczupak złowiony przez kolegę przed powrotem do wody zmasakrował mi opuszkę prawego kciuka w sposób uniemożliwiający zabawę z castem i chcąc nie chcąc rybę życia musiałem wytarmosić na wspomniany wcześniej kij spinningowy, ale fascynacja castem została. Kilka nowych kijków, dwa kolejne multiki, w tym po jednym z Ali i z Ali też plecionki Kastkinga, żeby przy temacie choć trochę pozostać. Ale na tym póki co poprzestanę, a może nawet uszczuplę co nieco.
Żeby załapać musiałem chyba dojrzeć sam do tego, bo sprzęt na którym stawiałem pierwsze kroki był naprawdę dobry, a mimo to wolałem nie brnąć i zostać przy spinie.
To jak ze smakiem whisky. Kiedyś fuj, potem z colą od biedy a dziś najwyżej z lodem a zawsze z chęcią😉
Tak więc czynnik ludzki jest jak najbardziej istotny, przyznaję Ci rację, niemniej przy badziewnym pseudo sprzęcie łatwiej się zrazić.
Przepraszam za offtopa 😕