Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8510 odpowiedzi w tym temacie

#8481 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1436 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 20 październik 2024 - 21:10

Płaciłeś cło?

Oczywiście że nie. A kolega który pisze że płaci się powyżej 150 EUR to głupoty opowiada. Kupowałem telefony pod 3k zł(na trading Shenzen), akumulatory do hulajnogi powyżej 1k zł (aliexpress) i nigdy żadnego cła nie było. Towar odprawiają w przyjaznych krajach tranzytowych. Wszystko jest odprawiane na lewo jako zupełnie inny towar na który cła nie ma.

Użytkownik rower26 edytował ten post 20 październik 2024 - 21:12

#8482 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 20 październik 2024 - 21:47

Nie “opowiadam głupot” tylko płaciłem cło  

Użytkownik Darek_W edytował ten post 20 październik 2024 - 21:53

• selk lubi to

#8483 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 21 październik 2024 - 06:21

No jak za te 196 PLN to nie ma cła. Generalnie odpuszczają do kwoty 150EUR powyżej już płacisz.

z AliexpresS to nIe cło tylko VAT ZWYKLE

chyba ze jakies  koparki czy inne samochody kupujesz

sprzet wędkarski i telefony , elektronika jest zwolniony z cła przy zakupie aliexpress ale doliczają VAT i pobieraja 8,5 zł za odprawe celną

Z USA czy Japonii na przykład obie opłaty pobieraja

chyba że sprzedawca deklaruje duty free

kwota 150 EUDO jest z klucza obłozona VATem na Aliexpress powyzej rzadko opłata jest pobierana

W  PODSUMOWANIU ZAMÓWIENIA W OKIENKU VAT WIDAC CZY VAT  ZOSTAŁ ZAPŁACONY  OD DANEGO ZAMÓWIENIA CZY NIE

Jak sprzedawca sprytny to odprawia i wiezie tak żebyś nei zapłacicłł ale jak coś idzie kurierem to VAT pewny

jak jesteś Ty sprytny można pokombinowac i takiego VATu uniknąc ale to trzeba przed zakupem a nie po sie nad tym zastanawiac

i żeby nie było sam zapłaciłem  VAT ostatnio od telefonu przez własne niedopatrzenie i dobrą cenę

• Darek_W lubi to

#8484 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 21 październik 2024 - 06:23

Oczywiście że nie. A kolega który pisze że płaci się powyżej 150 EUR to głupoty opowiada. Kupowałem telefony pod 3k zł(na trading Shenzen), akumulatory do hulajnogi powyżej 1k zł (aliexpress) i nigdy żadnego cła nie było. Towar odprawiają w przyjaznych krajach tranzytowych. Wszystko jest odprawiane na lewo jako zupełnie inny towar na który cła nie ma.

Na trading Shenzen jest napisane gdzies tam w regulaminach że cena zawiera juz VAT  - jak Ci doliczą to zwracają po kontakcie z infolinia ale musisz mieć dowód zapłącenia tego VATu

sprawdzone wielokrotnie przez moich kolegów - ,albo przychodzi bez VAT albo VAT zostaje zwróćony

Użytkownik selk edytował ten post 21 październik 2024 - 06:24

• rower26 i Darek_W lubią to

#8485 OFFLINE   Valo

Valo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów

Napisano 21 październik 2024 - 13:11

Ciekawy jestem ilu z tych wszystkich cwaniaczków unikających Vatu jednak jest zwolennikami państwa opiekuńczego, jest za darmowa oświatą, służba zdrowia itp.

Bo ja nie to nie widzę problemu w unikaniu. Sam państwem opiekuńczym gardzę.

#8486 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 21 październik 2024 - 13:52

z AliexpresS to nIe cło tylko VAT ZWYKLE

chyba ze jakies  koparki czy inne samochody kupujesz

sprzet wędkarski i telefony , elektronika jest zwolniony z cła przy zakupie aliexpress ale doliczają VAT i pobieraja 8,5 zł za odprawe celną

Z USA czy Japonii na przykład obie opłaty pobieraja

chyba że sprzedawca deklaruje duty free

kwota 150 EUDO jest z klucza obłozona VATem na Aliexpress powyzej rzadko opłata jest pobierana

W  PODSUMOWANIU ZAMÓWIENIA W OKIENKU VAT WIDAC CZY VAT  ZOSTAŁ ZAPŁACONY  OD DANEGO ZAMÓWIENIA CZY NIE

Jak sprzedawca sprytny to odprawia i wiezie tak żebyś nei zapłacicłł ale jak coś idzie kurierem to VAT pewny

jak jesteś Ty sprytny można pokombinowac i takiego VATu uniknąc ale to trzeba przed zakupem a nie po sie nad tym zastanawiac

i żeby nie było sam zapłaciłem  VAT ostatnio od telefonu przez własne niedopatrzenie i dobrą cenę

Tak skróciłem bo wiadomo że cła jest co najwyżej jakiś mały procent i to co robi różnicę to VAT za wprowadzenie danego towaru na UE obszar celny. Wielokrotnie zamawiając przesyłki leciały tranzytem przez Węgry i tutaj pomimo kwoty powyżej 150 EUR nie było opłat ale zdarzały się przesyłki idące inną drogą gdzie odprawy musiałem dokonać - czyli upoważnić itd… 

#8487 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 413 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 22 październik 2024 - 07:17

[...] zdarzały się przesyłki idące inną drogą gdzie odprawy musiałem dokonać - czyli upoważnić itd… 

Jak to wygląda w praktyce? Pytam, bo czekam na dostawę zamówienia, gdzie spodziewam się po raz pierwszy doliczenia VAT. Poczta Polska sama się kontaktuje w sprawie tego upoważnienia? Trzeba jakieś dodatkowe dokumenty dla US wypełniać?

#8488 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3615 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 22 październik 2024 - 07:49

Do 150 EUR wartości przesyłki Poczta Polska nie wymaga dodatkowego upoważnienia, odprawa następuje 'z automatu'.

Dla przesyłek o wartości od 150 EUR do 1000 EUR wymagane jest złożenie pisemnego upoważnienia w placówce pocztowej (na ich formularzu), Poczta Polska się kontaktuje w przypadku takiej konieczności.

https://www.poczta-p...nia_celnego.pdf

• Grzegorz B. lubi to

#8489 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1436 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 22 październik 2024 - 09:33

Przez co najmniej ostatni rok wszystkie paczki z Chin przychodzą do mnie inpostem. I te droższe i te tańsze. Nikt o vat nie pyta. 

A odnośnie samego sprzętu. Wczoraj dotarła do mnie latara Sofirn q8 plus. Niby 16000 lm. 

https://pl.aliexpres...rch|query_from:

Jakby ktoś szukał mega mocnego światła to mogę polecić. Ma też gwint na statyw i poprzez złącze na kulkę będzie robiła również jako halogen na łodzi. 

Użytkownik rower26 edytował ten post 22 październik 2024 - 09:38

#8490 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 413 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 22 październik 2024 - 10:13

Do 150 EUR wartości przesyłki Poczta Polska nie wymaga dodatkowego upoważnienia, odprawa następuje 'z automatu'.

Dla przesyłek o wartości od 150 EUR do 1000 EUR wymagane jest złożenie pisemnego upoważnienia w placówce pocztowej (na ich formularzu), Poczta Polska się kontaktuje w przypadku takiej konieczności.

Dziękuję. Powyżej 150EUR więc pewnie czeka mnie wizyta w UP. Dziwne, że tak to działa w dobie internetu i podpisów elektronicznych...

#8491 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3615 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 22 październik 2024 - 10:17

Dziękuję. Powyżej 150EUR więc pewnie czeka mnie wizyta w UP. Dziwne, że tak to działa w dobie internetu i podpisów elektronicznych...

Niewykluczone, niestety.

Pewnym pocieszeniem może być fakt, iż jest to 1-razowe i przy kolejnej takiej paczce jest 'aktywne'.

• Grzegorz B. lubi to

#8492 OFFLINE   Valo

Valo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów

Napisano 22 październik 2024 - 11:10

Przez co najmniej ostatni rok wszystkie paczki z Chin przychodzą do mnie inpostem. I te droższe i te tańsze. Nikt o vat nie pyta.

A odnośnie samego sprzętu. Wczoraj dotarła do mnie latara Sofirn q8 plus. Niby 16000 lm.

Jakby ktoś szukał mega mocnego światła to mogę polecić. Ma też gwint na statyw i poprzez złącze na kulkę będzie robiła również jako halogen na łodzi.

Nie pyta o VAT bo kupując na aliexpress czy temu masz już vat wliczony w cenę produktu jakbyś kupowal w sklepie w UE. Zamów coś z Japonii, Stanów to zobaczysz czy będziesz placil vat czy dalej nikt nie będzie pytał.

#8493 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 22 październik 2024 - 14:20

Upoważnienie jest jednorazowe lub wielorazowe

Wysłane z mojego CPH2609 przy użyciu Tapatalka

#8494 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15649 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 październik 2024 - 14:57

Mega mocna ale tez mega ciężka. Kawał metalu.

#8495 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1649 postów

Napisano 22 październik 2024 - 16:56

Cześć to jest wędka którą byłem zachwycony jeśli chodzi o użytkowanie i pracę pod rybą. Nie była uderzona, złamała się zaraz nad pierwszą przelotką, na zaczepie którego nie szarpałem, służyła trzy miesiące

Załączone pliki

Użytkownik kostom63 edytował ten post 22 październik 2024 - 16:58

#8496 OFFLINE   Lokityrem

Lokityrem

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 107 postów

Napisano 22 październik 2024 - 18:10

Cześć to jest wędka którą byłem zachwycony jeśli chodzi o użytkowanie i pracę pod rybą. Nie była uderzona, złamała się zaraz nad pierwszą przelotką, na zaczepie którego nie szarpałem, służyła trzy miesiące

Dziękujemy Ci wędko, za te 3 miesiące wytężonej pracy. Świeć Panie nad jej blankiem.

• kostom63 lubi to

#8497 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1025 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 22 październik 2024 - 18:41

Pojedyńczy przypadek jeszcze o niczym nie świadczy
Strzelać potrafią kije za grube € i to dużo wcześniej niż po 3mś używania
No chyba że się sytuacja powtarza również w innych egzemplarzach

#8498 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 22 październik 2024 - 20:15

Masz zamiar jakoś spróbować reklamować ? Ja bym spróbował.

#8499 OFFLINE   Night_Walker

Night_Walker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1011 postów

Napisano 22 październik 2024 - 20:32

Cześć,
Na aliexpresie jest sporo mocnych kotwic dobrej jakości.
Pytanie czy jest też coś z cienkiego drutu. Ideałem byłoby coś w stylu Owner st 11 ul...

#8500 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1649 postów

Napisano 22 październik 2024 - 23:14

Wędka kupiona z trzeciej ręki,jako nowa i na taką wyglądała. Nie chcą ze mną rozmawiać

Użytkownik kostom63 edytował ten post 22 październik 2024 - 23:14

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych