Nie moja, maszyna mojej córki ;-) moja stoi poza kadrem :-D
#21 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2013 - 19:55
#22 OFFLINE
Napisano 03 maj 2014 - 22:14
Użytkownik Radek edytował ten post 03 maj 2014 - 22:19
- pietrus, fish28 i Apioo lubią to
#23 OFFLINE
Napisano 04 maj 2014 - 06:49
Bardzo ładny kijek,zarówno wykonanie jaki dobór kolorystyczny komponentów Sam blank,to juz dla mnie klasyka gatunku.
Gratki
#24 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2014 - 16:08
Kilka wędek uzbrojonych więc cos podeśle :-) . Kij uzbrojony dla kolegi ,na blanku Phenix-a FX701-1 korek mieszany +uchwyt Fuji SKSS16+ cokoliki aluminiowe+ przelotki Pacyific Bay Minimy Tich , na szczycie sic od Fuji .
Użytkownik Radek edytował ten post 27 listopad 2014 - 16:20
- kubaS 1 lubi to
#25 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 07:59
Ogólnie kijek spoko ,ale wydaje mi się ze za bardzo fore zjechałeś.
#26 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 10:27
Sobie bym tak na pewno nie zrobił ,ale klient Nasz Pannn . Wykonałem ja ,natomiast projekt i kolorystyka jest kolegi a o gustach się nie dyskutuje podobno ;-)
Moje klimaty to np. poniższy Batson Revelation REVS68ML-SB , 6-12lb opisany 3 -10g ale to kłamstwo :-) ,działa od 4 g + guma 2 cale do ok 20 g + 3 cale guma, ubrany w Fuji Aconity, do tego Fuji SKSS . Mój podstawowy kij na "lubelskie "sandacze z łodzi i większe okonie
Użytkownik Radek edytował ten post 28 listopad 2014 - 10:49
- Guzu, Del Toro i Przemek_M lubią to
#27 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 11:30
No to nie bardzo, jak koledze nie doszlifowałes korka. Za ostry papier, korek poszarpany.
#28 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 12:03
Chodziło mi o to, że kolega wybierał sobie jak ma to wszystko wyglądać a nie że koledze zrobiłem a sobie bym nie zrobił, może to źle zabrzmiało, (tak będąc w zgodzie z prawdą to korki przyniósł gotowe do tego z niecentrycznym otworem , ale to nie istotne ). Korek był bardzo słabej jakości i faktycznie się kruszył został zabezpieczony i przeszlifowany jeszcze raz 600 tka jak trochę się trochę utwardził .
#29 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 12:07
Po nałożeniu lakieru postaraj pobawić się zapalniczką,tak z umiarem aby dym nie poszedł ,tylko pękły pęcherzyki powietrza.
Chodzi o omotki przy fore w poprzedniej wędce ,tej dla kolegi .
No i jak już Marek pisał ,postaraj się dobrać odpowiednie gradacje papieru ściernego. Ja używam po kolei 40-ka---120-ka---240--500-600 nakoniec wystarczą,CzasemBurnta kończę 800-ką z umiarem nie za długo aby nie przegrzać.
#30 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 12:26
Ja staram się tak majać lakier żeby nie łapał powietrza. Robię to bez użycia mieszadełka. Lakier majam obracając pojemnik z lakierem a pęcherzyki powstałem przy nakładaniu wygrzewam pod świeczką.
#31 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 12:33
Patryk zwykla woskowa swieczka? Ja uzywam zapalniczki na gaz. Swieczki nie probowalem, wychodzac z zalozenia ze za bardzo kopci, podobnie zreszta kopca zapalniczki benzynowe.
#32 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 12:57
Zwykła żarówka czasem pomoże.Z zapalniczką raz się udało,raz nie i po robocie bo rączki mi się trzęsły z nerwów
#33 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 13:11
Używam zwykłych, takich małych, zapachowychPatryk zwykla woskowa swieczka? Ja uzywam zapalniczki na gaz. Swieczki nie probowalem, wychodzac z zalozenia ze za bardzo kopci, podobnie zreszta kopca zapalniczki benzynowe.
Wygrzewam po kilka sekund każdą 2/3 obroty i następna.
Użytkownik Patryk1125 edytował ten post 28 listopad 2014 - 13:12
#34 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 13:12
Używam zwykłych, takich małych, zapachowych
I nie kopci sie z tego zbytnio?
#35 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 13:30
I nie kopci sie z tego zbytnio?
Nie, nie kopcą, ustawiam je tak 10/15cm pod przelotka.
#36 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 13:37
Dzieki, moze sprobuje gdzies na jakim szrociaku
#37 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 15:12
Źródło ciepła ,płomień powinien być przykładany z boku blanku a nie pod nim
Z doswiadczenia też wiem ,że okopcenie powstaje przy zbyt długim podgrzewaniu i raczej w wyniku użycia swieczki niż zapalniczki na gaz.Jak pęcherz nie pęknie od razu ,to należy odpuścić płomień i pobawić się wykałaczką w celu likwidacji bąbelka.
#38 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 15:30
Źródło ciepła ,płomień powinien być przykładany z boku blanku a nie pod nim
Z doswiadczenia też wiem ,że okopcenie powstaje przy zbyt długim podgrzewaniu i raczej w wyniku użycia swieczki niż zapalniczki na gaz.Jak pęcherz nie pęknie od razu ,to należy odpuścić płomień i pobawić się wykałaczką w celu likwidacji bąbelka.
Ja mam inne doświadczenia w tym temacie. Cykliczne, kilkusekundowe wygrzewanie lakieru jest moim zdaniem bezpieczniejsze niż podgrzewanie zapalniczką. Warunek jest taki żeby temp. nie była za wysoka i czas za długi. Jeśli da się utrzymać dłoń nad płomieniem na wysokości blanku to jest ok.
Świeczki, których używam kopcą zaraz po odpaleniu i po ich zagaszeniu.
A okopcenie zapalniczką czegokolwiek nie jest trudną sprawą przeleć końcówką płomienia nad czymś efekt będzie widać odrazu.
#39 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 15:37
Wstawie Wam pozniej filmik jak to robia angielscy mistrzowie z 30 letnim doswiadczeniem to sie usmiejecie Tam nie ma pierdzielenia sie ze zbyt blisko blanku, z boku blanku czy ze przypadkiem lakier sie przypali. Jedzie gosc zywym ogniem prosto po lakierze, jakby blank chcial spalic hehehe
#40 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2014 - 19:07
Sorrki, 50 lat doswiadczenia
http://youtu.be/o66JXIq5jKY?t=3m7s
http://youtu.be/DmSHohEgY4A?t=5m2s
Tez tak lakier rozgrzewacie zeby nadmiar sciekal, juz nie mowie o dymieniu Bo ja tu sie pierdziele i modeluje, zeby to jakos wygladalo a tu taki prosty sposob
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |