PZW KIELCE czas na zmiany.
#301 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2019 - 21:13
- inspect lubi to
#302 ONLINE
Napisano 12 styczeń 2019 - 20:58
Na Brodach łowię głównie okonie i bolenie, bo szczupaki są mizerne a teraz okazuje sie, że do tego drogie. Poza tym trudno rzucać dużymi gumami w gąszczu żywcówek...
A można coś więcej na temat tych szczupaków?
#303 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2019 - 21:49
Na pytanie po kiego tak daleko wywiózł żywca. Odpowiedział że przecież ryby są na środku a nie po brzegach.Dodam że koryto w tym miejscu było oddalone jakieś 35m od brzegu. A tam gdzie miał żywca echo pokazuje 170cm. Po prostu brak słów
- _hubercik_ lubi to
#304 ONLINE
Napisano 16 styczeń 2019 - 20:52
Spotkanie na rozpoczęcie sezonu pstrągowego organizujemy 02-02-2019 tj.sobota.Ognisko około godz.12 miejsce spotkania sosnowy zagajnik nad mierzawą.
https://www.google.p...29!4d20.2390543 .Wcześniej łowimy gdzie kto woli.To pierwsze spotkanie w tym roku a po ostatnich wydarzeniach i w przeddzień kolejnych zebrań sprawozdawczych w kołach jest o czym pogadać.Zapraszam wszystkich zainteresowanych.Proszą o potwierdzanie w miarę możliwości swojej obecności,z góry dziękuję.
#305 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2019 - 23:10
- KALI i Skalniak lubią to
#306 OFFLINE
Napisano 16 styczeń 2019 - 23:20
Będę poraz pierwszy
- Skalniak lubi to
#307 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2019 - 09:52
Będę
- Skalniak lubi to
#308 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2019 - 19:21
Będę
- Skalniak lubi to
#309 ONLINE
Napisano 28 styczeń 2019 - 14:38
Kilkanaście zebrań sprawozdawczych za nami,czy ktoś z odwiedzających to forum może coś na temat zebrania w swoim kole napisać.
#310 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2019 - 15:49
W tym roku pierwszy raz brałem udział w zebraniu sprawozdawczym. Delikatnie mówiąc, mam bardzo mieszane uczucia. Osobiście głosowałem przeciw zakazowi wywózki zanęt i przynęt choć łowię tylko na spining. Uważam, że nie można zakazywać czegoś wszystkim przez patologiczne zachowania części wędkarzy. Fajnie, że przeszły chyba wszystkie wnioski o zwiększenie wymiarów ochronnych, przywrócenie wymiaru ochronnego płoci i utworzenie łowiska NK na zalewie miejskim w Kielcach. Był wniosek o zatrudnienie przez okręg pracowników do ochrony wód (jeśli dobrze zrozumiałem to na cały okręg kielecki jest dwóch strażników PSR).
Najbardziej jestem rozczarowany postawą delegatów. Odniosłem wrażenie, że dla nich wszystko jest albo problemem albo jest bardzo trudne. Nawet podawanie na stronie internetowej informacji o planowanym terminie zarybień (dzień i godzina, żeby chętni mogli być przy zarybieniu) jest trudne. Na narzekania członków koła, że w naszym okręgu jest fatalnie z łowiskami, delegat stwierdził że składki są niskie to nie ma co narzekać. Z pozytywnych rzeczy odniosłem wrażenie, że było zainteresowanie pomysłem zatrudnienia osób do ochrony wód.
- KALI, Skalniak, Iwan krk i 1 inna osoba lubią to
#311 ONLINE
Napisano 28 styczeń 2019 - 18:18
Dzięki maykel123 .
Jeszcze ktoś się podzieli swoimi spostrzeżeniami,sporo zebrań przed nami i takie informacje mogą być bardzo pomocne.
#312 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2019 - 06:58
W tamtych okręgach się dało.
#313 OFFLINE
Napisano 03 luty 2019 - 12:27
Poszedł oficjalny wniosek do okręgu Kielce
Zakaz wywozu przynęt i zanęt na wodach okręgu kieleckiego
Wreszcie ruszyło coś w temacie ,bo to co się wyrabia na zbiorniku Brody to zakrawa o absurd. Ludzie wywożą żywce bez ładu i składu aby dalej od brzegu bez poszanowania zasad współżycia i kultury z innymi wędkarzami
- _hubercik_ i Skalniak lubią to
#314 ONLINE
Napisano 03 luty 2019 - 16:36
Dziś się odbyło walne zebranie koła nr.34 Ostrowiec Miasto
Poszedł oficjalny wniosek do okręgu Kielce
Zakaz wywozu przynęt i zanęt na wodach okręgu kieleckiego
Wreszcie ruszyło coś w temacie ,bo to co się wyrabia na zbiorniku Brody to zakrawa o absurd. Ludzie wywożą żywce bez ładu i składu aby dalej od brzegu bez poszanowania zasad współżycia i kultury z innymi wędkarzami
To było raczej zapytanie ze strony okręgu.A czy oprócz tego jakieś wnioski były składane.
#315 OFFLINE
Napisano 03 luty 2019 - 17:21
Oczywiście pan delegat zapytany skąd ta różnica w ilości wpuszczanych ryb nie umiał odpowiedzieć
Tak samo zapytany czy wie że strażnic nie robią nic widząc łamanie zakazu necenia na tym że zbiorniku. Odpowiedział że Okręg nie jest zainteresowany egzekwowaniem tego przepisu RAPR
Użytkownik Tomek Scyzor edytował ten post 03 luty 2019 - 17:29
#316 OFFLINE
Napisano 04 luty 2019 - 10:39
Jakby nie patrzeć, to dość absurdalny przepis. Czasem lubiłem sobie posiedzieć z gruntówką jako odskocznią od spinningu, od dobrych kilku lat jest to całkiem uniemożliwione, bo łowienie tą metodą bez nęcenia na tak dużym zbiorniku jest raczej mało skuteczne. A zakwity wody jak były, tak są.
#317 OFFLINE
Napisano 04 luty 2019 - 11:27
Jakby nie patrzeć, to dość absurdalny przepis. Czasem lubiłem sobie posiedzieć z gruntówką jako odskocznią od spinningu, od dobrych kilku lat jest to całkiem uniemożliwione, bo łowienie tą metodą bez nęcenia na tak dużym zbiorniku jest raczej mało skuteczne. A zakwity wody jak były, tak są.
I tak tego przepisu nikt nie przestrzegał wszyscy łowili na koszyki wypełnione zanetą.
#318 OFFLINE
Napisano 04 luty 2019 - 14:52
A nawet jak próbowałeś komukolwiek zwrócić uwagę pływajac po Brodach czy Wiórach to można usłyszeć "że przecież bez zanęty nic nie bierze". Dlatego większość ma pochowane zanęty po torbach, plecakach a ten koszyk to tylko ozdoba - taka zabawa w kotka i myszkę
#319 OFFLINE
Napisano 05 luty 2019 - 09:20
Witam.
W związku ze zbliżającym się zebraniem sprawozdawczym w kole Skarżysko - Miasto, które odbędzie się w dniu 17.02.2019r na którym przedstawię poniższe wnioski do rozpatrzenia, mam prośbę o ewentualną korektę tych że i o ile ktoś ma jakieś propozycje to pochwalenia się tymi propozycjami.
Nie wiem czemu nikt do tej pory nie zgłosił w swoim kole, wniosku o korektę zawodów rangi spinningowych mistrzostw okręgu. Chyba maj to nie jest najlepszy termin, chociażby z powodu tarła sandaczy?!
Wolne wnioski na zebranie sprawozdawcze w 2019r
Zmiana terminu zawodów XXV Spinningowe Mistrzostwa Okręgu Seniorów i Juniorów z 19.05.2019r na październik lub wrzesień.
Ponowna próba utworzenia Strefy Cisz na zbiorniku Rejów
Utworzenie łowiska Złów i Wypuść na zbiornikach Piachy w Skarżysku Kamiennej
Propozycje zmian w RAPR w PZW o Kielce
- Wprowadzenie górnych wymiarów dla
- boleń do 40 cm i od 80 cm
- okoń do 20 cm i od 35 cm
- Pstrąg potokowy do 30 cm (na rzece Mierzawie do 35 cm) i od 45 cm
- Lipień do do 30 cm i od 40 cm
- Wprowadzenie limitu dobowego połowu Pstrąga potokowego i Lipienia do 2 sztuk łącznie (4 sztuk łącznie w tygodniu),przy czym ilość zabranych ryb w/w gatunków nie może przekroczyć 30 sztuk w roku.
- Wprowadzenie limitu dobowego połowu Jazia i Klenia do 4 sztuk łącznie
- Wprowadzenie limitu dobowego połowu okonia do 10 sztuk ,nie więcej niż 2,5 kg
- Wprowadzenie limitu dobowego połowu szczupaka i sandacza do 2 sztuk łącznie, przy czym ilość złowionych i zabranych ryb w/w gatunków nie może przekroczyć
łącznie 30 sztuk w roku.
- W siatkach do przechowywania ryb może znajdować się tylko jeden dobowy limit złowionych ryb,niezależnie od czasu jaki wędkarz przebywa na łowisku. Ryby przeznaczone do zabrania muszą być bezwzględnie wpisane w rejestr połowów
- Wprowadza się zakaz połowu metodą spinningową, w okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia na przynęty dłuższe niż 5 cm
- Wprowadza się zakaz połowu metodą spinningową, na wszystkich zbiornikach oraz na kanale w Połańcu w okresie 01.01 - 30.04
- Wprowadza się zakaz połowu na żywą i martwą rybkę oraz jej części w okresie od 01.01 do 30.04 przy połowach metodą spławikową, oraz w okresie od 01.01 do 31.05 przy połowach metodą gruntową;
Pozdrawiam
Robert
Użytkownik uvex edytował ten post 05 luty 2019 - 09:24
- _hubercik_ lubi to
#320 OFFLINE
Napisano 05 luty 2019 - 09:39
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych