Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
599 odpowiedzi w tym temacie

#581 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 853 postów

Napisano 09 sierpień 2024 - 23:24

Cześć, trochę wyszedłem z tematu wędkarstwa w ostatnim czasie. Czy obecna Ultergra 4000 FC za jakieś 500+ to dobry wybór do spiningu szczupakowego? Jest jakaś konkurencja w podobniej cenie?

Poszukaj w tym rozmiarze modelu spheros - dwa łożyka dołożysz zamiast tulei i … masz ultegrę, ale w metalowym korpusie.

#582 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1402 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 10 sierpień 2024 - 07:08

Ale raczej nie występuje z normalnym-wolnym przełożeniem.
  • Darek_W lubi to

#583 OFFLINE   LordG

LordG

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów

Napisano 10 sierpień 2024 - 08:37

Właśnie widzę, że słaba dostępność i szybkie przełożenie. Interesuje mnie przełożenie około 4.7
  • Darek_W lubi to

#584 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 853 postów

Napisano 10 sierpień 2024 - 14:19

Właśnie widzę, że słaba dostępność i szybkie przełożenie. Interesuje mnie przełożenie około 4.7

To życzę powodzenia, w znalezieniu nowego modelu shimano z taki przełożeniem, po poza nowym aero - jedynie modele PG mają przełożenie niższe. Reszta oferty startuje z przełożeniami od 5,0:1 w górę.

#585 OFFLINE   LordG

LordG

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów

Napisano 10 sierpień 2024 - 19:18

Wybór padł na tańszą wersję Shimano Nasci FC4000. Przełożenie dokładnie 1:4.7

#586 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 160 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 14 sierpień 2024 - 11:37

To życzę powodzenia, w znalezieniu nowego modelu shimano z taki przełożeniem, po poza nowym aero - jedynie modele PG mają przełożenie niższe. Reszta oferty startuje z przełożeniami od 5,0:1 w górę.

Od Sedony w górę wszystko co na mimośrodzie w rozmiarze 4000 posiada przełożenie 4.7:1. Zarówno starsze, jak i nowsze modele.

• LordG lubi to

#587 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 853 postów

Napisano 14 sierpień 2024 - 17:12

Od Sedony w górę wszystko co na mimośrodzie w rozmiarze 4000 posiada przełożenie 4.7:1. Zarówno starsze, jak i nowsze modele.

Nie pomyślałem o kołowrotkach z mimośrodem. Wątek o ultegrze, i zafiksowałem się na tych modelach z worm shaftem, od niej, tj. Ultegry, „w górę”.
  • LordG lubi to

#588 OFFLINE   MATIG

MATIG

MK FISHING :)

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 938 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Mateusz

Napisano 08 styczeń 2025 - 19:29

Cześć, szukam płytkiej szpuli do Ultegry FC 2500, z jakiego modelu będzie pasowna? :)

#589 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów

Napisano 08 styczeń 2025 - 20:24

Ciężko, od Stradic w górę nie pasuje, w dół Nasci też, musisz szukać szpuli ultegra 2500SHG, nie będzie łatwo raczej. Szybciej chyba by wyszło sprzedać i kupić Stradic lub Vanford 2500S bo koszt ściągania szpuli z JP no nie widzę sensu. Do Stradic czy Vanford masz masę szpulek.
  • MATIG lubi to

#590 OFFLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 301 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano 08 styczeń 2025 - 20:56

Akurat do vanforda nowego nie tak łatwo...

#591 OFFLINE   MATIG

MATIG

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 938 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 08 styczeń 2025 - 21:46

Ciężko, od Stradic w górę nie pasuje, w dół Nasci też, musisz szukać szpuli ultegra 2500SHG, nie będzie łatwo raczej. Szybciej chyba by wyszło sprzedać i kupić Stradic lub Vanford 2500S bo koszt ściągania szpuli z JP no nie widzę sensu. Do Stradic czy Vanford masz masę szpulek.

No właśnie nawet na aliexpress nic mi się nie wyświetla, kiedyś mi coś mignęło do ultegry, ale nie mogę teraz tego znaleźć. Sprzedawać nie zamierzam kręci miodnie jak na tą klase kołowrotka. Ciekaw jestem w drugą stronę czy by dało coś zmodyfikować tj. tą zębatke od terkotki na ośce razem z łożyskiem podkładkami dać od modelu wyżej od stadica, ciekaw jestem czy wtedy szpule od stradica i w górę by pasowały  :huh:

#592 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów

Napisano 08 styczeń 2025 - 23:22

Musiałbyś dać całą oś, o ile pasuje tego nie wiem. Nawet jeżeli pasuje jak pisałem wcześniej finansowo nie opłacalne zupełnie.

Jedyne co usprawiedliwia tako zabieg to miłość do konkretnego egzemplarzach młynka vi akurat jestem w stanie zrozumieć i żadne liczenie kasy nie wchodzi oczywiście w grę.

Juz raczej wolałbym zamówić z 3 szpulki z Japonii jezeli tak lubisz ten młynek,ale nie bawiłbym się w wymianę oski itp

Tu masz link do sklepu gdzie możesz zamówić szpulki 2500SHG

https://www.hedgehog...jp/product/4959

Użytkownik Valo edytował ten post 09 styczeń 2025 - 00:04

#593 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów

Napisano 08 styczeń 2025 - 23:58

Akurat do vanforda nowego nie tak łatwo...

Chodzi mi o segment od którego w górę jest kompatybilność, tj od Vanford/ Stradic są kompatybilne aż do Stelli, seryjne jak i Yumeya. Do nowego Vanforda 2024 psuje cała masa szpul: Vanford pierwsza generacja, Stradic FL / FM, Twin Pwer FD / FE, Vanquish FB / FC, Stella '18 ' 22 i od mniej popularnych u nas Sustain FJ, Niektóre Sephie, generalnie do modelu 2500 / C3000 / 3000MHG podejdą wszystkie ze standardem Yumeya S33.

Chyba że ktoś jest purystą i koniecznie musi mieć oryginał w obrębie rocznika modelu to niestety trzeba czekać.

Użytkownik Valo edytował ten post 09 styczeń 2025 - 00:00

#594 OFFLINE   MATIG

MATIG

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 938 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 09 styczeń 2025 - 01:44

Musiałbyś dać całą oś, o ile pasuje tego nie wiem. Nawet jeżeli pasuje jak pisałem wcześniej finansowo nie opłacalne zupełnie.

Jedyne co usprawiedliwia tako zabieg to miłość do konkretnego egzemplarzach młynka vi akurat jestem w stanie zrozumieć i żadne liczenie kasy nie wchodzi oczywiście w grę.

Juz raczej wolałbym zamówić z 3 szpulki z Japonii jezeli tak lubisz ten młynek,ale nie bawiłbym się w wymianę oski itp

Tu masz link do sklepu gdzie możesz zamówić szpulki 2500SHG

https://www.hedgehog...jp/product/4959

Bez przesadyzmu z tą sympatią do tego modelu hehe jest po prostu cenowo atrakcyjny i prezentuje dosyć fajną kulturę pracy. Dzięki za link do strony. z jp już miałem dawno zapisaną stronkę z możliwością zamówienia, a żeby długo nie czekać pomyślałem że może coś będzie pasować właśnie z bardziej dostepnych w kraju modeli

• Valo lubi to

#595 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 160 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 12:57

Cześć, szukam płytkiej szpuli do Ultegry FC 2500, z jakiego modelu będzie pasowna? :)

Zaryzykowałbym próbę zaimplementowania szpili z Nasci 😉 Na allegro taka szpula do Nasci 2500S jest dostępna. W razie czego zawsze można odesłać.

Nie będę teoretyzował, żeby nie trafić pod ostrzał praktyków, ale mimo różnicy rozmiarów między tymi modelami (które posiadam i sprawdzałem) śmiem twierdzić, że szpula z Nasci 2500S będzie kompatybilna z Ultegra FC 2500/C3000.

edit. Doszedłem do wniosku, że rozwinę moją wypowiedź, żeby uprzedzić niepotrzebne spekulacje. Założyłem szpulę z rozmiaru C3000 na młynek w rozmiarze 1000/C2000. Szpula osadzona jest stabilnie, po dokręceniu nie chybocze się na wszystkie strony świata, idzie tym zakręcić, ale kręci się ciężko, ponieważ ramiona rotora ocierają o szpulę. Średnica ośki jest taka sama, długość gwintu również. Nie mam pojęcia co może stać na przeszkodzie w kompatybilności szpul Ultegry FC z Nasci FC. Dodam również, że osadzenie szpuli jest takie samo. W modelach klasyfikowanych katalogowo wyżej osadzenie szpuli jest inne niż we wcześniej wymienionych modelach.

Pozdrawiam.

Użytkownik WedkarzIncognito edytował ten post 09 styczeń 2025 - 13:01

• MATIG lubi to

#596 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 14:50

Czar prysnie jak nawiniesz linkę. Szpula nie nadaje się ma inną wysokość. Szpule Ultegry są wyższe niż Nasci.

2500 Ultegra ma wysokość jak reszta modeli wyżej czyli 17mm, Nasci jeżeli dobrze pamiętam 14.5mm samo osadzenie to niestety nie wszystko.

Użytkownik Valo edytował ten post 09 styczeń 2025 - 14:59

• MATIG i przemo_w lubią to

#597 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2331 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 09 styczeń 2025 - 17:03

Czar prysnie jak nawiniesz linkę. Szpula nie nadaje się ma inną wysokość. Szpule Ultegry są wyższe niż Nasci.

2500 Ultegra ma wysokość jak reszta modeli wyżej czyli 17mm, Nasci jeżeli dobrze pamiętam 14.5mm samo osadzenie to niestety nie wszystko.

Dobrze pamiętasz :-)
Jeszcze rant jest w nasci 0.5 mm węższy niż w Ultegrze.
  • MATIG i Valo lubią to

#598 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2331 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 09 styczeń 2025 - 17:05

Zaryzykowałbym próbę zaimplementowania szpili z Nasci Na allegro taka szpula do Nasci 2500S jest dostępna. W razie czego zawsze można odesłać.

Nie będę teoretyzował, żeby nie trafić pod ostrzał praktyków, ale mimo różnicy rozmiarów między tymi modelami (które posiadam i sprawdzałem) śmiem twierdzić, że szpula z Nasci 2500S będzie kompatybilna z Ultegra FC 2500/C3000.

edit. Doszedłem do wniosku, że rozwinę moją wypowiedź, żeby uprzedzić niepotrzebne spekulacje. Założyłem szpulę z rozmiaru C3000 na młynek w rozmiarze 1000/C2000. Szpula osadzona jest stabilnie, po dokręceniu nie chybocze się na wszystkie strony świata, idzie tym zakręcić, ale kręci się ciężko, ponieważ ramiona rotora ocierają o szpulę. Średnica ośki jest taka sama, długość gwintu również. Nie mam pojęcia co może stać na przeszkodzie w kompatybilności szpul Ultegry FC z Nasci FC. Dodam również, że osadzenie szpuli jest takie samo. W modelach klasyfikowanych katalogowo wyżej osadzenie szpuli jest inne niż we wcześniej wymienionych modelach.

Pozdrawiam.

No popatrz co Ci wyszło z teoretyzowania.
Już wiesz co stoi na przeszkodzie kompatybilności?

#599 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 17:28

Ogólnie grube wnioski, wyższy stopien wtajemniczenia. Na podstawie szpul zamienionych między dwoma różnymi body które nawet w obrębie modelu mają inne szpule. Dodatkowo sprawdzanie miedzy dwoma rozmiarami body roznych modeli, gdzie równie rozmiar do rozmiaru szpule mają inne wymiary. Nie bardzo wiem jaki jest tego sens takiego działania.

Ale elaborat ładny szacuneczek dla kolegi 😄

Użytkownik Valo edytował ten post 09 styczeń 2025 - 17:29

#600 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 160 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 21:07

Tego parametru nie wziąłem pod uwagę, faktycznie mój błąd. W wolnej chwili mając luzem te młynki pod ręką na szybko sprawdziłem szpule, ale okazuje się nie dokładnie i przyznaję, że popełniłem błąd nie biorąc pod uwagę wysokości szpul.

No popatrz co Ci wyszło z teoretyzowania.
Już wiesz co stoi na przeszkodzie kompatybilności?

Z teoretyzowania wszyło tyle, że ja oraz osoby czytające ten wątek staną się bogatsi o tę wiedzę 🙂

Użytkownik WedkarzIncognito edytował ten post 09 styczeń 2025 - 21:07

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych