Cześć, szukam płytkiej szpuli do Ultegry FC 2500, z jakiego modelu będzie pasowna?
Zaryzykowałbym próbę zaimplementowania szpili z Nasci 😉 Na allegro taka szpula do Nasci 2500S jest dostępna. W razie czego zawsze można odesłać.
Nie będę teoretyzował, żeby nie trafić pod ostrzał praktyków, ale mimo różnicy rozmiarów między tymi modelami (które posiadam i sprawdzałem) śmiem twierdzić, że szpula z Nasci 2500S będzie kompatybilna z Ultegra FC 2500/C3000.
edit. Doszedłem do wniosku, że rozwinę moją wypowiedź, żeby uprzedzić niepotrzebne spekulacje. Założyłem szpulę z rozmiaru C3000 na młynek w rozmiarze 1000/C2000. Szpula osadzona jest stabilnie, po dokręceniu nie chybocze się na wszystkie strony świata, idzie tym zakręcić, ale kręci się ciężko, ponieważ ramiona rotora ocierają o szpulę. Średnica ośki jest taka sama, długość gwintu również. Nie mam pojęcia co może stać na przeszkodzie w kompatybilności szpul Ultegry FC z Nasci FC. Dodam również, że osadzenie szpuli jest takie samo. W modelach klasyfikowanych katalogowo wyżej osadzenie szpuli jest inne niż we wcześniej wymienionych modelach.
Pozdrawiam.
Użytkownik WedkarzIncognito edytował ten post 09 styczeń 2025 - 13:01