Okoniówka
#941 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2020 - 14:32
WĘDKA MIKADO LX SAPPHIRE SPIN 240 C.W. 10G
Mikado Katsudo Slim 229 i do 9g,
Ewentualnie droższa wersja
Mikado komisori perch 240 i do 12g.
Chodzi mi głownie o łapanie z brzegu.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
- SiwyMati lubi to
#942 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2020 - 16:59
Super wędeczka. Czuła, fajny hol i celne rzuty. Niestety kiedyś położyłem na dachu samochodu i odjechałem. :-(
- Pescador de caña lubi to
#943 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2020 - 10:02
A miał ktoś styczność z wędkami mikado i może wyrazić swoją opinie, chodzi mi dokładnie o dwa , w sumie trzy egzemplarze:
WĘDKA MIKADO LX SAPPHIRE SPIN 240 C.W. 10G
Mikado Katsudo Slim 229 i do 9g,
Ewentualnie droższa wersja
Mikado komisori perch 240 i do 12g.
Chodzi mi głownie o łapanie z brzegu.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Ja mam prawie rok Katsudo Slim 1-9. Trochę o nim jest na forum. Wrzucałem zdjęcia ugięcia w wątku o wędkach Mikado jakoś w kwietniu. Dla mnie super kijek, akcja med-fast. Taki cięty parabolik. Super trzyma rybę. Najlepiej działa wg mnie w zakresie 3-7g + gumka. Opad czuć niby od 2g ale musi być cienka pletka i niezbyt silny wiatr. Oczywiście woblerki, obrotóweczki i wszelkie inne blaszki i ogonki też ogarnia bez problemu.
Wędka mega cienka z krótkim dolnikiem. Ma zapas mocy, w niedziele jako przyłów szczupak 65 cm wyjechał dosłownie w minutę. Złowiłem na nią masę okoni, kilka boleni i trochę jazi. W listopadzie ogarniałem nią pstrągi na komercji i też radziła sobie bez problemu z tęczakami pod 50 cm.
Poprawnie wyważa tą wersję kołowrotek 250 gram, ja mam do niej Nasci 2500.
Mnie tak zaczarował tej kijek że zamówiłem sobie jeszcze wersje 0,5-5 gram pod białoryb i microjigi.
Jak możesz trochę poczekać to MIKADO LX SAPPHIRE SPIN 240 C.W. 10G będzie dostępny pod koniec lutego w odświeżonej wersji, blanki te same co wcześniej ale ubrana w przelotki Fuji Fazlite, ja miałem kiedyś pierwsza wersję tego kija i do dziś żałuje że go sprzedałem.
Załączone pliki
Użytkownik Ostry edytował ten post 28 styczeń 2020 - 10:06
#944 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2020 - 10:37
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#945 OFFLINE
Napisano 23 luty 2020 - 07:59
Panowie, rozważam zakup nowej okoniówki...pomóżcie
Wymagania :
-koniecznie wklejka ex. fast
-długość 2.00 - 2.20 max
-komfort rzutu min. twister relax 3/4 + główka 1.5g max. guma 5cm + 5g główka (tzn. żeby pod takim zestawem jeszcze nie klękała wklejka)
-komponenty Fuji
-dobre wyważenie
Zakładam budżet do 500 pln. Znajdę coś takiego ?
#946 OFFLINE
Napisano 24 luty 2020 - 21:50
Kupiłem ostatnio microflex 230cm 2-10g. Będzie to mój kijek na okonie Wiślane, natomiast będąc wczoraj nad jeziorem, stwierdziłem że potrzebuje czegoś delikatniejszego. Coś co realnie, z dobrym czuciem obsłuży 1,5g główke+ keitechy 2''. Długości to mnimum 220cm, a maks 240cm. Zastanawiam się również nad microflexem 230 1-7, ale nie wiem czy podana przeze mnie gramatura będzie dobrze obsługiwana
Użytkownik Squidward edytował ten post 24 luty 2020 - 21:50
#947 OFFLINE
Napisano 24 luty 2020 - 22:09
Daiwd, ja obecnie mam Daiwę Trout Area Commander 2.30 / 1-7g i ES'y 2" na główkach 1.5 - 2g posyła daleko i daje komfort łowienia
Ale to wklejka...także nie wiem czy Ci pasuje "proteza" Ja zmieniam bo potrzebuję czegoś krótszego i z odrobinę twardszą szczytówką.
#948 OFFLINE
Napisano 26 luty 2020 - 13:51
#949 OFFLINE
Napisano 26 luty 2020 - 15:15
Ten kijek świetnie radzi sobie z większymi przyłowami.
#950 OFFLINE
Napisano 26 luty 2020 - 22:16
#951 OFFLINE
Napisano 27 luty 2020 - 06:13
Chciałem pobawić się trochę w dropshota bo nigdy nie próbowałem a wyjazd długi to szkoda patrzeć na jezioro. Najwyżej kupię na szybko jakiegoś jaxona wklejkę.
Polecam https://allegro.pl/o...18-g-7336406779 cena nie jest zabójcza, a przerasta jakością i użytkowością każdego Jaxona 3-krotnie.
#952 OFFLINE
Napisano 28 luty 2020 - 11:37
W innym wątku dowiedziałem się, że microflex 230 2-10g, którego ostatnio kupiłem na Wiślane okonie nie jest zbyt dobrym wyborem pod prowadzenie gum. Podobno słabe czucie, ''głuchy jak pień'' itp.
W takim razie, czy istnieje spinning, który spełniałby oczekiwania, lub chociaż byłby blisko....?
- około 300zł ewentualnie do 400zł
-długość około 230cm, nie chce nic koło 2m, skoro wędkuję wyłącznie z brzegu, a ma to ograniczać długość rzutów.
- wyłącznie gumy 2'' i 3'' na główkach 3-5g
-wspomniana ''elektryczność'', widoczny jakkolwiek opad, czucie delikatnych brań itp.
-pod okonkami głębsze ugięcie, nie zależy mi żeby każdego okonia ciągnąć po powierzchni, tylko o jakąś walkę
-jeżeli wklejka to płynne, głębsze ugięcie pod okonkami, tak jak wyżej, bez przesztywnień albo holem wyłącznie szczytówką
W wątku zazwyczaj są kijki około 2m, a to mnie trochę zraża
Dodam, że na jezioro chce osobny spinning, aby ogarniał gumki na główkach 1-3g. Wybór padł wstępnie na Tsuri Emotion 4lb 218cm, ale czy to się nadaje......
Im więcej człowiek czyta takie fora, tym większy mętlik w głowie.
#953 OFFLINE
Napisano 28 luty 2020 - 13:17
-długość około 230cm, nie chce nic koło 2m, skoro wędkuję wyłącznie z brzegu, a ma to ograniczać długość rzutów.
- wyłącznie gumy 2'' i 3'' na główkach 3-5g
-wspomniana ''elektryczność'', widoczny jakkolwiek opad, czucie delikatnych brań itp.
Kolego kijem długości 1.83 główką 2-3g + 2" rzucam na odległość 30 metrów więc argument, że krótki kij ogranicza długość rzutów możesz włożyć między bajki. Też tak kiedyś myślałem.
Krótki kij z brzegu ma inne minusy - wszystko w zależności od łowiska. Ja je akceptuje i nie chce już kijków dłuższych niż 2.2m tym bardziej że lwią część sezonu spędzam pływając pontonem.
Fajne, szybkie, cięte kijki długości do 2.20 ma w swojej ofercie Dragon - seria CXT SF-X SuperFast lub MicroSpecial.
Ja ostatnio nabyłem Westina z serii W3 - też widziałem w ich ofercie kijki o parametrach zbliżonych do Twoich założeń ale ich nie macałem więc się nie wypowiadam.
Użytkownik scOOtt edytował ten post 28 luty 2020 - 13:21
- Alexspin lubi to
#954 OFFLINE
Napisano 28 luty 2020 - 14:57
No właśnie może coś z MS-Xów? Wcale te od 0,5 do 8g nie są takimi powolniakami http://www.fors.com....0-5-8g-recenzja
#955 OFFLINE
Napisano 28 luty 2020 - 15:42
Olek - wykorzystam Twoją sugestię i pozyskam wymienionego Kongera Ultrisa. Zimowe poszukiwania nowych patyków sprzyjają takim eksperymentom......
Co do microflexa, to mam podobne odczucia - ''głuchy jak pień'' . W poszukiwaniu ciekawych propozycji i dużo tańszych od wspomnianego DAM-a proponuję sprawdzić .....a jakże Jaxon Grey Stream 1,98, 1-7g . Pewnie bardzo elektryczny to on nie jest, ale dynamiką i ogólnym wyważeniem może zawstydzić niejednego poławiacza okoni.
Zakładam, że zakup patyka w cenie motka plecionki, to niewygórowana inwestycja - "TYLKO sprawdzam".
- Alexspin lubi to
#956 OFFLINE
Napisano 28 luty 2020 - 15:55
Microflex głuchy jak pień ??Olek - wykorzystam Twoją sugestię i pozyskam wymienionego Kongera Ultrisa. Zimowe poszukiwania nowych patyków sprzyjają takim eksperymentom......
Co do microflexa, to mam podobne odczucia - ''głuchy jak pień'' . W poszukiwaniu ciekawych propozycji i dużo tańszych od wspomnianego DAM-a proponuję sprawdzić .....a jakże Jaxon Grey Stream 1,98, 1-7g . Pewnie bardzo elektryczny to on nie jest, ale dynamiką i ogólnym wyważeniem może zawstydzić niejednego poławiacza okoni.
Zakładam, że zakup patyka w cenie motka plecionki, to niewygórowana inwestycja - "TYLKO sprawdzam".
Nie ma drugiego tak elektrycznego kija za te pieniądze.
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
#957 OFFLINE
Napisano 28 luty 2020 - 16:38
- lukaszkosciukiewicz lubi to
#958 OFFLINE
Napisano 28 luty 2020 - 16:44
O właśnie i tutaj tkwi cały konsensus.@Trex trzymales w rękach microflex 1.9 ? Domniemam, że nie. We wszystkich zakresach c.w. w tej długości ten kij jest szybki i czuły. Używam wersji 1.9 3-15 z powodzeniem pod sandacza na lekko i moi koledzy po kiju również. Dziwi mnie fakt, że na tak poczytnym forum wypowiadają się ludzie w tematach, w których nie mają pojęcia. Microflex staje się zupełnie innym kijem, w mojej opinii, znacznie gorszym im dłuższy jest. Czasem milczenie jest złotem, naprawdę, tym bardziej, że jest tu dużo doświadczonych wędkarzy, którzy nie jeden kij obskoczyli. Zalecam nie wypowiadanie się w celu zablysniecia w tematach, których się nie "dotknelo". Bez urazy.
Im dłuższy tym gorszy.. idealnie ujęte.
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
- trex i delux64 lubią to
#959 OFFLINE
Napisano 28 luty 2020 - 17:15
Kolega i Ja przytoczyliśmy opinię o wędce o dł. 2,30 i gramaturze 2-10g i o tej wędce opinię podtrzymuję.
@Trex trzymales w rękach microflex 1.9 ? Domniemam, że nie. We wszystkich zakresach c.w. w tej długości ten kij jest szybki i czuły. Używam wersji 1.9 3-15 z powodzeniem pod sandacza na lekko i moi koledzy po kiju również. Dziwi mnie fakt, że na tak poczytnym forum wypowiadają się ludzie w tematach, w których nie mają pojęcia. Microflex staje się zupełnie innym kijem, w mojej opinii, znacznie gorszym im dłuższy jest. Czasem milczenie jest złotem, naprawdę, tym bardziej, że jest tu dużo doświadczonych wędkarzy, którzy nie jeden kij obskoczyli. Zalecam nie wypowiadanie się w celu zablysniecia w tematach, których się nie "dotknelo". Bez urazy.
No jak się tylko microflexa dotyka....to trudno mieć odniesienie....Milczenie jest złotem. I w tym się zgadzamy.
- Alexspin lubi to
#960 OFFLINE
Napisano 28 luty 2020 - 17:49
- trex lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych