Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Okoniówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1684 odpowiedzi w tym temacie

#1621 OFFLINE   cthulhu

cthulhu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Jerzy

Napisano 18 sierpień 2024 - 11:16

Cóż ..., jeśli nastawiasz się na okonie to z tzw. przyłowem trzeba się liczyć, ale jeśli to nie będzie duża ryba to raczej nie będziesz mieć problemu, 60 czy 70 wyjadą bez kłopotu.. Bardziej obawiałbym się czy linka wytrzyma (w kontekście odcinki), a nie wędka choć domyślam się, że plecionka raczej nie będzie zbyt finezyjna. Może napisz o jakim akwenie mowa, a zapewne ktoś bardziej obeznany w temacie podpowie więcej.

Tym razem Bracke. Ogólnie posiadam Shimano bestmastera 14-42 i pod kotlety SG4 50-100 czy jakoś tak
A ogólnie to jaka pletka pod okonie będzie najkorzystniejsza?

#1622 OFFLINE   cthulhu

cthulhu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Jerzy

Napisano 18 sierpień 2024 - 11:17

Aha. Posiadam jeszcze Mikado kamisori Zander do 28gr

#1623 OFFLINE   Łukasz 24

Łukasz 24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 126 postów
  • Lokalizacjaz nad Wisły
  • Imię:Łukasz

Napisano 30 wrzesień 2024 - 10:42

Polecicie jakiś kij okoniowy w długości 2,10 - 2,30 podchodzący pod xfasta, który ogarnie od 2 do 5 gram z gumką 2-3 cale?

#1624 OFFLINE   gringo

gringo

Indiana

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 617 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Grzegorz

Napisano 30 wrzesień 2024 - 19:28

Noctis 5lb
  • Krzysiek Rogalski lubi to

#1625 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 562 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 30 wrzesień 2024 - 19:59

Ale coś gotowego chcesz czy do zrobienia?

#1626 OFFLINE   Łukasz 24

Łukasz 24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 126 postów
  • Lokalizacjaz nad Wisły
  • Imię:Łukasz

Napisano 30 wrzesień 2024 - 20:13

Ale coś gotowego chcesz czy do zrobienia?

Może być coś z gotowych.

#1627 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 562 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 30 wrzesień 2024 - 20:25

No to ma Wiśle ostatnio walczę z Daiwa Pro Staff 2,10 3-10 UL Spin - kij na pstrągi ale bardzo szybki przechodzący w pełne ugięcie podczas holowania mega czuły! Kupiłem używkę na próbę i dzisiaj wiem że kupiłbym nówkę. Ostatnio był praktycznie nowy na giełdzie.

#1628 OFFLINE   NAD BUGIEM

NAD BUGIEM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Paweł

Napisano 09 październik 2024 - 08:27

Witam
Chcę kupić wędkę okoniową o długośći ok 230 cm i c.w. do 7, max 10 gram,
Rozważam dam microflex 230 do 7 gram.
Co polecacie w cenie około 350zł?
Pozdrawiam

#1629 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 20 październik 2024 - 20:17

KAMISORI PERCH 220/12 MIKADO
Mogę prosić o szerszą recenzję? Od ilu gram gada ile max można rzucić?
Mam jaxon gray stream 2-12 ale to klucha. Chcę bardziej fast/x-fast

#1630 OFFLINE   seba666

seba666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 258 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 21 październik 2024 - 07:20

Panowie co polecacie do dłubania okoni na malutkie przynęty główki max 3 gramy .
Akcja w miarę szybka.

#1631 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 21 październik 2024 - 12:29

.

Użytkownik Alexspin edytował ten post 21 październik 2024 - 12:33

#1632 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 21 październik 2024 - 12:33

Polecicie jakiś kij okoniowy w długości 2,10 - 2,30 podchodzący pod xfasta, który ogarnie od 2 do 5 gram z gumką 2-3 cale?

Witam
Chcę kupić wędkę okoniową o długośći ok 230 cm i c.w. do 7, max 10 gram,
Rozważam dam microflex 230 do 7 gram.
Co polecacie w cenie około 350zł?
Pozdrawiam

Panowie co polecacie do dłubania okoni na malutkie przynęty główki max 3 gramy .
Akcja w miarę szybka.

W odpowiedzi na kilka wcześniejszych zapytań, szczególnie dla osób, które nie mają nadmiaru kasy polecam https://allegro.pl/o...0-g-16646824090. Oczywiście jeśli ktoś chce wydać większe pieniądze to nie widzę przeszkód, mimo, że te większe pieniądze płaci się przeważnie za "firmę", a nie za funkcjonalność, jakość i wytrzymałość. ;)

#1633 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 21 październik 2024 - 13:34

Piękne to były czas gdy taki sprzęt spełniał wymagania.... 

• Krzysiek Rogalski i strary lubią to

#1634 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 717 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 22 październik 2024 - 04:33

To chyba inna półka wędek do porównania.
Łowię tym Mikado od 2 sezonów ale go sobie przerobiłem. Skrobanie banku i wymiana przelotek na lżejsze SG. Zyskał na szybkości i już nie jest taki kluskowaty. Czułość bardzo dobra. Głównie łowię na przynęty 10cm i 5g czyli masa sumaryczna koło górnego cw. Woda głęboka bo nawet 15 trzeba łowić.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

#1635 OFFLINE   matysznak

matysznak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWPR
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Matysek

Napisano 22 październik 2024 - 08:25

Akcja w miarę szybka.

Popatrz na Corto od GL. Najlepiej gdybyś trafił model z 2018, albo jakiś dzisiejszy UX.

#1636 OFFLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 22 październik 2024 - 14:38

Piękne to były czas gdy taki sprzęt spełniał wymagania.... 

Poziom wymagań jeśli chodzi o sprzęt wędkarski, jest odwrotnie proporcjonalny do rybostanu naszych wód i do czasu, który możemy poświęcić na łowienie. Widzę to po swoim przykładzie.

Użytkownik Krzysiek Rogalski edytował ten post 22 październik 2024 - 14:44

#1637 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 562 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 22 październik 2024 - 17:07

No trochę tak, niektóre wędki czy kołowrotki to prawie jak biżuteria :-) a i specjalizacja coraz węższa. Inna wędka na gumy inna na blachy itd.. robi się tego pół garażu!
  • popper lubi to

#1638 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 22 październik 2024 - 17:42

Można dojść do poziomu jednej linki i jednej przynęty...
  • popper i Darek_W lubią to

#1639 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 562 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 22 październik 2024 - 18:15

Można dojść do poziomu jednej linki i jednej przynęty...

I jedna konkretna ryba, nie gatunek ale ryba - o imieniu Stefan  :D

• Krzysiek Rogalski i Szymon82 lubią to

#1640 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 23 październik 2024 - 20:00

Witam.

Czy kij jest niedoszacowany?
- Tak jest niedoszacowany i bliżej mu do kija 5-15 lub 5-20 niż do GreyStreama 2-12, o czym może świadczyć średnica blanku, która gołym okiem jest znacznie większa w Kamisori.
Czy jest to X-Fast i czy jest czulszy niż Greay Stream?
- Parametr względny i dlatego moim zdaniem X-Fast to nie jest, ale na pewno jest szybszy i czulszy niż Grey Stream. Może gdyby nie ta warstwa lakieru na blanku to byłby on czulszy i szybszy.
Od ilu rzuca?
- Jeżeli łączna waga przynęty oscyluje w wadze 5-10 gramów, to Kamisori na pewno dobrze sobie poradzi z wymienioną przez Ciebie górną granicą ciężaru przynęty.
Czy poradzi sobie z ewentualnymi przyłowami ryb?
- Pod tym względem jestem całkowicie spokojny o Kamisori, ponieważ ten kij mocno pracuje szczytem, a w dolniku czuć przysłowiowy zapas mocy.

Po więcej szczegółów zapraszam do lektury :)

Jako posiadacz Grey Streama (228/2-12), który jakiś czas temu postanowił zastąpić Grey Streama wędziskiem, o które pytasz (Kamisor Perch 220/12), to pozwolę sobie napisać parę zdań na temat Kamisori oraz wymienić różnice między Kamisori i Grey Streamem. Zaznaczam również na wstępie, że jest to wyłącznie moja subiektywna opinia.

Kamisori posiadam w starej wersji i nie mam pojęcia, czy w praktyce różni się ona od nowej. Jedyna różnica, jaką zauważyłem, to kapselek w dolniku (stara wersja ma logo orzełka z napisem Mikado, a nowa wersja literkę M). W ręce nowej wersji nie miałem, więc nie mam pojęcia czy technicznie jest to nadal ten sam patyk. Kij spięty jest z 250 gramowym kołowrotkiem w rozmiarze 2500/C3000, a na nim nawinięta jest 8-splotowa plecionka 0,04 mm zakończona 0,20 mm fluo (zdarza się również założyć wolfram do 2,5 kg).
Zacznę od parametru, o którym była mowa w tym wątku. Jeżeli według Ciebie Grey Stream jest wolną kluchą, to przypuszczam, że możesz się lekko rozczarować. Moim zdaniem Kamisori wcale nie jest takie duuuuuużo szybsze niż Grey Stream (może dlatego, że moim zdaniem Grey Stream takim wolnym kijem nie jest), a na pewno nie nazwałbym tego przepaścią. Kamisori oczywiście jest szybsze od Grey Streama, szybciej gaśnie, sprawia wrażenie bardziej pałowatego i na sucho czuć tę różnicę, ale tak jak napisałem wyżej, przepaścią bym tego nie nazwał.
Nie wiem również jakiej długości posiadałeś Grey Streama, ale porównując ten parametr między 228-centymetrowym Grey Streamem, a 220-centymetrowym Kamisori, to w moim odczuciu Grey Stream na pewno nie jest wolną kluchą. Wspomnę również, że według mnie ten parametr jest względny, ponieważ to, co dla jednego jest Fastem, dla drugiego będzie X-Fastem, a dla jeszcze trzeciego będzie Moderate Fastem. Kamisori Perch 220/12 moim zdaniem to Fast. Do X-Fasta trochę mu brakuje.

Od ilu gram gada Kamisori. Używam głównie gum w przedziale od 5 do 8 cm na obciążeniu od 3 do 8 gramów. Głównie są to kopyta i jaskółki. Ciężko jednoznacznie mi się odnieść do tego zagadnienia, ponieważ jest różnica rzucając 5 cm jaskółką z 8 gramową czeburaszką, a 8 cm kopytem z 5 gramową główką jigową, mimo że to 8 cm kopyto z 5 gramową główką jest w praktyce cięższe, ale skupienie ciężaru jest korzystniejsze w przypadku jaskółki z 8 gramową czeburaszką.
W moim odczuciu ten kij gada już z 3-calowym kajtkiem na 3,5 gramowej główce jigowej. Opad jest wyczuwalny, chyba że łowisz na wodach, na których przeważnie łowie osobiście, czyli na mulistym, piaszczystym, miękkim dnie, to wtedy pod ręką wyczuwalny będzie opad dopiero przy wcześniej wspomnianej jaskółce na 8 gramach. Zaznaczam również, że wyczuwalny nie oznacza kopnięcia niczym przy obijaniu kamieni lub bardzo twardego dna. Podbijanie takich ciężarów nie robi na nim wrażenia i tym samym uważam, że spokojnie dałby sobie rade z cięższymi przynętami. Sporadycznie używam twardzieli (przynęty metalowe, drewniane, plastikowe), ale z nimi kij sobie radzi bezproblemowo i są to najczęściej obrotówki w rozmiarze 2-3 / 8-10 gramów lub +/- 7 cm poppery.

Odległości rzutowe. Są one oczywiście uzależnione od wielu czynników, ale na swoim zestawie przy użyciu 7 cm jaskółki na 8 gramowej czeburaszce rzuty na odległości rzędu 40 - 50 metrów nie są niczym nadzwyczajnym. Sprawa ma się gorzej, gdy schodzimy z gramaturą przynęty, to oczywistym faktem jest, że odległości rzutowe będą maleć. Rzucam nawet 2 calowymi kajtkami na 5 gramach i oczywiście można tym rzucić, ale przy takiej wadze przynęty jednak Grey Stream notował dalsze odległości.
Optimum dla tego kija to okolice 10 gramów łącznej wagi przynęty w zależności od typu przynęty i dobranego obciążenia. Przy używaniu lżejszych przynęt odczuwam brak takiej jakby elastyczności w blanku, nie ma takiego jakby to nazwać, efektu katapulty. Powyżej optymalnych 10 gramów ogarnie na luzie i czuć to używając tego wędziska, ale osobiście nie próbowałem jakoś mocno przeciążać zestawu, bo nie mam takiej potrzeby. W ramach zapoznawania się z nowym nabytkiem założyłem jerka, który waży około 17 gramów i absolutnie nie zrobiło to żadnego wrażenia na Kamisori. Jeżeli miałbym oszacować ten kij, to dół opisał bym na 5 gramów, a górę na 15, a nawet może i 17 gramów.

Parametry parametrami, ale najistotniejsze są walory użytkowe Kamisori. Patrząc na katalog i czytając jak ten kij się przedstawia na papierze, czyli maty Toraya na 40 tonowym "wynglu", ramki Fuji, przelotki Alconite, uchwyt Fuji Tvs, opisany jako X-Fast, to można odnieść wrażenie, że jest to kij, któremu ciężko będzie coś zarzucić, a jednak... Przyznam szczerze, że do zakupu tego kija bardzo mocno przekonało mnie zastosowanie mat 40T, które w moich oczekiwaniach miały sprawić, że blank będzie przekazywał wszystko do rękojeści z niespotykaną dla mnie wcześniej czułością. Byłem również mocno przekonany, że będzie to najszybszy kij ze stajni moich okoniówek. Jednak rzeczywistość zweryfikowała to, co na papierze. Kij rzeczywiście jest czuły, brania są bardzo dobrze wyczuwalne (jest znacznie czulszy i znacznie lepiej wyczuwalne są brania niż na Grey Streamie) i absolutnie nie mam zamiaru tego kwestionować, ale nie przebił on czułością, nazwijmy to elektrycznością innego mojego kija, którego używam jako uniwersał, a nadmienię tylko, że blank tego uniwersału został wykonany z mat o gradacji niższej o jedno oczko jak w przypadku Kamisori. Na dodatek półka cenowa jest bardzo zbliżona do siebie oraz komponenty użyte do uzbrojenia tych wędzisk są niemal identyczne. Różnica między uniwersałem, a Kamisori polega na tym, że Kamisori posiada warstwę lakieru na całej długości blanku i tym samym uważam, że to jest właśnie powód braku czułości, jakiej oczekiwałem po tym blanku oraz tego, że do X-Fasta to mu trochę brakuje. Jest to moje subiektywne odczucie i nie mam zamiaru psioczyć jakie to Mikado jest złe, ponieważ ktoś inny może śmiało skategoryzować ten kij jako X-Fast.

Czy brak czułości, jakiej oczekiwałem po tym blanku, przekreślił w moich oczach ten kij? Absolutnie nie! Ma wiele innych zalet, takich jak właściwości rzutowe, które w mojej ocenie jak na kij o długości 220 cm są imponujące (jest to spowodowane zapewne za sprawą zastosowania sporej średnicy przelotek), a drugą zaletą jest według mnie wyważenie tego wędziska. Ten parametr użytkowy stał się dla mnie od pewnego czasu bardzo istotny, a wyważenie tego kija za pomocą 250 gramowego kołowrotka jest dla mnie po prostu genialne. Uchwyt początkowo trochę mi nie leżał w dłoni i bardziej mi odpowiada IPS lub VSS, ale z czasem się przyzwyczaiłem i jest w porządku. Podobną sytuację miałem przy pierwszej styczności z SKSS-em i na ten moment nie wyobrażam sobie kija UL z innym uchwytem. Wygląd to kwestia gustu i muszę przyznać, że wygląd nigdy nie wypływał podjęcie decyzji w doborze sprzętu wędkarskiego, ponieważ wiem, że jest on w praktyce nie istotny, ale mimo wszystko Kamisori wizualnie bardzo mi się podoba, a szczególnie krzyżowy oplot.
Dla mnie zestaw musi mieć to coś, że po prostu chętnie po niego sięgam, a Kamisori ma to coś. Nie potrafię tego opisać słowami, ale posiadając zestawy droższe od Grey Streama, niejednokrotnie chętniej sięgałem właśnie po niego. Co z tego, że kij kosztuje 100 - 150 zł, skoro lubiłem po prostu na niego łowić i tak samo mam z Kamisori. Fakt faktem Kamisori 220/12 według mnie jest zestawem zdecydowanie jeden poziom wyżej niż Grey Stream w kategorii ciężaru używanych przynęt mimo podobnego opisu, ale praktycznie w niczym mi to nie przeszkadza. Po prostu łowie ciężej i nie mam z tym problemu dzięki prawidłowemu wyważeniu zestawu.

Pozdrawiam.

• Rebel64, ObraFM, zandermafija*SpinnigistaWT i 2 innych osób lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych