Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Okoniówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1684 odpowiedzi w tym temacie

#1601 OFFLINE   jojojoo

jojojoo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaPOLSKA
  • Imię:Karol

Napisano 24 kwiecień 2024 - 07:39

2000

#1602 OFFLINE   JDM fan

JDM fan

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • Imię:Jacek

Napisano 24 kwiecień 2024 - 22:31

czesc, planuje zakup okoniowki, obecnie lowilem konger castmaster jig micron 0,5g-6g 198 cm 87g wklejka

chcialbym cos lzejszego wagowo, dluzszego

czy ktos ma lub lowil i cos moze napisac o: 

- MIKADO SKY DREAM UL Spin 2,07m waga 73g 1-7g wklejka

- Shimano Soare XR SOXRS76ULS 2.29m waga 74g 0,5 - 5g wklejka

moze macie inne propozycje ?

Shimano Soare XR S76ULS używam od około dwóch lat i jest to chyb a u mnie biorąc pod uwagę długość, ciężar i masę wyrzutową numer jeden w tej klasie.

Polecam w stu procentach.

Jest dla mnie tak dobra, że wymaga także dobrego kołowrotka a to niestety rodzi problemy z doborem kołowrotka Shimano.

Mam co prawda Shimano XR 500 ale to dla S60SULS (bo chciałem mieć combo poniżej 200g) ale za mały do tego kija i niestety sparowałem 76kę z przeciwnikiem czyli Daiwą Exist SF i jest to chyba dla mnie najlepszy wybór. Zeszłoroczna Airity mogłaby być też dobrym wyborem - a może lepszym jeśli chodzi o koszty - ale nie miałem jej w ręku.

• strary lubi to

#1603 OFFLINE   szawli

szawli

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 08 lipiec 2024 - 21:32

Podbijam temat. Szukam okonióweczki wklejki do 5g max 200cm w budżecie do 700 pln. Ktoś może coś polecić na dobrym blanku by dało się rzucić  główką 2,5g? 

#1604 OFFLINE   Sebulba

Sebulba

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów
  • LokalizacjaZachodniopomorskie
  • Imię:Sebastian
  • Nazwisko:S

Napisano 08 lipiec 2024 - 21:54

Abu Garcia Carabus Extreme 1.85m 0.5-4g 2cz. W plecionie za 778pln jest. Ten kij jest bardzo fajny, wysoki moduł węgla, świetny uchwyt i ubrany w Fuji torzite.

#1605 OFFLINE   Tom Rob

Tom Rob

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 540 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza
  • Imię:Robert

Napisano 09 lipiec 2024 - 11:12

Graphiteleader CORTO Ux 23 1,86m 0.3-4g

W Plecionie cena 950 ,ale pewnie coś urwiesz. W czerwcu było-20%

#1606 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 28 lipiec 2024 - 20:20

Kilka dni temu zrobiłem małe porównanie dwóch wędek z raczej wyższej półki cenowej: Corto GSRCS-612L-T oraz Zenaq spirado blackart s63 Fort. Do tej pory to Corto było moją ulubioną wędką okoniową na łódkę i oceniam ją bardzo wysoko jeśli chodzi o czułość, odległości rzutowe oraz trzymanie ryby. Jedyną wadą tej wędki jest uchwyt kołowrotka: obojętne czy to Shimano czy Daiwa stopka kołowrotka ledwo mieści się pod nakrętką uchwytu. Druga wędka to nowy nabytek i na razie tylko kilka godzin na nią połowiłem.
Krótko o teście: taka sama plecionka, kołowrotek i przynęta na główce 3g. Dno twarde żwirowe, głębokość wody około 3-3,5m. Test polegał na jak najdłuższym wyrzucie przynęty i opadzie na napiętej plecionce. Odległości osiągane były wieksze na korzyść Zenaq, osiągał kilka metrów dalej. Natomiast prawdziwym zaskoczeniem było czucie opadu przynęty na dno. Podczas gdy w Corto nie czułem nic na wędce to w Zenaq było wyraźnie czuć każde uderzenie główki o dno. Można zamknąć oczy i wszystko czuć w ręku. Mega wrażenie i czucie.
Jeśli chodzi o brania to wrażenie podobne, nie potrafię ocenić czy któraś jest wyraźnie bardziej czuła. Muszę nimi więcej połowić. Obie na pewno są mega czułe i jest to japoński top. Na pewno różnią się pracą, Corto jest wyraźnie szybsze i sztywniejsze, Zenaq ma bardziej miękką szczytówkę.
  • Krzysiek Rogalski, malinabar, Pescador de caña i 1 inna osoba lubią to

#1607 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • LokalizacjaBuenas Noches
  • Imię:Mrevansh

Napisano 29 lipiec 2024 - 12:19

Dobra, może się wykaże niewiedzą ale zapytam: super corto to ajing? Bo ajingi tak mi się kojarzy stworzono do łowienia w toni a nie z opadu. A Zanaq to ajing czy mebaru czy producent nie podaje? 

• S.N. lubi to

#1608 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 29 lipiec 2024 - 12:48

Dobra, może się wykaże niewiedzą ale zapytam: super corto to ajing? Bo ajingi tak mi się kojarzy stworzono do łowienia w toni a nie z opadu. A Zanaq to ajing czy mebaru czy producent nie podaje?

Wykazałeś się wiedzą większą niż moja. Ja tam jestem prosty chłop i mogę porównać tylko to co mam i na co łowię. Albo mi odpowiada albo nie. Obu wędek używam do połowu okoni i z tad wzięło się moje porównanie. Nigdy nie patrzę czy to mebaru,ajing czy inne przeznaczenie. Pasuje mi to kupuję, nie pasuje to nie biorę. Poniżej opis producenta, jak widać nie ma konkretnie powiedziane czy to ajing czy mebaru:
We pursued a limit of super extra soft tubular tip by using a special carbon material, and its high sensitive soft tip, which carbon solid tip would never do the same performance, enables to fish aggressively in tough condition. S63 Fort flourishes in an ultimate finesse game with this super extra soft tubular top and powerful butt. Since we use a special material and make blanks extra thin, rod would be affected by a condition such as temperature, humidity, etc..

#1609 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 29 lipiec 2024 - 12:51

do usunięcia

Andrzeju obie wędki to tubular.

#1610 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • LokalizacjaBuenas Noches
  • Imię:Mrevansh

Napisano 29 lipiec 2024 - 12:58

Nie no spoko. To jest bardzo dobre podejście. Sam teraz dzięki Tobie z ciekawości zacząłem szukać i okazuje się że moja ulubiona okoniówka to nie ajing czy mebaru a chining.

A wracając do tematu to jeżeli Zanaq należy do grupy mebaru/rockfish to w zasadzie bardziej wyszło Ci porównanie  ajing vs Mebaru. Wynik idealnie odpowiada właściwościom obu konstrukcji. Można powiedzieć że konstruktorzy się spisali 

Użytkownik Pescador de caña edytował ten post 29 lipiec 2024 - 13:34

• dante lubi to

#1611 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 29 lipiec 2024 - 13:10

Nie no spoko. To jest bardzo dobre podejście. Sam teraz dzięki Tobie z ciekawości zacząłem szukać i okazuje się że moja ulubiona okoniówka to nie ajing czy mebaru a chining.

A wracając do tematu to jeżeli Zanaq należy do grupy mebaru/rockfish to w zasadzie bardziej wyszło Ci porównanie ajing vs Mebaru. Wynik idealnie odpowiada właściwościom obu konstrukcji. Można powiedzieć że konstruktorzy spisali się na medal

Jak bym na to nie patrzył to nie potrafię na razie napisać ktora wędka jest dla mnie przyjemniejsza w użytkowaniu. Muszę jeszcze spędzić więcej czasu nad wodą z Zenkiem.

Użytkownik dante edytował ten post 29 lipiec 2024 - 13:10

#1612 OFFLINE   Andżej

Andżej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 29 lipiec 2024 - 15:34

Andrzeju obie wędki to tubular.

Dlatego wyedytowałem komentarz, bo nie był to akurat właściwy przykład. Nawet zacytowałeś już "do usunięcia", nie wzbudziło to podejrzeń, że się zorientowałem, że nie na temat napisałem? :)
Pozdrawiam

Użytkownik Andżej edytował ten post 29 lipiec 2024 - 15:37

#1613 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 29 lipiec 2024 - 16:20

Dlatego wyedytowałem komentarz, bo nie był to akurat właściwy przykład. Nawet zacytowałeś już "do usunięcia", nie wzbudziło to podejrzeń, że się zorientowałem, że nie na temat napisałem? :)
Pozdrawiam

Napisać swoje spostrzeżenia i swoją opinię. Od tego jest forum.
Twoją odpowiedź widziałem na emailu, dostaje info gdy ktoś mnie cytuje. Pozdrawiam

#1614 OFFLINE   roost

roost

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów

Napisano 29 lipiec 2024 - 20:42

@dante a łowiłeś może jakimś Noctissem ?

#1615 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 29 lipiec 2024 - 20:58

@dante a łowiłeś może jakimś Noctissem ?

Niestety żadnego w ręku nie miałem.

#1616 OFFLINE   cthulhu

cthulhu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Jerzy

Napisano 18 sierpień 2024 - 06:20

Jaka wędka się najlepiej sprawdzi jeśli chodzi o długość i cw pod łowienie okoni z łódki w Szwecji na jesień z możliwością przyłowu szczupaka?
Do tej pory głównie skupiałem się na szczupakach i cięższych przynętach gdzie okonie były sporadycznym przyłowem, ale chciałbym sobie sprawić wędkę stritco pod okonie i tylko na nich się skupić. Jeśli chodzi o przynęty to jakieś gumy 3-4" główki do 5gr.
Będę wdzięczny w temacie bo całkowicie się nie znam na wędkach okoniowych.
Po przeczytaniu pobieżnym wątku w oczy rzuciły mi się wedki
Dragon CXT SF-X SUPER FAST 1,90m 1-12g
I Robinson microflex 2-14

#1617 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 18 sierpień 2024 - 06:52

Microflex to chyba dam ..., a robinson ..., może diaflex ? Według mnie super fasty to tak średnio się nadają do łowienia okoni aczkolwiek to też kwestia gustu. Z dragona to serię msx polecam. W cenie około 300 zł. niełatwo o fajniejszą wędeczkę. W miarę szybkie kijaszki, czułość na dobrym poziomie, a wersja 1 - 10 ma czułą szczytówkę.

• Alexspin lubi to

#1618 OFFLINE   cthulhu

cthulhu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Jerzy

Napisano 18 sierpień 2024 - 07:22

Faktycznie z tym Robinsonem to mogłem coś pomylić bo z głowy pisałem. 1-10 nie będzie za "słaba" jak jakiś szczupak przywali?

#1619 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 18 sierpień 2024 - 07:35

Cóż ..., jeśli nastawiasz się na okonie to z tzw. przyłowem trzeba się liczyć, ale jeśli to nie będzie duża ryba to raczej nie będziesz mieć problemu, 60 czy 70 wyjadą bez kłopotu.. Bardziej obawiałbym się czy linka wytrzyma (w kontekście odcinki), a nie wędka choć domyślam się, że plecionka raczej nie będzie zbyt finezyjna. Może napisz o jakim akwenie mowa, a zapewne ktoś  bardziej obeznany w temacie podpowie więcej.     

#1620 OFFLINE   WalterW

WalterW

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 398 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 18 sierpień 2024 - 08:03

W Szwecji nie trzeba się szczypać, przynęty w okolicach 10cm. Długość jak zawsze kwestią warunków i upodobań, ja bym wybrał 200-213cm. Ogólnie coś w stylu lekkiej sandaczówki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych