Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Okoni贸wka

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
1684 odpowiedzi w tym temacie

#1641 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 post贸w
  • LokalizacjaZS
  • Imi臋:Marek

Napisano 23 pa藕dziernik 2024 - 20:29

Czy kto艣 z Was ma por贸wnanie Mikado Inazuma Perch  do 18 gr. a   Mikado Black Crystal  do 10 ew. do 15 gr. ?

#1642 ONLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d藕

Napisano 24 pa藕dziernik 2024 - 20:29

W臋dkarzIncognito
Dzi臋kuj臋 za dok艂adny opis. Napracowa艂e艣 si臋. Dzi臋kuj臋. Pomog艂e艣 mi podj膮膰 decyzj臋
  • WedkarzIncognito lubi to

#1643 OFFLINE   zandermafija*SpinnigistaWT

zandermafija*SpinnigistaWT

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 568 post贸w

Napisano 26 pa藕dziernik 2024 - 12:09

Poszukuj臋 wklejk臋, z wymaga艅:
- cw musi obs艂u偶y膰 g艂贸wki 5-10/12g + przyn臋ty okoniowe 3-3,5"
- g艂臋bokie ugi臋cie
- czu艂y blank
- d艂ugo艣膰 2,15-2,240m
- bud偶et 300-400z艂

#1644 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 post贸w
  • LokalizacjaDolny 艢l膮sk
  • Imi臋:Waldek

Napisano 30 pa藕dziernik 2024 - 09:14

Upss.

Zapraszamy z takimi postami na gie艂d臋.

• Pawe艂 Bugajski lubi to

#1645 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 562 post贸w
  • LokalizacjaJ贸zefos艂aw
  • Imi臋:Dariusz

Napisano 30 pa藕dziernik 2024 - 20:06

- g艂臋bokie ugi臋cie
- czu艂y blank
- d艂ugo艣膰 2,15-2,240m
- bud偶et 300-400z艂

Jak si臋 po艣pieszysz do Zadziora:

Za艂膮czony plik  IMG_0349.jpeg   42,46 KB   15 Ilo艣膰 pobra艅

• zandermafija*SpinnigistaWT lubi to

#1646 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 post贸w
  • LokalizacjaWoda

Napisano 30 pa藕dziernik 2024 - 22:26

Panowie pytanko :)
Mam kija Shimano Soare XR (tubular) 2.29m 0.6-6g, 艂owi臋 ni膮 g艂贸wnie keitechami 2" i przyn臋tami 'kosiarz' od Dominika Wolda艅skiego 5.5cm ale s膮 te偶 3.5cm w moim asortymencie. 
艁owi臋 g艂贸wnie czeburaszkami max 2g na zbiorniku zaporowym o g艂臋boko艣ci max ~2m (przy wysokim stanie wody), czasem machn臋 obrot贸wkami 00,0,1,1+ (aglie jak i longi z mepssa). 
Nosz臋 si臋 z zamiarem zakupu Shimano Soare Limited 2.29m 0.5-5g tyle tylko 偶e to ju偶 wklejka. 
Nie m贸wi臋 偶e Shimano Soare XR 艂owi mi si臋 藕le albo co艣 takiego, ale bardzo mi si臋 podoba w Shimano Soare Limited dolnik (taki jak w Shimano Soare X-Tune). 
Czy b臋dzie Wg Was jaka艣 du偶a r贸偶nica mi臋dzy tymi kijami ? 
Jestem 艣wiadom i偶 podbijanie przyn臋t b臋dzie bardziej 'p艂ynne/mi臋kkie', brania podejrzewam 偶e b臋d膮 bardziej widoczne na samej szczyt贸wce (do艣wiadczenie z bluebird'a do 1.5g), przewiduj臋 i偶 zasi臋g rzutu mo偶e si臋 troch臋 zmniejszy膰 ale czy jest jeszcze co艣 ? 
Dodam tylko 偶e w mojej Shimano Soare XR przelotka X-guide (czyli tytanowa) jest tylko startowa, w Shimano Soare Limited natomiast z tego co rozumiem z opisu Shimano s膮 wszystkie tytanowe.
Czy na co艣 jeszcze powinienem zwr贸ci膰 uwag臋 ?
Dodam tylko 偶e jeszcze nie dawno zachwyca艂em si臋 wywa偶eniem Lunamisa 2.74 6-25g, gdy jednak kupi艂em Exsence-Infinity 2.9 6-40g zrozumia艂em 偶e ten dolnik zdecydowanie poprawia wywa偶enie ca艂ego kija i mimo 偶e Soare XR jest 艣wietnym kijem, tak Soare Limited nie do艣膰 偶e jest chyba 14g l偶ejszy to jeszcze podejrzewam 偶e w艂a艣nie ten dolnik plus tytanowe przelotki jeszcze bardziej poprawi膮 wywa偶nie ca艂ego kija (do XR czy Limited b臋dzie Vanquish FC C2000S). 
Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedzi
Pozdrawiam :)

U偶ytkownik Miszka1987 edytowa艂 ten post 30 pa藕dziernik 2024 - 22:27

#1647 OFFLINE   JDM fan

JDM fan

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 post贸w
  • Imi臋:Jacek

Napisano 31 pa藕dziernik 2024 - 23:06

Panowie pytanko :)
Mam kija Shimano Soare XR (tubular) 2.29m 0.6-6g, 艂owi臋 ni膮 g艂贸wnie keitechami 2" i przyn臋tami 'kosiarz' od Dominika Wolda艅skiego 5.5cm ale s膮 te偶 3.5cm w moim asortymencie. 
艁owi臋 g艂贸wnie czeburaszkami max 2g na zbiorniku zaporowym o g艂臋boko艣ci max ~2m (przy wysokim stanie wody), czasem machn臋 obrot贸wkami 00,0,1,1+ (aglie jak i longi z mepssa). 
Nosz臋 si臋 z zamiarem zakupu Shimano Soare Limited 2.29m 0.5-5g tyle tylko 偶e to ju偶 wklejka. 
Nie m贸wi臋 偶e Shimano Soare XR 艂owi mi si臋 藕le albo co艣 takiego, ale bardzo mi si臋 podoba w Shimano Soare Limited dolnik (taki jak w Shimano Soare X-Tune). 
Czy b臋dzie Wg Was jaka艣 du偶a r贸偶nica mi臋dzy tymi kijami ? 
Jestem 艣wiadom i偶 podbijanie przyn臋t b臋dzie bardziej 'p艂ynne/mi臋kkie', brania podejrzewam 偶e b臋d膮 bardziej widoczne na samej szczyt贸wce (do艣wiadczenie z bluebird'a do 1.5g), przewiduj臋 i偶 zasi臋g rzutu mo偶e si臋 troch臋 zmniejszy膰 ale czy jest jeszcze co艣 ? 
Dodam tylko 偶e w mojej Shimano Soare XR przelotka X-guide (czyli tytanowa) jest tylko startowa, w Shimano Soare Limited natomiast z tego co rozumiem z opisu Shimano s膮 wszystkie tytanowe.
Czy na co艣 jeszcze powinienem zwr贸ci膰 uwag臋 ?
Dodam tylko 偶e jeszcze nie dawno zachwyca艂em si臋 wywa偶eniem Lunamisa 2.74 6-25g, gdy jednak kupi艂em Exsence-Infinity 2.9 6-40g zrozumia艂em 偶e ten dolnik zdecydowanie poprawia wywa偶enie ca艂ego kija i mimo 偶e Soare XR jest 艣wietnym kijem, tak Soare Limited nie do艣膰 偶e jest chyba 14g l偶ejszy to jeszcze podejrzewam 偶e w艂a艣nie ten dolnik plus tytanowe przelotki jeszcze bardziej poprawi膮 wywa偶nie ca艂ego kija (do XR czy Limited b臋dzie Vanquish FC C2000S). 
Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedzi
Pozdrawiam :)

Z g贸ry zaznaczam, 偶e jest to moja opinia i kto艣 mo偶e si臋 z ni膮 niezgadza膰 - na ma艂e i mikro gumki bez obci膮偶enia lub z minimalnym lepiej odpowiada mi wklejka. Mikro woblerki te偶. Meppsy 00 i 0 te偶 wed艂ug mnie lepsze do wklejki. Je艣li wchodzimy powoli w troszk臋 ci臋偶sze przyn臋ty (dalej m贸wimy o w臋dkach do 卤 5g) to dla mnie powoli zaczynaj膮 si臋 zaciera膰 r贸偶nice daj膮c powoli przewag臋 tubular przy mocniej pracuj膮cych przyn臋tach. Nie jest to por贸wnanie Soare XR T z Soare Limited bo mam obie z wklejk膮 ale generalnie o kijach do lekkiego spiningowania.

Je艣li chodzi o ko艂owrotek to Japo艅czycy proponuj膮 Stell臋 1000 ale nie mam tego rozmiaru i chyba poczekam troszk臋 ponad rok na nowy model  :P . Vanquish ok - przyczepia艂em go do obu ale ( o zgrozo  :unsure: ) lepiej mi do obu pasuje Airity albo Exist.

鈥婸.S Lunamis vs Exsence Infinity to chyba nie sprawa dolnika ale to inna p贸艂ka cenowa i jako艣ciowa i co za tym idzie lepsze dopracowanie wszystkich element贸w.

• Miszka1987 lubi to

#1648 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 post贸w
  • LokalizacjaWoda

Napisano 01 listopad 2024 - 19:35

Z g贸ry zaznaczam, 偶e jest to moja opinia i kto艣 mo偶e si臋 z ni膮 niezgadza膰 - na ma艂e i mikro gumki bez obci膮偶enia lub z minimalnym lepiej odpowiada mi wklejka. Mikro woblerki te偶. Meppsy 00 i 0 te偶 wed艂ug mnie lepsze do wklejki. Je艣li wchodzimy powoli w troszk臋 ci臋偶sze przyn臋ty (dalej m贸wimy o w臋dkach do 卤 5g) to dla mnie powoli zaczynaj膮 si臋 zaciera膰 r贸偶nice daj膮c powoli przewag臋 tubular przy mocniej pracuj膮cych przyn臋tach. Nie jest to por贸wnanie Soare XR T z Soare Limited bo mam obie z wklejk膮 ale generalnie o kijach do lekkiego spiningowania.

Je艣li chodzi o ko艂owrotek to Japo艅czycy proponuj膮 Stell臋 1000 ale nie mam tego rozmiaru i chyba poczekam troszk臋 ponad rok na nowy model  :P . Vanquish ok - przyczepia艂em go do obu ale ( o zgrozo  :unsure: ) lepiej mi do obu pasuje Airity albo Exist.

鈥婸.S Lunamis vs Exsence Infinity to chyba nie sprawa dolnika ale to inna p贸艂ka cenowa i jako艣ciowa i co za tym idzie lepsze dopracowanie wszystkich element贸w.

Dzi臋ki za info :)
No kolorystycznie Limited chyba pod Stellke zosta艂 zrobiony :D 
Co do Airity albo Exist'a to niestety..  nie b臋d臋 艂膮czy膰 Shimano z Daiw膮, nie ma opcji jak dla mnie :D
Vaniu艣 my艣l臋 偶e da rad臋, kijek zam贸wiony przed chwil膮.
Mam nadziej臋 偶e ko艂o 艣rody ju偶 b臋dzie u mnie 

#1649 OFFLINE   stefan..k

stefan..k

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 post贸w

Napisano 03 listopad 2024 - 14:27

Piszecie wy偶ej o Soare XR, oglada艂em go ostatnio w sklepie(tubular) i to naprawd臋 艣wietny kijek i zastanawiam sie nad kupnem, 艂owie tylko na gumy najcz臋艣ciej g艂贸wka 2-4g i mo偶e b臋dzie lepszy solid? -kt贸rego nie ma w sklepie do por贸wnania z tubularem.  Shimano ma te偶 wersj臋 bud偶etow膮 tego kija(BB) jestem bardzo ciekawy czy jest du偶a przepa艣膰 mi臋dzy XR a BB. 

https://fish.shimano...03xgh7lqaq.html

#1650 OFFLINE   GroPerch

GroPerch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 post贸w
  • LokalizacjaP贸艂nocny Wsch贸d i Wwa
  • Imi臋:Filip

Napisano 03 listopad 2024 - 15:56

艁owie na Soare XR i tak jak uwa偶am, 偶e cz臋sto dro偶sze kije s膮 przehajpowane i nie warte swojej kasy to naprawd臋 w tym przypadku warto.
Kij jest szybki, ale nie gubi ryb, zakres obs艂ugi przyn臋t jest wr臋cz niesamowity. Spokojnie mo偶na 艂owi膰 od 1.5g + gumka, a偶 po obrot贸wki 4. Nie mam 偶adnej innej w臋dki kt贸ra potrafi to robi膰 w takim komforcie jak Soarka.
Czucie jest 艣wietnie, a wykonanie jeszcze lepsze.
Na kiju s膮 autorskie przelotki Shimano, robi膮 naprawd臋 porz膮dne wra偶enie, 艣wietny uchwyt i monocoque body.
Mam wersje solid tip do 8g.
Niezwykle uniwersalne narz臋dzie

#1651 OFFLINE   stefan..k

stefan..k

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 post贸w

Napisano 03 listopad 2024 - 17:49

W艂a艣nie kupi艂em z ciekawo艣ci przez internet t膮 ekonomiczn膮 wersj臋 czyli Soare BB 2,29m ze szczyt贸wk膮 solid.  Jak dojedzie i b臋dzie wyra藕nie gorsza od Soare XR, odsy艂am i kupi臋 XR.

#1652 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 post贸w
  • LokalizacjaJan贸w / Mi艅sk Maz.
  • Imi臋:Karol
  • Nazwisko:Jot.

Napisano 03 listopad 2024 - 23:04

- g艂臋bokie ugi臋cie
- czu艂y blank
- d艂ugo艣膰 2,15-2,240m
- bud偶et 300-400z艂

Mia艂em podobny problem przez lata...i uda艂o mi si臋 znale藕膰 Koleg臋 tu na forum, kt贸ry zbudowa艂 mi kij na bazie starego "chrustu".

W prawdzie wysz艂o to dro偶ej...ale ten kij zostaje ze mn膮 do ko艅ca.

Ma艂e okonie odbijaj膮 si臋 czasami od niego ale 艣rednie i wi臋ksze nie, du偶e klenie, bolenie, szczupaki, sumki 60-70+ cm, sandacze - na razie ma艂e bo mam pecha, du偶ych nie ma, kapituluje bez problemu. Brzan臋 70cm te偶 ogarn膮艂 bez strachu.

Tak偶e to m贸j rzeczny uniwersa艂...kt贸ry Tw贸j zakres przyn臋t obs艂u偶y na pewno

Najci臋偶ej co dosta艂 to Ohio 4" ; Kopyto 4L + 18g o艂owiu i jeszcze nawet komfort by艂.

Wiruj膮ce ogonki 10-18g ; Cykady 5-9g te偶 obs艂uguje bez problemu.

Kij zbudowany na bazie starej Mikado Inazumy  Flash Perch 2.60/20g (cork)   Mo偶e Ty zbuduj na bazie 2.40/18g ?

U偶ytkownik Catrol edytowa艂 ten post 03 listopad 2024 - 23:25

#1653 OFFLINE   Kusy88

Kusy88

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 post贸w
  • Lokalizacja艢wi臋tokrzyskie

Napisano 04 listopad 2024 - 20:36

Witam

szukam kijka ex.fast b膮d藕 fast, tubular

- CW 0,5-7g

- d艂ugo艣膰 200-220 cm

- cena do 500 z艂.

Mam Blue Birda wklejke do 5g oraz Westina W3 2-10g - szukam czego艣 pomi臋dzy :)

#1654 OFFLINE   DominikBP

DominikBP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 post贸w
  • LokalizacjaBia艂a Podlaska
  • Imi臋:Dominik

Napisano 05 listopad 2024 - 07:20

Konger streeto air waga 50 gram:) polecam.

• Kusy88 lubi to

#1655 OFFLINE   Kusy88

Kusy88

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 post贸w

Napisano 05 listopad 2024 - 08:45

Konger streeto air waga 50 gram:) polecam.

Bardzo fajna z opisu ale przebija bud偶et.

Mia艂 kto艣 styczno艣膰 z Daiwa Prorex 210 1-7g?

#1656 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 562 post贸w
  • LokalizacjaJ贸zefos艂aw

Napisano 05 listopad 2024 - 19:49

Mam Daiwa Prorex X Sensor Spin 2,30m 2-10g - i jest znacznie wolniejsza por贸wnuj膮c do ProStaff 2,10 3-10g cho膰 obie w opisie s膮 fastami. W ProStaff czucie przyn臋ty lepsze.

• Kusy88 lubi to

#1657 OFFLINE   Marcy艣

Marcy艣

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk
  • Imi臋:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 05 listopad 2024 - 21:15

Witam

szukam kijka ex.fast b膮d藕 fast, tubular

- CW 0,5-7g

- d艂ugo艣膰 200-220 cm

- cena do 500 z艂.

Mam Blue Birda wklejke do 5g oraz Westina W3 2-10g - szukam czego艣 pomi臋dzy :)

Looknij na ofert臋 Major Craft - Firstcast FCS-T732L czy oczko wy偶ej solpara SPX-T732L

• Kusy88 lubi to

#1658 OFFLINE   Kusy88

Kusy88

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 post贸w

Napisano 05 listopad 2024 - 21:35

Mhm... no c贸偶 ten Firstcast spoko. Ale zn贸w cena poza bud偶etem (albo na styk).

Trafi艂em na co艣 takiego jeszcze Daiwa Tatula XT Spin

Pono膰 Diaflex Speeder Perch Spin w wersji 1-8g te偶 jest bardzo spoko, ale troch臋 kr贸tka my艣l臋.

Dzi臋ki za pomoc Panowie - co艣 b臋d臋 jeszcze kombinowa艂.

U偶ytkownik Kusy88 edytowa艂 ten post 05 listopad 2024 - 21:36

• Darek_W lubi to

#1659 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 562 post贸w
  • LokalizacjaJ贸zefos艂aw

Napisano 05 listopad 2024 - 21:55

Tatula te偶 by艂a na mojej li艣cie ale trafi艂a si臋 ProStaff w bardzo dobrym stanie za 艣mieszn膮 kas臋.

#1660 OFFLINE   piter v

piter v

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 206 post贸w
  • Imi臋:piotr

Napisano 05 listopad 2024 - 21:57

Polecam diaflexa, jest bardzo szybki
  • Kusy88 lubi to

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych