Ja swoją pierwszą wklejankę (Mikado Sensei Needle 270/14) kupiłem zupełnie przez przypadek...później się dowiedziałem czemu tak dobrze mi się tym łowi i co to specyficzny typ wędki.
Tą pierwszą wklejanką łowiłem też na małe obrotówki, kilka razy rzuciłem wobkiem 3-5 cm.
Kijek wyciągał szczupaki do 4kg, klenie ok. 2kg...piękne angielskie garbusy no i moje pierwsze sandacze
Patyk kosztował kilka lat temu 110 zł, wyciągał ładne rybki, podnosiłem konary z dna...kiedyś po urazach mechanicznych w końcu przy zaczepie pękł, a ja zachowałem go z sentymentu
Bardzo spodobały mi się tańsze serie Major Craft'a
Pasiaste zbóje na UL'a łowię na : Major Craft Crostage CRK- S762M
Kijek leciutki (88 czy 84 g) króciutki dolnik, pełny osprzęt Fuji, w szybciutki
Trochę źle oszacowane c.w - nie ładuje się od deklarowanego 0.5g...nieco ponad 1g daje możliwość dalszych rzutów.
Maksimum które testowałem to Mann's Predator 55mm i główka 5g - wtedy wklejana część już troszkę mięknie ale mimo wszystko jest wystarczająco szybka jak na pasiaka.
Jedyny minus jak dla mnie tej wędki ? Małe przelotki. Zakładając kołowrotek np. Shimano 2500 rzuty mogą być krótsze.
Najlepiej sprawdzi się 1000 - 2000 inaczej za duże zwoje plećki spadające ze szpulki 2500 mogą kiepsko trafiać w małą przelotkę startową.
Jestem bardzo zadowolony z tego patyka.
Ogarniam obecnie mocniejszy okoniowy set-up z Majorem w roli głównej