Wojtek, miałem tańszą alternatywę łatwo dostępną w Naszym kraju - Daiwa Trout Area Commander 2.30m / 7g
Czy takie dokładne 0.5g dobrze by obsłużyła ? No aż tak nisko nie łowiłem, nie sprawdzałem. Paproszek Relax'a 3/4" + główka 0.8g na cieniutkiej plecionce przy flaucie leciał na odległości które pozwalały coś tam złowić. Ciężko mi ocenić jak daleko to latało ale nie musiałem taką przynętą dłubać sobie tylko pod nogami, coś tam dalej sięgałem
Kijek mimo miękkiej wklejki szybki...może nie był to "super-duper-hiper" fast ale uczciwy fast...może nawet x-fast (kwestia percepcji)
Górna granica moim zdaniem to średnio mięsiste 5cm gumisia + 4.5g główki...później już trochę kluska ale i tak łowić się dało.
Wadą tej wędki było wyważenie...przy długości 2.30m (i wadze 84g) dopiero '13 Sephia BB C3000S (245g) jako tako wyważała zestaw...ale i tak było czuć, że z wyważeniem samego kija było coś nie tak...może krótsze modele wyglądały lepiej pod tym względem...?
Jeśli wiedziałbym że inne modele są lepiej wyważone chyba sam skusiłbym się na 2.00m / 7g albo 2.15m / 6g