Fajne te Twoje Delbanki. Takie bez dodatku "cukru".
I te oczka takie jakieś "proszące".
Te chyba troszeczkę większe...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 24 styczeń 2022 - 21:08
Fajne te Twoje Delbanki. Takie bez dodatku "cukru".
I te oczka takie jakieś "proszące".
Te chyba troszeczkę większe...
Napisano 24 styczeń 2022 - 21:18
Ja w sumie nie spinninguje takimi dużymi wahadłówkami, ale jak czasami ręką zaboli od machania to robię sobie przerwę i troszkę potrolinguje takimi większymi blachami.
I można się nieraz zdziwić że nagle coś się zlowi,nawet i okonek potrafi zeżreć takie duże wahadło .
Okonek może dużo.
Łowienie "z łąpy" takim wahadłem może być ok, ale pod warunkiem, że nie tworzy bardzo dużych oporów. Kilka razy bawiłem się jerkami 60-80 g i nie było tak źle, ale to się ślizga i nie męczy aż tak bardzo.
Napisano 25 styczeń 2022 - 08:38
Napisano 27 styczeń 2022 - 17:15
Napisano 27 styczeń 2022 - 23:49
Jacku byłem tam, gdzie rozmawialiśmy... Kłusole, robalarze i "etycy" zrobili swoje. Mimo rzekomej wiedzy w temacie, zmiany technik, przynęt etc. oraz poświęcenia 3 godzin na machaniu, nic w temacie Przykre, ale prawdziwe, niedobry trend postępuje.
Napisano 28 styczeń 2022 - 10:26
No popatrz 🙃,jak tak mogli 😄😆😉.449CF305-5482-4137-968B-BD62A14E06A8.jpeg
Jacek, Rapala wpadła na ten sam pomysł, co Ty (z kształtem blaszki)! 😅
Napisano 28 styczeń 2022 - 11:47
Twoja lepsza, bo ma do wyboru miejsce mocowania kotwicy .
Napisano 28 styczeń 2022 - 12:20
Ładnie wygląda ta Rybamaja.
W porównaniu z tą Rapalą to jak Mercedes przy Lotusie.
Nie zajmuje mi wiele czasu łowienie szczupłych, jedynie okres od 1 do 31 maja. Większość czasu spędzałem w poszukiwaniu mętnookich, niestety często na "0", zbyt często.
Już pod koniec zeszłego sezonu spasowałem i połowę czasu (dnia) spędzałem na dłubaniu okonków...
W tym roku planuję więcej poświęcić szczupłym. Muszę przyznać, że złomu szczupakowego w pudełkach za wiele nie posiadam, jakieś 3-4 stare gnomy z przeznaczeniem "na pierwszy rzut" w krzaki...
Jak będziesz miał jakąś swoją szczupakową rybkę "więcej", tylko lekką (bo łowię na płytkiej wodzie) to masz chętnego. Spróbowałbym tym (chodzi mi o te wcześniej już sprawdzone) kilka razy machnąć, dobrze jest mieć każdą broń, która może okazać się skuteczna....
Napisano 28 styczeń 2022 - 12:34
Użytkownik jacek.hetflaisz edytował ten post 28 styczeń 2022 - 12:40
Napisano 28 styczeń 2022 - 12:44
No widziałem już wcześniej wstawione. Grat.....
Ale muszę przyznać, że nie miałem odwagi użyć wahadła z premedytacją łowiąc sandacze (nie w nocy - jak nie widzę gdzie rzucam to nie łowię ). Nawet o tym nie pomyślałem ,ale może dlatego jeszcze dużo muszę się nauczyć...
Ostatnio udało mi się złowić szczupaka na boczny trok..... Nawet okazał się być, dość kosztowny, bo prawie wygrał zawody.. ..Jednakże, nigdy bym nie pomyślał, aby użyć tego zestawu do połowu szczupaków..... Boczniaka nie lubię, ale wiem jaki jest czasem skuteczny na osky...
Użytkownik topolek78 edytował ten post 28 styczeń 2022 - 12:46
Napisano 28 styczeń 2022 - 19:43
Napisano 28 styczeń 2022 - 21:02
No widziałem już wcześniej wstawione. Grat.....
Ale muszę przyznać, że nie miałem odwagi użyć wahadła z premedytacją łowiąc sandacze (nie w nocy - jak nie widzę gdzie rzucam to nie łowię ). Nawet o tym nie pomyślałem ,ale może dlatego jeszcze dużo muszę się nauczyć...
Ostatnio udało mi się złowić szczupaka na boczny trok..... Nawet okazał się być, dość kosztowny, bo prawie wygrał zawody.. ..Jednakże, nigdy bym nie pomyślał, aby użyć tego zestawu do połowu szczupaków..... Boczniaka nie lubię, ale wiem jaki jest czasem skuteczny na osky...
Odwagi. A kiedy jeszcze prawie nikt u nas nie miał woblerów, a jak o gumach chyba nikt nie słyszał, to czym się sandacze na spinning łowiło? Na obrotówki brały raczej te mniejsze. W nocy na wahadła też spokojnie. Załóż do troka muchę, ale taką szczupakową, taką naście centymetrów przynajmniej. Zdziwisz się.
Napisano 28 styczeń 2022 - 21:05
Mam i ja !
Jeszcze nie moczone, ale może jutro ? Może jak wstanę i nie będzie padało....
Napisano 28 styczeń 2022 - 21:13
Odwagi. A kiedy jeszcze prawie nikt u nas nie miał woblerów, a jak o gumach chyba nikt nie słyszał, to czym się sandacze na spinning łowiło? Na obrotówki brały raczej te mniejsze. W nocy na wahadła też spokojnie. Załóż do troka muchę, ale taką szczupakową, taką naście centymetrów przynajmniej. Zdziwisz się.
W zeszłym roku jesienią zastałem na łowisku (duża rzeka) taki wiatr, że czapki zrywało.....Miałem się zawinąć, ale co tam, oliwka 30 g ripper 10cm na troku z fluorocarbonu (pierwszy raz tak w życiu) i trafiłem mętnookiego ponad 75 cm...
W nocy nie łowię, więc trudno w wahadłem z opadu.... ? Może o zmierzchu na płytkim ....
Napisano 29 styczeń 2022 - 10:13
No popatrz ,jak tak mogli .
Wiesiu z czego jest zrobiona? Zwykła blacha tylko malowana, czy mosiądz?
Ja w Maju będę testował prawidłową moją wersję .
Nie HARMAJA tylko RYBAMAJA a co .
Ta Rapala, to przy Twojej Rybce wygląda bladziutko... Nie wiem z jakiego metalu ją zrobili, bo pokryta jest warstwą lakieru. Rybka jest sto razy ładniejsza i na bank skuteczniejsza od tej malowanki!...
Napisano 29 styczeń 2022 - 10:22
Napisano 29 styczeń 2022 - 10:31
Wiesiu magnesem ją sprawdź czy przyciąga ,będzie wiadomo mniej więcej co to .
Jak na razie, to przyciągnęła uwagę , pewnie ze złota .
Napisano 29 styczeń 2022 - 10:31
Wiesiu magnesem ją sprawdź czy przyciąga ,będzie wiadomo mniej więcej co to .
Ja tego badziewia nie kupiłem, tylko oglądałem... Jak będę w sklepie wędkarskim, to jeszcze raz ją zlustruję i zmagnesuję!...
Napisano 29 styczeń 2022 - 12:27
Napisano 29 styczeń 2022 - 12:42
Ciekawe jak ona pracuje ... ?
0 użytkowników, 11 gości, 0 anonimowych