Proszę bardzo ,kila kolejnych gatunków jest w drodze.
Użytkownik ark70 edytował ten post 09 wrzesień 2015 - 06:54
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 09 wrzesień 2015 - 06:54
Proszę bardzo ,kila kolejnych gatunków jest w drodze.
Użytkownik ark70 edytował ten post 09 wrzesień 2015 - 06:54
Napisano 09 wrzesień 2015 - 07:45
Z tego wężowego drewna wyjdzie cudo. Piękny kawałek drzewa.
Napisano 09 wrzesień 2015 - 07:54
Z tego wężowego drewna wyjdzie cudo. Piękny kawałek drzewa.
Taaa, prawdziwe cudeńko, zostaje do mojej prywatnej dyspozycji, już sobie wydumałem co z tego zrobię.. ale na razie o tym sza.. .
Na marginesie pozyskanie bloczka o tak wyraźnym rysunku, to prawdziwy fuks, o cenie nawet nie wspominam
Napisano 09 wrzesień 2015 - 08:14
Arturze, jeśli masz na myśli znalezienie freza do półwałków o odpowiednim promieniu, to może się okazać, że jest to dość trudne albo drogie. Plecam zrobić sobie taki frez z jednym ostrzem. Wymienną płytkę można sobie "wyrzeźbić" ze stali HSS łatwo dostępnej w postaci stalek do noży tokarskich.
Napisano 09 wrzesień 2015 - 08:54
Arturze, jeśli masz na myśli znalezienie freza do półwałków o odpowiednim promieniu, to może się okazać, że jest to dość trudne albo drogie. Plecam zrobić sobie taki frez z jednym ostrzem. Wymienną płytkę można sobie "wyrzeźbić" ze stali HSS łatwo dostępnej w postaci stalek do noży tokarskich.
Taką opcję zostawiam sobie na deser, poszukiwania i testy trwają, jestem dobrej myśli .
Napisano 10 wrzesień 2015 - 15:16
https://www.youtube....eature=youtu.be
Od 4 min 10 sekundy jest frezowanie insertu i myślę że coś takiego da się dobrać bo już się cieszę
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 10 wrzesień 2015 - 15:17
Napisano 12 wrzesień 2015 - 18:52
Artur czym i jak robisz otwory pod grubość blanku w takich wałkach drewnianych ?
Napisano 12 wrzesień 2015 - 19:43
Artur czym i jak robisz otwory pod grubość blanku w takich wałkach drewnianych ?
Prozaiczna sprawa ,tokarka -uchwyt wiertarski w koniku -wiertło. O ile otwór ma być dopasowany pod dany blank to pozostaje żmudne rozwiercanie ręczne rozwiertakiem. Przy ultra twardych gatunkach to trzeba mieć spore pokłady cierpliwości i solidną rękawicę, bez tego pęcherze murowane.
Napisano 15 wrzesień 2015 - 13:41
Arek, robiles cos z drzewa rozanego? Ciezko to sie rozwierca, bardzo twarde?
Napisano 15 wrzesień 2015 - 19:05
Arek, robiles cos z drzewa rozanego? Ciezko to sie rozwierca, bardzo twarde?
Temat ciekawy - sam miałem wątpliwości odnośnie nazewnictwa i próbowałem dociec kto jest kto - myślę że obalę tu jeden z drewnianych mitów.
Otóż nie ma takiego gatunku jak drewno różane ( pomijamy naszą rodzimą dziką różę.) Tak wielbiony przez wielu miłośników drewna Rosewood jest niczym innym jak odmianą geograficzną i kolorystyczną drzewa z rodziny palisandrowców - Dalbergia.
Suma summarum drewno różane jest nazwą handlową odmiany palisandru o pięknym czerwonawo-różowym kolorze i delikatnym rysunku usłojenia.
Często też pod nazwą drewna różanego jest sprzedawana odmiana tulipwood o nieco innym rysunku i bardziej zróżnicowanym kolorze:
IMG_2594.JPG 47,88 KB 24 Ilość pobrań
Obrabialność jest ok, fajnie się toczy i poleruje, z rozwiercaniem już nieco gorzej -drewno gęste ,twarde i spoiste.
Napisano 22 wrzesień 2015 - 20:26
Tym razem dwie wykończone już 16, czerwona czeczota, i kolejny jesion w zieleni
IMG_2971.JPG 34,94 KB 22 Ilość pobrań
i czarna palma jeszcze przed stabilizacją
IMG_2970.JPG 50,36 KB 22 Ilość pobrań
Napisano 22 wrzesień 2015 - 20:29
Ten zielony jak nic super do Seekera
Napisano 22 wrzesień 2015 - 20:34
Ten zielony jak nic super do Seekera
No faktycznie, nawet o tym nie pomyślałem.
Napisano 22 wrzesień 2015 - 21:05
Tym razem dwie wykończone już 16, czerwona czeczota, i kolejny jesion w zieleni
i czarna palma jeszcze przed stabilizacją
Palma mi zakwitła, palma i dzisiaj już pospałem
Artur jaką grubość ma ten klocek tak w ogóle?
Czeczota też daje radę
Napisano 22 wrzesień 2015 - 21:06
Ta czarna palma z tygrysim koreczkiem może by się polubiła ?
Napisano 22 wrzesień 2015 - 22:00
Piękna jest ta palma:)
Napisano 23 wrzesień 2015 - 07:04
Palma zgra się z tygrysem i ciemnym wędzonym. Myślę że z klasycznym białym korkiem też będzie dobrze wyglądać. Ot taki uniwersał..
Niestety mimo twardości jest to gatunek bardzo wredny w obróbce, wymagający i nieprzewidywalny.
Stabilizacja poprawia skrawalność i nadaje fakturze drewna głębię.
Janusz - wymiary 38x38 wiec spokojnie starczy na nogę do taboretu .
Napisano 23 wrzesień 2015 - 16:45
Arturze, udało Ci się może kiedyś uzyskać wyraźne pręgowanie tego naszego jesionu ? Bo mnie zawsze po stabilizowaniu te paski trochę zanikają
Palma bardzo ładna! Moim zdaniem jedynie jasny korek do niej pasuje. Rysunek tego drewna jest na tyle interesujący i wyraźny, że na dodatkowe ozdoby bardzo mało miejsca zostaje. Łatwo w pstrokaciznę popaść.
Napisano 23 wrzesień 2015 - 16:59
Arturze, udało Ci się może kiedyś uzyskać wyraźne pręgowanie tego naszego jesionu ? Bo mnie zawsze po stabilizowaniu te paski trochę zanikają
Palma bardzo ładna! Moim zdaniem jedynie jasny korek do niej pasuje. Rysunek tego drewna jest na tyle interesujący i wyraźny, że na dodatkowe ozdoby bardzo mało miejsca zostaje. Łatwo w pstrokaciznę popaść.
Akryl pewne akcenty rysunku uwypukla, a pewne nie, i diabli wiedzą od czego to zależy. Przy jesionie i klonie pręgowanym / płomienistym czy jak to tam nazwać najlepszą metoda jest dodanie barwnika, tracimy jednak naturalny kolor drewna. Zdarza się że pręgi po stabilizacji wychodzą brudno szare i też wtedy d...a.
Mogę się domyślać ze jakieś znaczenie ma stopień wysuszenia drewna, czas sezonowania itp. ale to tylko teoria.
Co do palmy, to mamy odmienne zdania, do ciemnego też pasuje , choć to oczywiście kwestia gustu.
możliwe ze mój jest bardziej spod siekiery .
Użytkownik ark70 edytował ten post 23 wrzesień 2015 - 17:02
Napisano 25 wrzesień 2015 - 19:57
Artur, przepraszam, ze dopiero teraz piszę.
Klonowe paski wychodzą mi całkiem przyzwoicie, a te jesionowe nie za bardzo. Mam wrażenie, że dużo zależy od stopnia spolimeryzowania chemii, Zanikanie pasków na jesionie może tez wynikać z jego specyficznej budowy. Trochę szkoda, bo pofalowane drewno twardzielowe jesionu ma piękną barwę i rysunek. Trza próbować, może jest na to jakiś sposób . Nawiasem mówiąc, na wielu naszych rodzimych drewnach można znaleźć te paski.
Użytkownik dipper edytował ten post 25 wrzesień 2015 - 19:57
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |