Dzięki Piotr, też jestem zadowolony z efektu. Zdjęcie wyszłoby lepiej jak bym lał jaśniejszy plastisol, ale taki miałem pod ręką na próbny odlew.
przetop jeszcze raz dodaj troszkę brokatu i zobaczysz jak na taki kolorek reagują szczupaki
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 13 kwiecień 2017 - 07:27
Dzięki Piotr, też jestem zadowolony z efektu. Zdjęcie wyszłoby lepiej jak bym lał jaśniejszy plastisol, ale taki miałem pod ręką na próbny odlew.
przetop jeszcze raz dodaj troszkę brokatu i zobaczysz jak na taki kolorek reagują szczupaki
Napisano 13 kwiecień 2017 - 08:18
Wiem Piotrze. To jest odlew próbny na pierwszej formie. Teraz muszę zrobić co najmniej z 5 form, bo lać na jedną to strata czasu.
Napisano 13 kwiecień 2017 - 09:29
Ekonomia to podstawa .... odlewanie na 5 formach przynosi już widoczne efekty
Napisano 13 kwiecień 2017 - 09:33
Guma real fish roach 4,5" z przepalenia formy i próbne malowanie .....
Waga : 12 g
Praca : mocne lusterko korpusu oraz zamiatanie ogonka
WP_20170412_008.jpg 35,87 KB 20 Ilość pobrań
Teraz tyko korekty i zaczynamy odlewanie
Napisano 13 kwiecień 2017 - 09:56
Dzisiaj robiłem drugi odlew próbny na jaśniejszym tworzywie. Niestety odwzorowanie szczegółów typu łuska i skrzela wyszły gorsze niż na ciemnej, ale nie wiem z jakiego powodu.
Forma ta sama, użyta dosłownie dwa razy, raz na ciemnym i raz na zielonym tworzywie.
Forma wygrzana przed zalewaniem, nie mierzyłem temperatury formy.
Lejąc zielony plastisol kontrolowałem aby jego temperatura była w przedziale 165-170 stopni.
Lejąc ciemny plastisol nie kontrolowałem temperatury i możliwe, że była ona nieco wyższa.
Ciemny plastisol bez pyłów.
Zielony z pyłem perłowym
Czy macie koledzy jakieś sugestie co może być przyczyną tych różnic?
Napisano 13 kwiecień 2017 - 11:25
Moim zdaniem wszystko wygląda ok.
To chyba takie złudzenie, bo na ciemnej lepiej widać szczegóły, a jasna bardziej odbija światło
Napisano 13 kwiecień 2017 - 14:00
P1490367.JPG 38,37 KB 38 Ilość pobrań
Napisano 13 kwiecień 2017 - 14:27
Wiem Piotrze. To jest odlew próbny na pierwszej formie. Teraz muszę zrobić co najmniej z 5 form, bo lać na jedną to strata czasu.
zrób jeszcze jaskółkę, ja odlewam na raz co najminej 4 różne modele
Napisano 14 kwiecień 2017 - 21:25
No to Wesołych Świąt
Napisano 15 kwiecień 2017 - 19:56
No to Wesołych Świąt
Napisano 15 kwiecień 2017 - 19:57
Napisano 16 kwiecień 2017 - 07:50
Pierwsza własnoręcznie odlana ukleja, ta która kiepsko wyszła, wczoraj niekiepsko połowiła
Wypad na dwie godzinki i trzy ładne okonie, wszystko powyżej 30 cm.
Napisano 16 kwiecień 2017 - 13:57
Pierwsza własnoręcznie odlana ukleja, ta która kiepsko wyszła, wczoraj niekiepsko połowiła
Witam.Mam pytanie w jakim celu jest wypalana forma,przed zalewaniem?
Napisano 16 kwiecień 2017 - 16:57
No to Kamil gratulacje ,niema to jak ładny garbusek.........a złapany na własnoręcznie zrobioną przynętę to już pełnia sukcesu.
Napisano 16 kwiecień 2017 - 21:20
Pierwsze koty za płoty
Płoteczka 12 cm
Napisano 17 kwiecień 2017 - 06:59
Witam.Mam pytanie w jakim celu jest wypalana forma,przed zalewaniem?
W wygrzanej formie tworzywo lepiej się rozprowadza, nie stygnie tak szybko, prze co mamy więcej czasu na lanie kolejnego koloru, nie zapowietrza się w newralgicznych miejscach np. kopytko. Takie są moje spostrzeżenia.
Napisano 17 kwiecień 2017 - 07:27
Jasieczek w jaki sposób wygrzewasz formę?
Napisano 17 kwiecień 2017 - 07:57
Ja robię odlew z jednego koloru, i zostawiam w formie na 5 min i już zagrzana, jeśli chodzi o silikonową formę.
Napisano 17 kwiecień 2017 - 09:37
Tak jak Kolega Bliker zalewam jednym kolorem aby wygrzać formę, lub też opalarka z dalszej odległości.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych