Nawet o 1 grosz?
Jeśli komuś nie zależy na sprzedaży albo bawi się w Szkota to niech co dwa tygodnie po groszu opuszcza.Jego brocha. Chyba to forum jest dla w miarę rozgarniętych ludzi i aż takiej piaskownicy tu nikt nie będzie robił.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 07 luty 2013 - 23:18
Nawet o 1 grosz?
Jeśli komuś nie zależy na sprzedaży albo bawi się w Szkota to niech co dwa tygodnie po groszu opuszcza.Jego brocha. Chyba to forum jest dla w miarę rozgarniętych ludzi i aż takiej piaskownicy tu nikt nie będzie robił.
Napisano 07 luty 2013 - 23:36
Jak komuś zależy na sprzedaży to niech da taką dobrą cenę ,że mu zejdzie w kilka minut .
Z tą piaskownicą to też tu różnie bywało ...
Użytkownik makamba edytował ten post 07 luty 2013 - 23:36
Napisano 08 luty 2013 - 09:07
Szanowna redakcjo jerkbait.pl
Zwracam się do was z prośba o dodanie punktu w regulaminie sprzedaży mającego troszeczkę przytemperować domorosłych szeryfów recytujących regulamin . Publiczne wytykanie komuś błędów lub niewiedzy jest dla mnie niesmaczne i pokazuje jedynie brak taktu. Jeżeli już ktoś chce być szeryfem , dbać o ład i porządek niech podejmie takie działania poprzez PW nie zaśmieca tym samego tematu.
Pozdrawiam Wojciech
Napisano 08 luty 2013 - 19:55
Napisano 08 luty 2013 - 19:59
Wolę się upewnić.
Czasem na real foto może wyjść,że to wcale nie taka nówka albo , mimo że nówka to wcale nie taka fabrycznie idealna.
No i zapis brzmi "aktualne" a nawet jak sprzęt nieużywany to i ze 20 lat mógł leżakować w piwnicy.
Użytkownik makamba edytował ten post 08 luty 2013 - 20:01
Napisano 08 luty 2013 - 20:24
1.
Punkt 7 regulaminu mówi :
7. Aktualizacja / zmiana treści ogłoszenia następuje wyłącznie poprzez edycję pierwszej wiadomości ogłoszenia przez ogłaszającego; ogłaszający może utworzyć kolejną wiadomość w wątku wyłącznie w celu udzielenia odpowiedzi na pytanie kontrahenta zadane publicznie w wątku ogłoszenia. Zakazane są wszelkie próby obchodzenia zasad aktualizacji ogłoszeń, w szczególności poprzez wielokrotne wystawianie tego samego towaru na sprzedaż.
Czy w związku z tym umieszczanie wpisów brzmiących "w trakcie finalizacji z XXX" przez sprzedającego w osobnym,nowym poście to łamanie regulaminu czy nie?
Akurat co do wyboldowanego fragmentu, to ja sam w ostatnim swoim sprzedażowym wątku również zrobiłem taki wpis, i nie uważam, żeby kłócił się on z regulaminem. Pisząc "w trakcie finalizacji", nie podbijam celowo ogłoszenia w górę bo na dobra sprawę przestaje być ono aktualne. Według mnie nie ma tutaj sytuacji z "obejściem" regulaminu w celu utrzymania swojego ogłoszenia na pierwszej stronie giełdy.
No ale akurat w tej sytuacji, również jestem ciekaw wykładni naszych modów
[ AKTUALIZACJA ] Po wewnetrznej konsulatcji doszliśmy do wniosku że będzie to stanowiło niedozwolone obejście regulaminu. Aktualizacja powinna się odbywać poprzez edycję pierwszej wiadomości w temacie.
Użytkownik Friko edytował ten post 17 luty 2013 - 06:23
Napisano 08 luty 2013 - 20:31
Ale problem może być jak do tej finalizacji faktycznie nie dojdzie.
W takim wypadku aż będzie się prosić o kolejny wpis w stylu "do finalizacji nie doszło".
Po za tym samo "W czasie finalizacji" może być też użyte mimo faktycznego braku jakiejkolwiek finalizacji , tylko po to by "chytrze" podbić ogłoszenie.
Jeśli ktoś uważa ,że ogłoszenie jest już nieaktualne to może to zaznaczyć w 1 poście i zgłosić do skasowania.
Poczekamy co na to moderatorzy.
Użytkownik makamba edytował ten post 08 luty 2013 - 20:35
Napisano 08 luty 2013 - 20:34
Nie no jasne, można to wykorzystać, jako obejście. No ale też trochę wiary w ludzi. W moim przypadku jeżeli doszło już do przelewu, kij leży spakowany i gotowy do wysyłki to stwierdzenie: w trakcie finalizacji, jest chyba jak najbardziej na miejscu
Napisano 08 luty 2013 - 20:37
Jak się trafi jeden dzień bez baboli na giełdzie to zacznę wierzyć w ludzi.
Napisano 09 luty 2013 - 00:52
dodatkowo wyszukiwarka działa jak stara na Alleg...., trzeba wpisać dokładną frazę np. TX-713ML, a TX-713 ML już nie wyszuka
Napisano 10 luty 2013 - 22:38
1.
Punkt 7 regulaminu mówi :
7. Aktualizacja / zmiana treści ogłoszenia następuje wyłącznie poprzez EDYCJĘ PIERWSZEJ WIADOMOŚCI ogłoszenia przez ogłaszającego; ogłaszający może utworzyć kolejną wiadomość w wątku wyłącznie w celu UDZIELENIA ODPOWIEDZI na pytanie kontrahenta zadane publicznie w wątku ogłoszenia. Zakazane są wszelkie próby OBCHODZENIA ZASAD AKTUALIZACJI ogłoszeń, w szczególności poprzez wielokrotne wystawianie tego samego towaru na sprzedaż.
Czy w związku z tym umieszczanie wpisów brzmiących "w trakcie finalizacji z XXX" przez sprzedającego w osobnym,nowym poście to łamanie regulaminu czy nie?
A jak ktoś będzie sprzedawać 50 woblerków lub 10 wędek i przy każdej sprzedanej sztuce pisać w nowym poście "pozycja nr 3,5 i 22 w trakcie finalizacji z XXX"?
Nie lepiej zrezygnować z tej "finalizacji" i zwyczajnie zaznaczać co sprzedane w 1 poście?
[ AKTUALIZACJA ] Tak właśnie powinno być, po wewnętrznej konsultacji doszliśmy do wniosku że będziemy interpretować regulamin w taki sposób że informacja o dostępności / braku dostępności towaru następuje wyłącznie poprzez edycję pierwszej wiadomości w temacie przez sprzedającego.
Użytkownik Friko edytował ten post 17 luty 2013 - 06:27
Napisano 10 luty 2013 - 22:48
Nie bardzo rozumiem, dlaczego rezerwacja = edycja ogłoszenia a finalizacja = nowy post?
Jak ktoś sprzedaje jeden przedmiot, to jego nowy post z "finalizacją" jest przejawem zwykłego, bezmyślnego rozpychania się na giełdzie, bo już mu przecież podniesienie ogłoszenia niepotrzebne, a jak kto ma wieloprzedmiotowe ogłoszenie - to nowe posty z finalizacją są "podbijactwem" w starym, dobrym stylu
[ AKTUALIZACJA ] Po wewnętrznej konsultacji doszliśmy do wniosku że będziemy interpretować regulamin w taki sposób że informacja o dostępności / braku dostępności towaru następuje wyłącznie poprzez edycję pierwszej wiadomości w temacie przez sprzedającego.
Napisano 10 luty 2013 - 22:54
O to właśnie chodzi.
Tak jak w tym ogłoszeniu,zaznaczone w 1 poście (21:22),że już sprzedane , ale oprócz tego również w nowym 4 minuty później ,że w trakcie finalizacji , wiadomo w jakim celu.
http://jerkbait.pl/t...-dragon-i-inne/
[ AKTUALIZACJA ] Tak właśnie powinno być, po wewnętrznej konsultacji doszliśmy do wniosku że będziemy interpretować regulamin w taki sposób że informacja o dostępności / braku dostępności towaru następuje wyłącznie poprzez edycję pierwszej wiadomości w temacie przez sprzedającego.
Użytkownik Friko edytował ten post 17 luty 2013 - 06:28
Napisano 11 luty 2013 - 13:09
jakoś nie widzę, aby ten regulamin był przestrzegany
a mój post dostał w czapę, za informację, że wyjeżdżam i przesyłka możliwa dopiero po powrocie
Napisano 12 luty 2013 - 21:10
Jesteśmy tuż po zmianie regulaminu i traktujemy ten okres jako 'przejściowy' kładąc nacisk na edukację, a nie penalizację. Stąd upomnienia z zielonym komentarzem. Niebawem zostaną one zastąpione ostrzeżeniami.
A na jaki okres czasu przewidziano ten okres przejściowy i kiedy wejdzie "zero tolerance"?
Ostatnio - paradoksalnie - najlepszym sposobem na podbicie ogłoszenia stało się wstawienie ogłoszenia niezgodnego z regulaminem.
A to brak fotki i po trzech podbiciach przez domagających się przestrzegania regulaminu użytkowników pojawia się post w stylu "fotki już wstawiłem".
Albo wpisy w stylu "nie wiem jak edytować tytuł ogłoszenia".
Zanim moderator zauważy to zawsze kilka oczek do góry a po zielonym upomnieniu dnia następnego można coś jeszcze wymyślić bo to tylko kolejne zielone upomnienie , opłacalne,wliczone w ryzyko a temat znowu na szczycie.
W między czasie na nieregulaminowo podbite ogłoszenie ktoś może zareaguje i już od tej reakcji niżej nie spadnie.
Bywają takie ogłoszenia , nieregulaminowo podbite, w których od owego podbicia utworzył się już dialog sprzedający - kupujący.
Zielony wpis już wtedy nie straszny.Np.http://jerkbait.pl/t...we-niższe-ceny/
3in1.
Okres przejściowy maksymalnie do końca lutego, czyli jeszcze przez 2tyg.
Użytkownik makamba edytował ten post 12 luty 2013 - 22:14
Napisano 15 luty 2013 - 01:16
Ja to chyba jestem lekko opóźniony, bo nic z tego wszystkiego nie kapuję...Edytowanie pierwszego posta, zapytania i odpowiedzi na PW...Przeglądam dział Sprzedam i głupieję jeszcze bardziej...
Na szczęście nie mam teraz nic do sprzedania A w przyszłości najprościej będzie powiesić ogłoszenie płatne
Napisano 21 luty 2013 - 22:52
Ale problem może być jak do tej finalizacji faktycznie nie dojdzie.
W takim wypadku aż będzie się prosić o kolejny wpis w stylu "do finalizacji nie doszło".
Po za tym samo "W czasie finalizacji" może być też użyte mimo faktycznego braku jakiejkolwiek finalizacji , tylko po to by "chytrze" podbić ogłoszenie.
No i dochodzimy do sedna sprawy załatwionej typowo po polsku,
czyli zamiast jednej czystej i wystarczającej dla większości zasady, że raz na 14 dni możemy sobie legalnie podbić ogłoszenie, wprowadzono restrykcyjne przepisy utrudniające życie, a więc zmuszające normalnych ludzi do zachowywania się jak krętacze i wymyślania fikcyjnych wpisów.
Do bani to jest!
Podaj przykład takich zachowań.
Użytkownik mario edytował ten post 21 luty 2013 - 22:59
Napisano 21 luty 2013 - 23:05
Użytkownik witoldn edytował ten post 21 luty 2013 - 23:05
Napisano 22 luty 2013 - 08:43
a mnie zastanawia co takiego ciągnie ludzi do giełdy, która jest taka BEEEEEEE a administracja tego portalu to sami krejzole i sfiry...
przeciez jest alledrogo, ebaj itp itd. tylko że wszedzie trzeba PLACIĆ za wystawienie ogłoszenia... Mi jak coś nie pasuje to... tego nie używam...
No i jeszcze jedno - chocby nie wiem co... WSZYSTKICH JEDNOCZEŚNIE NIE DA SIE ZADOWOLIĆ. Choć jeśli ktoś ma taką cheć to... niech pogada ze smerfetką
Napisano 22 luty 2013 - 09:47
No i dochodzimy do sedna sprawy załatwionej typowo po polsku,...wprowadzono restrykcyjne przepisy utrudniające życie, a więc zmuszające normalnych ludzi do zachowywania się jak krętacze i wymyślania fikcyjnych wpisów.
Do bani to jest!
Widzisz, jesteś w błędzie ponieważ normalni ludzie jak to ich nazwałeś widząc zapis w jakimkolwiek regulaminie analizuj go i próbują się dostosować lub jeśli wydaje im się nie do zaakceptowania nie korzystają... Typowo po polsku natomiast jest wtedy kiedy widząc regulamin który uniemożliwia chaotyczne korzystanie z giełdy kierowani własnym interesem zmuszeni są do zachowywania się jak krętacze.
Nikt przecież nikogo do niczego nie zmusza. Regulamin został opracowany dla zachowania porządku i ładu na giełdzie, to przecież dobrze prawda?
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych