Skipping - techniki rzutowe
#1 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2011 - 13:43
Dla przybliżenia coś w okolicy tego co widać na filmie:
Chciałem nauczyć się tej techniki ale poza ciągłymi splątaniami już przy pierwszym uderzeniu przynęty w wodę niczego nie osiągnąłem. Chciałbym poradzić się kogoś kto próbował z dobrym skutkiem, jak ustawić kołowrotek i na co zwracać uwagę?
Pozdrawiam
Sławek
#2 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2011 - 14:51
#3 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2011 - 15:06
#4 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2011 - 18:22
#5 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2011 - 19:03
#6 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2011 - 21:19
#7 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2011 - 21:23
Chciałem nauczyć się tej techniki ale poza ciągłymi splątaniami już przy pierwszym uderzeniu przynęty w wodę niczego nie osiągnąłem. Chciałbym poradzić się kogoś kto próbował z dobrym skutkiem, jak ustawić kołowrotek i na co zwracać uwagę?
Pozdrawiam
Sławek
Wykorzystywałem zarówno DC7 jak i zwykłe curado. Trik jest taki, że jak przynęta zaczyna się odbijać od powierzchni wody musisz dodatkowo szybko i w tempie podnosić wędkę do góry (szczytówka z dołu do góry) i tym samym kompensujesz ilość linki wysuwającej się z multika no i nie robią się brody.
#8 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2011 - 21:28
#9 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2011 - 23:51
Mozna dodac ze plywajacy slider jest lepszy do tej techniki niz tonacy. stosuje czasami te technike w morzu, ale nie dlatego zeby poprowadzic przynete po powierzchni ale poto aby dodatkowym szumem zwabic w zasieg przynety drapiezniki zerujace na malej makreli, ktora zawsze robi szum przy powierzchni. Nigdy jednak nie zdarzylo mi sie uzywac skippingu przy wabikach lzejsYch nuz 15 g. Moze dlatego ze uzywam 25 funtowego kija. 30 funtowa linkaNie ma problemu by tak rzucić. Powiem więcej daję radę i slajderem tak rzucić - nie żartuję Kiedyś, kiedyś jak znajdę czas i znajdę się nad wodą nakręcę filmik ale ... to chwilę zajme.
#10 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2011 - 07:24
Trik jest taki, że jak przynęta zaczyna się odbijać od powierzchni wody musisz dodatkowo szybko i w tempie podnosić wędkę do góry (szczytówka z dołu do góry) i tym samym kompensujesz ilość linki wysuwającej się z multika no i nie robią się brody.
Faktycznie gość tak robi, człowiek ogląda filmiki ale tego co najważniejsze nie widzi:D
#11 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2011 - 23:42
#12 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2011 - 13:43
#13 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2011 - 20:54
#14 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2011 - 21:02
#15 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2011 - 22:11
Próbowałeś może używać lżejszych przynęt? Ciekawe czy dało by się w ten sposób posłać jakiegoś lekkiego wobka pod gałęzie na rzeczce pstrągowej.
tomek podstawa tego rzutu jest odpowiednio glebokie naladowanie kija. jesli uzyjesz przynety ktora odpowiednio gleboko naladuje patyk to szansa jest calkiem spora..
#16 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2011 - 22:32
wedlug mnie, sukces jest w zasadzie niezalezny od wagi i wielkosci wabika a bardziej od jego ksztaltu, dlatego woblery ze sterem do tej techniki rzutowej praktycznie sie nie nadaja - albo powiedzmy, ze pomimo usilnych prob nie udalo mi sie takowymi osiagnac zadowalajacych efektow, natomiast male bezsterowce powinny dobrze funkcjonowac ...
#17 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2011 - 15:42
#18 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2011 - 08:14
Próbowałeś może używać lżejszych przynęt? Ciekawe czy dało by się w ten sposób posłać jakiegoś lekkiego wobka pod gałęzie na rzeczce pstrągowej.
Przy lekkich przynętach mam jeszcze gorsze efekty niż przy powiedzmy cięższych. Lekkie szybko wytracają swój pęd i nie odbijają się od tafli (wobki ze sterem tak jak pisze pitt zupełnie się nie nadają, wahadełka już lepiej ale często wpadają ostrą krawędzią i nurkują momentalnie. Chyba najlepsze będą jakieś ślizgacze właśnie tuby czy inne silikony o znacznej gładkiej powierzchni) nadal usiłuję..
s.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych