Napewno martwa materia.Żywy organizm zostawiłby nieregularne linie.
Interpretacja obrazu echosondy
#361 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 07:13
#362 ONLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 08:52
A dlaczego nie bierzecie pod uwagę zakłóceń ? Nic "normalnego" nie wygeneruje takiej ilości odczytów od dna do powierzchni. Tym bardziej, że na jednym ze zdjęć jest odbicie ryby przy dnie, która jest nakryta tymi fałszywymi odbiciami.
- prezes77 lubi to
#363 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 09:29
A możecie mi wytłumaczyć co to za syf przy dnie ? Skoro to nie termoklinaWitam kolegów
Mam mała prośbę odnośnie interpretacji zdjęcia
Chodzi mi o to ze według mnie na zwykłym obrazowaniu przy dnie widać termokline lecz ze zdjęcia DI widać przy dnie luki ryb i czy to aby jest normalne ? Mam dziwne jezioro bo od wiosny do późnej jesieni od 4 m zaczyna się termoklina a jezioro ma 15 m głębokości i nie wiadomo gdzie tu łowić czy może poprostu echo robi mnie w konia? Pomóżcie mi to zinterpretować
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#364 ONLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 10:46
A nie zastanawia kolegę widok w trybie DI ? Dlaczego tam tego syfu nie ma ? Może by tak trochę czułością się pobawić. Echo pracujące w trybie 83/200 kHz ma swoje ograniczenia i właśnie efekt tych ograniczeń jet zaprezentowany w postaci owego "syfu" przy dnie.
Wniosek: jak masz możliwość korzystania z DI to z tego korzystaj
- NARA lubi to
#365 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 11:05
A możecie mi wytłumaczyć co to za syf przy dnie ? Skoro to nie termoklina
Kolego, termoklina o tej porze roku zanika praktycznie- wiatry, deszcze i ochłodzenie wyrównały temperaturę.
#366 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 13:28
Wydaje mi się że koledzy przesadzają mocno z czułością odczytów. Czy nie lepiej ustawić niską czułość, by pozbyć się tak pomazianych widoków?
Ja osobiście ustawiam echo tak, by przede wszystkim widzieć ukształtowanie i twardość dna. Następnie rejestr z toni taki, by obraz był w miarę czysty, nie zależy mi na obrazie małych i średnich pojedynczych rybek.
- gooral i NARA lubią to
#367 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 13:35
Tam gdzie małe, kręcą się duże
- NARA lubi to
#368 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 17:46
A nie zastanawia kolegę widok w trybie DI ? Dlaczego tam tego syfu nie ma ? Może by tak trochę czułością się pobawić. Echo pracujące w trybie 83/200 kHz ma swoje ograniczenia i właśnie efekt tych ograniczeń jet zaprezentowany w postaci owego "syfu" przy dnie.
Wniosek: jak masz możliwość korzystania z DI to z tego korzystaj
Czulosc w skali 1-20 mam ustawiona na 7 wiec nie jest az tak mocno czula i dodatkowo mam wylaczona ta smieszna opcje Switchfire ale popracuje jeszcze nad czuloscia No wlasnie to DI mnie bardzo zastanawia i dlatego z niego korzystam bo mam
dzieki kolego @Paprykarz pobawie sie z ta czuloscia zobaczymy
#369 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 18:40
Takie tam
Załączone pliki
Użytkownik Sady edytował ten post 06 listopad 2016 - 19:25
- malinabar, Norbert 78 i Kaszub Bait lubią to
#370 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 19:11
Rzuciłeś w lewo?
#371 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 19:14
ładniutko pilnują drobnicy proszę się nie śmiać :-D dla mnie to normalnie zedziorki
#372 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 19:29
Kurde program do zmniejszania zdjęć mocno psuje ich jakość,co do ryb hmm , dziś nie brały
#373 ONLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 20:12
I co, 1kW robi różnicę, co nie ?
- NARA i Sady lubią to
#374 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2016 - 22:42
Może i robi , trza by mieć dwa zapisy równolegle .by móc porownac
#375 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2016 - 00:00
Może i robi , trza by mieć dwa zapisy równolegle .by móc porownac
Porównane.
#376 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2016 - 07:37
A mógłbyś z tych testów jakieś zrzuty ctrscr wstawić ? Kiedyś gdzie trafiłem na niezły test kolesia który porównywał lowrance przetwornik ss3d z lss2. Zamontowane na jednej łodzi dwa echa ta sama trasa v i cala reszta. I efekt końcowy był taki ze roznice nie za duże. Jakieś tam detale niuanse. Lecz d nie urywalo. Za to w marketingu jakość x2 dla ss3d ,
#377 ONLINE
Napisano 07 listopad 2016 - 08:18
Csi_zpsc0rpuhew.png 302,92 KB 48 Ilość pobrań
Pierwsza fotka 500W
HDsi_zps8hitgsis.png 266 KB 48 Ilość pobrań
Druga fotka 1000W
Użytkownik Paprykarz edytował ten post 07 listopad 2016 - 08:18
- malinabar, Kaszub Bait i coma lubią to
#378 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2016 - 08:23
Jeśli jeszcze będę pływał z dwoma to postaram się zrobić.
Problem polega na tym, że gdy płynę równocześnie to nakłada się sygnał i śnieżą oba ekrany więc muszę najpierw przepłynąć na jednym, później tę samą trasę na drugim.
W skrócie wygląda to tak, że 1kw humminbirda pokazuje bardziej szczegółowo i wyraźniej, garmin ma ten obraz jakby odrobinę zamazany choć dramatu nie ma i idzie się przyzwyczaić, niemniej czuć przesiadkę z humminbirda na garmina.
Jak już przy porównaniu jestem to na duży plus dla garmina jest QDC, mapa topo Polski, bardzo szybki GPS, nakladki liczbowe nie przesadzonych rozmiarów, możliwość konfiguracji ekranu w dowolny sposób, dziennik podróży ale to bajer, kopaktowość - waga choć do końca nie jestem przekonany, że to na plus
#379 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2016 - 09:51
To podam przykład z tego roku jak to mój humminbird 998(antena 50 kanałowa zewnętrzna) uratował kolegę z mojej przystani z drugą łodzią na której był garmin.Płyniemy na Gunki do Serocka mgła jak diabli,do zawodów 30 minut ,start ZZ z przystani "13-ki",kolega wypłynął 10 min wcześniej,ale doganiam go przy przystani Kuśnierewicza,płynie wolno ,pytam coś z silnikiem,odpowiada ,że nie,coś mu gps wariuje,mówi ,że przy tak gęstej mgle ponoć garminy maja problem z gps-em,płyniemy razem już pełną prędkością zdążyliśmy.Następnym razem jak ma dalej płynąć,a będzie mgła to mówi,że chyba sobie odpuści ryby,albo zadzwoni czy jadę, to będzie pływał za mną.Miałem garmina gps-a żółtka nigdy nie miałem problemów,pytanie co się stało ,że w sondach zrobił się taki kłopot,czy to tylko jego egzemplarza przypadłość.Co do map ,mam Naviconics z mapami na Polskę za 600zł i mi styka.
#380 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2016 - 10:08
Jak ma takie cuda to niech odda do serwisu, bo mgła może pogorszyć odczyt, zmniejszyć dokładność, nawet uniemożliwić odbiór sygnału WAAS. Ale nie zablokować całkiem sygnału GPS w odbiorniku garmina.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
1 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
-
robson78