Interpretacja obrazu echosondy
#741 OFFLINE
Napisano 15 czerwiec 2018 - 08:57
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
- Paweł J, Radbraw, xeniowy i 1 inna osoba lubią to
#742 OFFLINE
Napisano 15 czerwiec 2018 - 09:22
- michalosix lubi to
#743 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2018 - 13:12
Chicałem sie pochwaliś też bocznym sonarem jak ładnie pokazał drzewo na dnie
1.jpeg 206,25 KB
39 Ilość pobrań
troche drobnicy
2.jpg 241,25 KB
38 Ilość pobrań
A tu pytanie , co to moze być tak blisko powierzchni na takiej glebokosci ??
3.jpg 162,77 KB
38 Ilość pobrań
A tu co to ?
4.jpg 142,15 KB 38 Ilość pobrań
5.jpg 184,06 KB 38 Ilość pobrań
#744 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2018 - 13:22
Trzy metry pod lustrem wody to nie tak płytko.
Zapewne drobnica
Ale nie o tym tak naprawdę chciałem pisać.
Tak sobie oglądam Wasze zrzuty, takie one piękne, są i drzewa na dnie, zatopione łódki itp.
W moim rozumowaniu to zawsze najciekawsze miejsca dla ryb, albo schronienie przed drapieżnikiem albo miejsce przyczajki drapieżnika.
Jakoś nie widzę żadnych ryb na tych zrzutach. nie ma tam ryb? |Czy echo nie umie ich odseparować od czegoś co daje mocne odbicie?
Adam.
#745 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2018 - 14:46
Ja to widzę tak, że na 3m to pod łodzią zdziwilbym się coś zastać. Drzewo jest bardzo blisko od łodzi. Co do ryb na boczn w ogóle, to o wiele więcej widać w przeglądarce do logów,jeżeli dane echo ma oczywiście opcje zapisu danych na kartę pamieci i ich późniejszego obejrzenia.Trzy metry pod lustrem wody to nie tak płytko.
Zapewne drobnica
Ale nie o tym tak naprawdę chciałem pisać.
Tak sobie oglądam Wasze zrzuty, takie one piękne, są i drzewa na dnie, zatopione łódki itp.
W moim rozumowaniu to zawsze najciekawsze miejsca dla ryb, albo schronienie przed drapieżnikiem albo miejsce przyczajki drapieżnika.
Jakoś nie widzę żadnych ryb na tych zrzutach. nie ma tam ryb? |Czy echo nie umie ich odseparować od czegoś co daje mocne odbicie?
Adam.
Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
#746 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2018 - 18:23
Proszę bardzo jest i łódka ....i na dnie łódki... ryba
Załączone pliki
#747 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2018 - 19:02
#748 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2018 - 19:15
Co to za echo? Co do tej ryby to nie byłbym taki pewien
Obstawiam Helixa 10
#749 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2018 - 19:34
Z załogantami na łodzi czy bez, Mega daje super wyraźny odczyt, w tym wypadku ukształtowania dna spokojnie czytelny na 20 dla każdej ze stron. I powiem ,że dla urozmaiconej wody, dałbym każde pieniądze(no może prawie) za dobrze poskładaną mapę mozaikową w tej rozdzielczości i częstotliwości.....
A może ktoś wrzuciłby jakieś widoczki SI w 455khz+chirp? Najlepiej na maksymalnych zasięgach....
#750 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2018 - 21:02
#751 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2018 - 21:22
Też mi wygląda na HB. Mój Garmin się nie umywa. Rozglądam się pozwoli za prezentem na trzydziechę
Na jakich modelach z tych firm masz porównanie?
Rozważam Striker Plus 9 cali i Helix 9 cali.Czy różnica w bocznym obrazowaniu na korzyść HB jest tak wyraźna?Bo różnica w cenie drastyczna, a obie mają rozdzielczość w pikselach i wielkość identyczną?
#752 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2018 - 21:28
#753 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2018 - 23:04
Striker 7sv, 1 generacja. Od dwóch lat nim walczę i z nim walczę. Mam jeden z tych pierwszych egzemplarzy gdzie nie zapisują się ustawienia sonaru po wyłączeniu jednostki.Na jakich modelach z tych firm masz porównanie?
Rozważam Striker Plus 9 cali i Helix 9 cali.Czy różnica w bocznym obrazowaniu na korzyść HB jest tak wyraźna?Bo różnica w cenie drastyczna, a obie mają rozdzielczość w pikselach i wielkość identyczną?
Użytkownik karkoszek edytował ten post 23 czerwiec 2018 - 23:05
- Intro lubi to
#754 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2018 - 23:36
Jak oceniasz jakość side view w tej 7-ce ?
#755 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2018 - 21:33
Generalnie jest ok, jednak tyłka nie urywa.
#756 ONLINE
Napisano 27 czerwiec 2018 - 14:48
witam:) z racji tego ze jestem początkującym w kwestii nowszej technologii,prośba do bardziej doświadczonych kolegów o interpretacje moich zapisów z dnia wczorajszego.cale życie pracowałem na mark5x pro i tam były troszkę inne schematy,tutaj doszło DI SI kolory itd(bardzo dużo czytam i staram się uczyć jak tylko sie da,a przede wszystkim interpretacji ..z wczoraj wrzucam 8 ponumerowanych rożnych zapisów,woda na jakiej pływałem to sztuczny zbiornik utworzony w latach 70tych,stare fundamenty,duże kamienie,karcze,pozostałości po lasach.gatunek jaki przeważa to zdecydowanie sandacz,sum,okoń (mowa o drapieżnikach) panowie czy bazując na waszym doświadczeniu zatrzymalibyście się widząc takie zapisy?jeżeli tak to po krótce napiszcie co wy widzicie na screenach,z góry wielkie dzięki:) (dla lepszego zrozumienia ponumerowałem-elite 7ti)
Załączone pliki
- malinabar lubi to
#757 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2018 - 15:21
Karcze, kamienie. wszystko to tworzy ciekawe sandaczowe miejscówki. Na wszystkich miejscach ze zdjęć warto się zatrzymać i trzymać za kieszeń (rwanie) lub:
-używać rozginających się haków
-zainwestować w odczepiacz
-nauczyć się na pamięć "bezpiecznych" ścieżek prowadzenia przynęty.
Nie widzę ustawień colorline ale wszędzie wygląda na twarde dno.
#758 ONLINE
Napisano 27 czerwiec 2018 - 15:39
#759 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2018 - 15:53
witam:) z racji tego ze jestem początkującym w kwestii nowszej technologii,prośba do bardziej doświadczonych kolegów o interpretacje moich zapisów z dnia wczorajszego.
Wędkarsko bardzo ciekawe zapisy, intuicja dobrze ci podpowiada.
BTW. Lepsze screeny z echo zrobisz kombinacją klawiszy w echosondzie [screenshot] - znajdziesz w dokumentacji.
#760 ONLINE
Napisano 27 czerwiec 2018 - 15:54
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych