jigger Posted June 20, 2017 Posted June 20, 2017 Panowie mam problem, może ktoś z Was coś poradzi. Nieopatrznie zalałem formę żywicą epoksydową, ale wcześniej nie pokryłem jej warstwa rozdzielacza... czy jest jakiś sposób żeby rozdzielić już wyschnięte formy, żeby ich nie uszkodzić?
fish28 Posted June 20, 2017 Posted June 20, 2017 Jeśli forma jest silikonowa, to bez najmniejszego problemu wyciągniesz model.
jigger Posted June 20, 2017 Author Posted June 20, 2017 Właśnie forma jest zrobiona z żywicy. I na razie zalałem drugą połowę formy i nie pokryłem pierwszej gotowej połówki rozdzielaczem.
woblery z Bielska Posted June 20, 2017 Posted June 20, 2017 Możesz próbować opukiwania, ale raczej nic z tego nie będzie. Praca od początku...
jigger Posted June 20, 2017 Author Posted June 20, 2017 Myślałem żeby jeszcze stwardniałą formę wrzucić do benzyny ekstrakcyjnej, ale nie wiem czy nie wejdzie w reakcję z żywicą.
spinnerman Posted June 20, 2017 Posted June 20, 2017 Musztarda po obiedzie ...Nie ma opcji żebyś to rozdzielił.
jigger Posted June 20, 2017 Author Posted June 20, 2017 No cóż dzięki Panowie za pomoc coś pokombinuje, jak nie wyjdzie to się zrobi nową
neor Posted June 21, 2017 Posted June 21, 2017 Wywierć cztery otwory po rogach na pręciki stabilizujące , potem natnij przez środek jak najbliżej modelu i spróbuj rozdzielić części nastąpi pęknięcie ale kontrolowane . Może się uda. Miejsce po brzeszczocie zawsze możesz wypełnić .
mi106 Posted June 21, 2017 Posted June 21, 2017 no nie moge :) "pręciki stabilizujące" masz wyobraznie kolego....teoretycy się odezwali...forma nadaje się do śmietnika i tyle....a wy tu jakieś kosmiczne teorie tworzycie... 2
neor Posted June 21, 2017 Posted June 21, 2017 Oczywiście że mam wyobraźnię za to Tobie jej zupełnie brak .
jigger Posted June 21, 2017 Author Posted June 21, 2017 Panowie nie ma się co kłócić nie ma szans żeby odkleic od siebie obie połówki. Chyba że laserem
kazo57 Posted August 31, 2017 Posted August 31, 2017 Wywierć cztery otwory po rogach na pręciki stabilizujące , potem natnij przez środek jak najbliżej modelu i spróbuj rozdzielić części nastąpi pęknięcie ale kontrolowane . Może się uda. Miejsce po brzeszczocie zawsze możesz wypełnić . tylko w ten sposób można to uratować
Harjer Posted September 4, 2017 Posted September 4, 2017 Panowie mam problem, może ktoś z Was coś poradzi. Nieopatrznie zalałem formę żywicą epoksydową, ale wcześniej nie pokryłem jej warstwa rozdzielacza... czy jest jakiś sposób żeby rozdzielić już wyschnięte formy, żeby ich nie uszkodzić?Zespolone połówki formy - są nie do rozdzielenia ! Istnieje także małe prawdopodobieństwo odzyskania wzornika bez jego uszkodzenia, który jest w środku.No cóż i tak bywa, że robi się takie błędy.
bartuch5473 Posted November 4, 2017 Posted November 4, 2017 Podepne sie. Panowie czego uzyc do separacji gipsowej formy do olowiu? Jest tam tez element ktory musze wyjac po odlaniu z gotowych ciezarkow? Zeby mi nie zastygl na olowiu na amen
GregorS Posted November 4, 2017 Posted November 4, 2017 Jak zalany element jest metalowy to wcześniej opal go nad świeczką, będzie taki czarny. Po odlaniu wyjdzie z ołowiu bez problemu. 1
bartuch5473 Posted November 4, 2017 Posted November 4, 2017 Tak tak. Jest metalowy. To przekladka co robi szczeline w czeburaszce. Mam nadzieje ze ten patent pomoze.
mi106 Posted November 4, 2017 Posted November 4, 2017 ja odlewam ciężarki na metalowym precie....i smaruje go olejem....może byc i jadalny....z tym opalanie to chyba za dużo zachodu...
Grzesiak cast Posted November 5, 2017 Posted November 5, 2017 Pręciki do czeburaszek mam z kwasowki i nic mi nie zastyga na amen żebym nie mógł wyjąć a na jednym pręcie jest naraz 6-7 kulek przy jednym zalaniu. 1
Recommended Posts