Jump to content

Recommended Posts

Posted
Panowie mam problem, może ktoś z Was coś poradzi. Nieopatrznie zalałem formę żywicą epoksydową, ale wcześniej nie pokryłem jej warstwa rozdzielacza... czy jest jakiś sposób żeby rozdzielić już wyschnięte formy, żeby ich nie uszkodzić?
Posted
Właśnie forma jest zrobiona z żywicy. I na razie zalałem drugą połowę formy i nie pokryłem pierwszej gotowej połówki rozdzielaczem.
Posted
Myślałem żeby jeszcze stwardniałą formę wrzucić do benzyny ekstrakcyjnej, ale nie wiem czy nie wejdzie w reakcję z żywicą.
Posted

Wywierć cztery otwory po rogach na pręciki stabilizujące  , potem natnij przez środek  jak najbliżej modelu i spróbuj rozdzielić części nastąpi pęknięcie ale kontrolowane  . Może się uda. Miejsce po brzeszczocie zawsze możesz wypełnić . 

Posted

no nie moge :):):) "pręciki stabilizujące"  masz wyobraznie kolego....teoretycy się odezwali...forma nadaje się do śmietnika i tyle....a wy tu jakieś kosmiczne teorie tworzycie...

• Like 2
Posted

Oczywiście że mam wyobraźnię za to Tobie jej zupełnie brak .  :lol:

Posted
Panowie nie ma się co kłócić ;) nie ma szans żeby odkleic od siebie obie połówki. Chyba że laserem :D
  • 2 months later...
Posted

Wywierć cztery otwory po rogach na pręciki stabilizujące  , potem natnij przez środek  jak najbliżej modelu i spróbuj rozdzielić części nastąpi pęknięcie ale kontrolowane  . Może się uda. Miejsce po brzeszczocie zawsze możesz wypełnić . 

tylko w ten sposób można to uratować

Posted

Panowie mam problem, może ktoś z Was coś poradzi. Nieopatrznie zalałem formę żywicą epoksydową, ale wcześniej nie pokryłem jej warstwa rozdzielacza... czy jest jakiś sposób żeby rozdzielić już wyschnięte formy, żeby ich nie uszkodzić?

Zespolone połówki formy - są nie do rozdzielenia ! Istnieje także małe prawdopodobieństwo odzyskania wzornika bez jego uszkodzenia, który jest w środku.

No cóż i tak bywa, że robi się takie błędy.

• 2 months later...
Posted
Podepne sie. Panowie czego uzyc do separacji gipsowej formy do olowiu? Jest tam tez element ktory musze wyjac po odlaniu z gotowych ciezarkow? Zeby mi nie zastygl na olowiu na amen
Posted

Jak zalany element jest metalowy to wcześniej opal go nad świeczką, będzie taki czarny. Po odlaniu wyjdzie z ołowiu bez problemu.

• Like 1
Posted

ja odlewam ciężarki na metalowym precie....i smaruje go olejem....może byc i jadalny....z tym opalanie to chyba za dużo zachodu...